Ελεύθερος ο 16χρονος πατροκτόνος από τα Καλύβια

Ελεύθερος ο 16χρονος πατροκτόνος από τα Καλύβια

Ορίστηκε μόνο επιμελητής για να επιβλέπει την πορεία του - Τι υποστήριξε στην απολογία του

Ελεύθερος έφυγε από το γραφείο της ανακρίτριας ανηλίκων μετά την απολογία του ο 16χρονος ο οποίος την περασμένη Πέμπτη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον 71χρονο πατέρα του στο σπίτι τους στα Καλύβια Αττικής.

Ο ανήλικος οδηγήθηκε ενώπιον της ανακρίτριας κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, οπλοφορία και οπλοχρησία και η απολογία του να διήρκησε μερικά μόνο λεπτά. Αμέσως μετά με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας, ο 16χρονος κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους, καθώς κρίθηκε ότι δεν είναι ούτε ύποπτος διάπραξης νέων εγκλημάτων, ούτε ύποπτος φυγής. Ορίστηκε μόνο επιμελητής για να επιβλέπει την πορεία του, όπως προβλέπεται για ανήλικους κατηγορούμενους.

Ο 16χρονος φέρεται να απέδωσε την πράξη του στην κακοποιητική συμπεριφορά του θύματος επί σειρά ετών τόσο σε βάρος του όσο και σε βάρος της μητέρας και του μεγαλύτερου αδελφού του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανήλικος υποστήριξε ότι τον κακοποιούσε συστηματικά ο πατέρας του τονίζοντας: «Αυτό που έκανα είναι κακό. Το μετανιώνω σαν πράξη. Αισθάνομαι ανακούφιση, απελευθερώθηκα. Πλέον δεν φοβάμαι εγώ και η οικογένεια μου». Μάλιστα, φέρεται να αφέρθηκε σε ακραία περιστατικά βίας κατά του ίδιου και κατά άλλων μελών της οικογένειας του, ενώ στη δικογραφία φαίνεται πως υπάρχουν σειρά αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με την κακοποίηση του παιδιού.

Στο πλευρό του 16χρονου βρέθηκαν από νωρίς το πρωί μέλη της οικογένειας του. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για συγγενείς -μεταξύ των οποίων η μητέρα του και ο αδελφός του- οι οποίοι κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης του 16χρονου προκειμένου να ενισχύσουν τον ισχυρισμό του ότι υπήρξε θύμα χρόνιας κακοποίησης.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο ανήλικος επιτέθηκε με δύο μαχαίρια στον πατέρα του την ώρα που έμπαινε στο σπίτι και του κατάφερε πολλά τραύματα σε κοιλιά, θώρακα και πλάτη. Ο 71χρονος προσπάθησε να τρέξει από τις σκάλες για να ξεφύγει και έπεσε αιμόφυρτος στην αυλή.

Ο 16χρονος ήταν εκείνος που τηλεφώνησε στη μητέρα του και της είπε ότι μετά από καβγά σκότωσε πατέρα του. Η γυναίκα ειδοποίησε τους αστυνομικούς οι οποίοι όταν έφτασε στο σπίτι βρήκαν μέσα στα αίματα τον 71χρονο και συνέλαβαν στον ανήλικο που παρέμενε στο χώρο.

Μαρία Ζαχαροπούλου