Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: «Έχει αλλάξει η ζωή μας για πάντα», κατέθεσε ο πρώην δήμαρχος του Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: «Έχει αλλάξει η ζωή μας για πάντα», κατέθεσε ο πρώην δήμαρχος του Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης

Εξέφρασε την οδύνη του για τον χαμό τόσων ανθρώπων

Εκφράζοντας την οδύνη του για τον χαμό των ανθρώπων στην φονική πυρκαγιά στο Μάτι ξεκίνησε την απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης.

«Να εκφράσω την οδύνη μου για τον τραγικό τρόπο που πέθαναν οι άνθρωποι. Έχει αλλάξει η ζωή όλων των κατοίκων από εκείνη την ημέρα. Έχει αλλάξει η ζωή μας για πάντα» είπε και περιέγραψε πως ενημερώθηκε από τη γενική γραμματέα του Δήμου για τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης ενώ βρισκόταν μεσοπέλαγα. «Δυο τρόποι υπήρχαν να επιστρέψω. Δοκίμασα για ελικόπτερο αλλά δεν πετούσε τίποτα από Αθήνα λόγω καιρικών συνθηκών. Βρήκα ένα φουσκωτό και βρέθηκα στη Σέριφο γιατί έχει πια 10-11 μποφόρ.» ανέφερε ο κ. Ψινάκης και συμπλήρωσε πως έφτασε στο Σούνιο τα ξημερώματα και αμέσως μετά πήγε στο Δήμο όπου αντίκρισε την «τραγική κατάσταση» που επικρατούσε.

«Πήγα στο κέντρο επιχειρήσεων που είχε στηθεί από την προηγούμενη ημέρα επειδή είχε δοθεί βαθμός επικινδυνότητας 4 και δεν έφυγε κανείς από το Δήμο, δεν υπάρχει ωράριο γιατί ο κίνδυνος φωτιάς είναι μεγάλος…» τόνισε και εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν να ασχοληθεί με το Δήμο Μαραθώνα καθώς , όπως είπε γνώριζε τις δυνατότητες που υπήρχαν. «Το brand name του είναι πολύ δυνατό» ανέφερε χαρακτηριστικά και στόχος του ήταν, όπως είπε, να γίνουν επενδύσεις…

Ο κατηγορούμενος πρώην Δήμαρχος, ο οποίος τόνισε πως δεν παίρνει ποτέ άδεια των Αύγουστο λόγω των μελτεμιών, υποστήριξε ότι
όταν παρέλαβε ο Δήμος «ήταν χωρίς υπηρεσίες, επιχειρησιακό σχεδιασμό και οικονομικό αρχείο». «Δεν υπήρχε τίποτα… Ο Δήμος δεν ήταν φροντισμένος και υπήρχε σκουπιδαριό...» τόνισε σημειώνοντας πως επί των ημερών του είχαν προβεί σε όλες τις ενέργειες για την προστασία της περιοχής και των πολιτών από πυρκαγιές.

«Συγγνώμη που μιλάω απλά, αλλά έτσι μπορώ να μιλήσω καλύτερα, δεν είμαι σαν την κυρία Δούρου με τους νόμους κι αυτά» ανέφερε ο κ. Ψινάκης ο οποίος κλήθηκε να απολογηθεί αμέσως μετά την, επίσης, κατηγορούμενη πρώην Περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου.

Ο κ. Ψινάκης περιέγραψε την απίστευτη ταχύτητα με την οποία κινήθηκε «από κορυφή σε κορυφή» το φαινόμενο και μίλησε για δυσκολίες που αντιμετώπιζαν σχετικά με το καθάρισμα της επικίνδυνης ύλης στην περιοχή του Ματιού. Όπως είπε «το Μάτι είναι δασική περιοχή» και για το λόγο αυτό αντιμετώπιζαν προβλήματα και αναγκάζονταν να παραπέμπουν τα αιτήματα των πολιτών για καθαρισμούς στο Δασαρχείο. «Πάντα φοβόμασταν το Μάτι και το δάσος του Σχοινιά...» είπε και συμπλήρωσε πως «η πρώτη παράλειψη είναι οι καθαρισμοί» ενώ παρέπεμψε για λεπτομέρειες στον αντιδήμαρχο καθαριότητας.

«Εμείς κάναμε αγώνα να αποχαρακτηριστεί από δασική περιοχή! Εκτός από κλάδεμα, είχε και στενά δρομάκια, ήταν σαν μονοπάτια. Γι’ αυτό κάηκαν οι άνθρωποι! Το φοβόμασταν πάντα αυτό!» ανέφερε ο κατηγορούμενος απαντώντας σε σχετική ερώτηση της έδρας με το ακροατήριο να αντιδρά φωνάζοντας: «Ντροπή! Ντροπή!».

Αναφερόμενος δε στο ζήτημα της οργανωμένης απομάκρυνσης ο κατηγορούμενος είπε ότι είναι αρμοδιότητα της πυροσβεστικής. «Δεν μπορεί ο Δήμαρχος και στη συγκεκριμένη περίπτωση η Περιφέρεια επειδή ήταν πολλοί Δήμοι. Δεν μπορείς χωρίς τεχνογνωσία και μέσα να πάρεις τους πολίτες. Δεν είχαμε ούτε προφορική εισήγηση από κανένα! Μας ζητήθηκαν δυο λεωφορεία να αδειάσει ένα γηροκομείο. Ότι ζητήθηκε έγινε αμέσως. Στην Κινέττα είχαν άλλη εισήγηση και την αδειάσανε» υπογράμμισε.

Πρόεδρος: Είχατε κάνει ασκήσεις πολιτικής προστασίας;

Ηλίας Ψινάκης: Άσκηση γινόταν πρακτικά. Είχαμε 40 πυρκαγιές εκείνο το καλοκαίρι μετά το Μάτι.

«Ήταν ένα σκηνικό που θυμίζει ταινία τρόμου»

Τη σκυτάλη της ακροαματικής διαδικασίας πήρε στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Δικτύων και Καθημερινότητας του Δήμου Μαραθώνος, Βάϊος Θανασιάς ο οποίος στην απολογία του υποστήριξε ότι «ο Δήμος ήταν σε πλήρη ετοιμότητα εκείνη την ημέρα και συμμετείχε με όλες του τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση πυρκαγιάς».
Ο κατηγορούμενος εξήγησε πως ενημέρωσε άμεσα για την ύπαρξη φωτιάς και εξέφρασε τη θέση ότι έπρεπε να είχαν σπεύσει εναέριες ενισχύσεις.

«Δεν είχαμε καμία ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς» τόνισε ο κατηγορούμενος και συμπλήρωσε «Ουδείς από το αρμόδιο Πυροσβεστικό Σώμα απευθύνθηκε στο Δήμο Μαραθώνα μέχρι εκείνη ώρα». Ο κ. Θανασιάς ανέφερε πως περίπου στις 7 το απόγευμα κατευθύνθηκαν στο σημείο της φωτιάς, «στο μέτωπο» . «Έχω εικόνα στο μυαλό μου μίας βιβλικής καταστροφής και ένα σκηνικό που θυμίζει ταινία τρόμου» τόνισε και στη συνέχεια μίλησε για τις ενέργειες των επόμενων ημερών με στόχο την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων.

Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαχαροπούλου