Ελλάδα

Μαφιόζικη εκτέλεση στον Νέο Κόσμο: Τα στοιχεία του βίντεο που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ.

Τα «λάθη» που πιθανόν έκαναν οι δράστες, τα κίνητρα και τα επικρατέστερα σενάρια για την δολοφονία του Βαγγέλη Ζαμπούνη που ερευνούν οι αστυνομικοί

Την διαδρομή και τις κινήσεις των εκτελεστών του 44χρονου Βαγγέλη Ζαμπούνη στον Νέο Κόσμο, επιχειρούν να χαρτογραφήσουν οι ερευνητές της Ασφάλειας, αναζητώντας πιθανά λάθη, που θα τους οδηγήσουν στην ταυτοποίησή τους.

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Ανθρωποκτονιών, μέσα από τα βίντεο που έχουν συγκεντρώσει, προσπαθούν να υπολογίσουν το ύψος και τη σωματοδομή των δραστών, προκειμένου να περιοριστεί ο κύκλος των υπόπτων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1. Ακόμη, οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν το ακριβές δρομολόγιο που ακολούθησαν από το σημείο της δολοφονίας μέχρι τον Σκαραμαγκά, όπου το πυρπόλησαν, αλλά και με ποιον τρόπο έφυγαν από εκεί.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που ερευνούν την υπόθεση, έχουν βγάλει τα πρώτα συμπεράσματα για τους εκτελεστές, μελετώντας το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, που κατέγραψαν καρέ-καρέ την δολοφονία του νονού της νύχτας. Τα στελέχη του Τμήματος Ανθρωποκτονιών έχουν δει αρκετές φορές τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας και επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους σε τρία διαφρετικά στοιχεία.

Τα κίνητρα για τη δολοφονία του 44χρονου

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας προσπαθούν ακόμα να εντοπίσουν το κίνητρο τής δολοφονίας του στο παρελθόν και τις δραστηριότητες του 44χρονου. Αν και το όνομά του είχε απασχολήσει πολλές φορές τις Αρχές, ακόμα και για δολοφονίες, το θύμα είχε καταδικαστεί μόνο μία φορά. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εντάσσουν την εκτέλεση του Βαγγέλη Ζαμπούνη σε έναν κύκλο αίματος με 17 δολοφονίες μέσα σε 6 χρόνια.

Μετά την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του το 2018, χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του δεκαπέντε άτομα συνοδεία. Το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως είχε κρατήσει μόνον έναν φρουρό, ο οποίος ουσιαστικά έκανε έλεγχο του χώρου. Την ώρα της δολοφονίας ήταν μόνος, χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε για ποιον λόγο.

Στα εγκληματολογικά εργαστήρια έχουν μεταφερθεί το πιστόλι και το Καλάσνικοφ θύματος, οι κάλυκες από τα τρία όπλα των δραστών, αλλά και τα πέντε κινητά τηλέφωνα του 44χρονου. Στην ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν δεδομένο, ότι τα όπλα δεν θα έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, αλλά ευελπιστούν να βρουν κάποιο στοιχείο μέσα από τα τηλέφωνα.

Τα τρία επικρατέστερα σενάρια

Τρία θεωρούν ως επικρατέστερα σενάρια πίσω από τη δολοφονία του 44χρονου οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.:

Παρόλο που κατά το παρελθόν το όνομά του έχει εμπλακεί σε πληροφοριακό επίπεδο σε διάφορες υποθέσεις, η μόνη νομική εκκρεμότητα που είχε, είναι μία υπόθεση για εκβιασμούς από το 2012. Για αυτή έχει καταδικαστεί σε 6 χρόνια φυλάκιση στο Εφετείο, αλλά ο Άρειος Πάγος έχει προσβάλει την απόφαση, θεωρώντας ότι είναι μικρή η ποινή.

Το όνομά του είχε εμπλακεί και με τον σχεδιασμό απόπειρας δολοφονίας ανώτατης δικαστικού το 2012. Ο 44χρονος όμως είχε συλληφθεί τότε για την υπόθεση των εκβιαστών και ουδέποτε κατηγορηθηκε για την υπόθεση τής δικαστικού.