Μενδώνη για το ανάκτορο του Φιλίππου Β΄ στις Αιγές: «Η θέση του στην ιστορία της αρχιτεκτονικής είναι καίρια και κρίσιμη»

Μενδώνη για το ανάκτορο του Φιλίππου Β΄ στις Αιγές: «Η θέση του στην ιστορία της αρχιτεκτονικής είναι καίρια και κρίσιμη»

Τι είπε η υπουργός Πολιτισμού για την άποψη της Ελένης Αρβελέρ ότι ο Μέγας Αλέξανδρος πιθανόν να είναι θαμμένος στη Βεργίνα

Η απόδοση του Aνακτόρου του Φιλίππου του Β΄, στις Αιγές, μετά τις δεκαετείς αναστηλωτικές εργασίες από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, η ιστορική, πολιτική και αρχιτεκτονική σημασία του στον αρχαίο κόσμο, αλλά και η επιστημονική άποψη της Ελένης Αρβελέρ ότι ο Αλέξανδρος πιθανόν να είναι θαμμένος στη Βεργίνα αντί του πατέρα του, το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφυλοφίλων και οι πολιτικές παράμετροι, ήταν τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στη συνέντευξη που έδωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

«Το μνημείο έχει τεράστια σημασία για την ιστορία της αρχιτεκτονικής, καθώς αποτελεί το αρχέτυπο ή το πρότυπο, εάν θέλετε, μιας σειράς οικοδομημάτων που ακολουθούν τα επόμενα χρόνια στον ελληνιστικό πλέον κόσμο που είναι η οικουμένη της εποχής εκείνης. Επομένως, η θέση του στην ιστορία της αρχιτεκτονικής είναι καίρια και κρίσιμη», τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού για το Ανάκτορο του Φιλίππου Β' στις Αιγές, που εγκαινιάστηκε και αποδόθηκε πρόσφατα στο κοινό, το έργο αποκατάστασης του οποίου είχε προϋπολογισμό 20.300.000 ευρώ.

«Αυτή είναι μία μεγάλη επένδυση. Μη μας ξενίζουν αυτές οι λέξεις για τον πολιτισμό, την οποία έκανε η ελληνική Πολιτεία και σωστά την έκανε. Ήταν μια πολύ σωστή επιλογή που θα έχει αναπτυξιακά και οικονομικά αποτελέσματα στην ευρύτερη περιοχή. Μαζί με το μουσείο των τάφων, ήτοι τον Τύμβο ο οποίος σκεπάζει τον τάφο του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου Δ', με το πάρκο των Τημενιδών, το οποίο αποδώσαμε το 2021, δηλαδή, την ταφική συστάδα, με το, κυρίως, κτίριο του Μουσείου, το οποίο, εγκαινίασε ο πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο 2022, τώρα έρχεται να προστεθεί το ανάκτορο δημιουργώντας ένα πάρα πολύ σημαντικό και ισχυρό πολιτιστικό πόλο για την περιοχή των Αιγών, προφανώς για την ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας και, εντέλει, για τη Βόρειο Ελλάδα», σημείωσε η Λ. Μενδώνη.

Σε ερώτηση σχετικά με την άποψη της κυρίας Αρβελέρ, ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ετάφη τελικά στη Βεργίνα, η υπουργός επισήμανε ότι «η κυρία Αρβελέρ δεν είναι μια τυχαία επιστημών. Είναι μια πάρα πολύ ισχυρή προσωπικότητα. Έχει επιχειρήματα τα οποία, τελευταία, έχει ισχυρά δημοσιοποιήσει και θεωρώ ότι θα αποτελέσουν μέρος του επιστημονικού διαλόγου».

Τέλος, όσον αφορά το νομοσχέδιο σχετικά με τα ομόφυλα ζευγάρια, το οποίο αναμένεται να αναπτύξει σήμερα (10/1) ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, η Λ. Μενδώνη τόνισε ότι «το θέμα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ευαισθησία και ενσυναίσθηση, αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν παιδιά τα οποία σήμερα στερούνται δικαιωμάτων που έχουν τα υπόλοιπα παιδιά». «Αυτό είναι ζήτημα που θα πρέπει να το δούμε με πολύ μεγάλη προσοχή. Είναι επί της ουσίας μια αδικία η οποία γίνεται. Επομένως, χωρίς φανατισμούς και με ψυχραιμία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις όποιες προτάσεις, έτσι ώστε η κοινωνία να βγει ενισχυμένη μέσα από ένα τέτοιο νομοθέτημα και όχι διχασμένη», προσέθεσε η υπουργός.