Ο «Παρθενώνας της Μακεδονίας» ανοίγει τις πύλες του – Δείτε φωτογραφίες από το ανάκτορο των Αιγών όπου στέφθηκε βασιλιάς ο Μέγας Αλέξανδρος

Ο «Παρθενώνας της Μακεδονίας» ανοίγει τις πύλες του – Δείτε φωτογραφίες από το ανάκτορο των Αιγών όπου στέφθηκε βασιλιάς ο Μέγας Αλέξανδρος

«Είναι ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά μνημεία της πατρίδας μας» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης

Το πιο λαμπρό οικοδόμημα της Μακεδονίας ανοίγει τις πύλες του σήμερα στον κόσμο, για να θυμίσει κάποιες από τις ένδοξες στιγμές του.

Το ανάκτορο εγκαινιάζει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε πως «είναι ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά μνημεία της πατρίδας μας». «Είναι μία κίνηση, η οποία δεν έχει μόνο πολιτιστικό αλλά και εθνικό χαρακτήρα, καθώς επιβεβαιώνει την ελληνική διαχρονικότητα της Μακεδονίας στο βάθος των αιώνων και μετατρέπει την περιοχή σας σε έναν πολιτιστικό πόλο, τολμώ να πω, παγκόσμιας εμβέλειας», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Την ανέγερσή του στα μέσα του 4ου π.Χ. αιώνα από τον Φίλιππο Β’ με σκοπό να ορίσει την εικόνα του νέου κόσμου… «Εγώ ο ηγεμόνας και ο κόσμος μου συνυπάρχουμε σε αυτό το κτίριο, το ανάκτορο των Αιγών», είχε πει χαρακτηριστικά, δικαιολογώντας την ιδέα, που τον οδήγησε στη δημιουργία της πόλης και του ανακτόρου.

Εκεί οργάνωσε και μεταρρύθμισε το βασίλειο των Μακεδόνων και προετοίμασε το έδαφος γι’ αυτό που συνέβη στη συνέχεια με τον γιο του, Αλέξανδρο, που δημιούργησε την οικουμένη.

Εκεί ανακηρύχθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος βασιλιάς το 336 π.Χ., μετά τη δολοφονία του πατέρα του. Οι ίδιες κολώνες που βλέπει σήμερα ο επισκέπτης είναι αυτές που «άκουσαν» τους Μακεδόνες να χτυπούν θριαμβικά με τα δόρατα τις ασπίδες τους, καθώς φώναζαν ρυθμικά το όνομά του.

Με 16 δωρικούς κίονες σε κάθε πλευρά του, το μέγα περιστύλιο των Αιγών, που εικονοποιεί την έννοια του τετραγώνου, είναι το πρώτο του είδους του. Έχοντας έκταση 4.000 τ.μ., χωρούσε τουλάχιστον 8.000 άτομα και μπορούσε να λειτουργήσει ως τόπος συνάθροισης των Μακεδόνων. Ο τόπος συνάθροισης των πολιτών παίρνει εικόνα αυλής και η λέξη «αυλή» γίνεται συνώνυμη με την έννοια της βασιλείας.