Δολοφονία Γραικού: «Δεν μπορούσα να κάνω πίσω» είπε στην απολογία του ο κατηγορούμενος

Δολοφονία Γραικού: «Δεν μπορούσα να κάνω πίσω» είπε στην απολογία του ο κατηγορούμενος

Ο 50χρονος έμπορος κρεάτων υποστήριξε, ότι χτύπησε μόνο μια φορά το θύμα και ότι αποφάσισε στιγμιαία να θάψει το πτώμα και το αυτοκίνητο του 57χρονουτου χρωστούσε

«Δεν μπορούσα να φανταστώ, ότι με ένα χτύπημα μπορεί να πεθάνει ένας άνθρωπος τόσο εύκολα», ανέφερε μεταξύ άλλων, κατά την απολογία του ενώπιον του δευτεροβάθμιου Μικτού Ορκωτού Εφετείου Θεσσαλονίκης, ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία το 2016 του 59χρονου κτηνοτρόφου Δημήτρη Γραικού.

Ο 50χρονος έμπορος κρεάτων αφού ζήτησε συγγνώμη από την οικογένειά του θύματος, που απέκρυψε το γεγονός επί τόσα χρόνια, ισχυρίστηκε ότι δεν επιδίωκε τον θάνατο του Δημήτρη Γραικού, ο οποίος επήλθε ύστερα από καβγά μεταξύ των δύο ανδρών, όπως αναφέρει το grtimes.gr. Ακολούθησε η αναφορά του στις οικονομικές δοσοληψίες που είχε με το θύμα από τις σφαγές των ζώων πριν να διαπράξει το έγκλημα, τον Νοέμβριο του 2016.

«Στις 3 Νοεμβρίου έγινε η εκκαθάριση. Βγήκε υπολοιπο, ότι μου όφειλε 4.000 ευρω, γιατί βγήκαν λιγότερα τα κιλά , ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος. Τα λεγόμενα του για το «χρέος” του 59χρονου προς τον ίδιο, προκάλεσαν την αντίδραση αρχικά του ανιψιού του θύματος, που είπε: «Καμία αλήθεια θα μας πει; Φόρτωνε και έφευγε. Δεν πλήρωνε». Τη σκυτάλη πήρε ο γιός του θύματος, ο οποίος φώναξε προς το δικαστήριο: «Ψέματα λέει. Κάντε το χρέος σας. Είναι ντροπή για την ψυχη του ανθρωπου».

Με εντολή του προέδρου της έδρας οι δύο συγγενείς απομακρύνθηκαν από τη δικαστική αίθουσα, με τη συνδρομή της αστυνομικής φρουράς. «Καθίσαμε και κάναμε την άθροιση και το παραδέχτηκε. Είπε, ότι θα τα δώσει μόλις θα σφαζαμε τα υπόλοιπα 140 ζώα, ύστερα από έναν μήνα. Αυτά τα λεφτά θα ήταν το "καπάρο" για επόμενη σφαγή» επισήμανε ο κατηγορούμενος. «Στο σφαγείο μου είπε "θέλω 15 γελάδια δανεικά". Ήθελε να κάνει αντικατάσταση στον στάβλο του. Για να γίνει ο έλεγχος και να μην χάσει την επιδότηση. Του απσντησα, ότι δεν μπορώ να του δώσω. Είπα "δεν έχω". Μετά ήρθε μόνος του στον στάβλο, για να δει και από εκεί ξεκίνησαν όλα» πρόσθεσε.

Για τη σκηνή του εγκλήματος ανέφερε τα εξης: «Όταν έφτασα στη μονάδα μου, ήταν μεσα το αυτοκίνητο του Γραικού. Του είπα "πως βρέθηκες εδώ;" και μου απάντησε: "Καλα, αφού έχεις ζώα, γιατί μου είπες ψέματα;". Σε έντονο τόνο. Εκεί ξεκίνησε η ιστορία. Εκεί πάνω έγινε η συμπλοκή μας. Άρχισε να με βρίζει ενω μετά τσαντίστηκε και φώναζε πιο πολυ. Μου επιτέθηκε. Μετά έβρισε τη μανα μου και με έπιασε από τον γιακά. Τότε τον χτύπησα, δυνατά. Με το δεξι χέρι, με την παλάμη στο αριστερό μάτι. Ήμουν 130 κιλά. Δεν είχα χτυπήσει άλλη φορά άνθρωπο. Ήμουν δυνατό παιδί, από μικρός, επειδή δούλευα σε αγροτικές δουλειές με τον πατέρα μου. Θα σας πω την αλληθεια. Ένα χτυπημα έδωσα, κανένα άλλο. Με πολύ δύναμη. Με παρέσυρε και πεσαμε και οι δύο κάτω, εγώ έπεσα από πάνω του. Με το που σηκώθηκα όρθιος, τον βλέπω και δεν μπορεί να σηκωθεί. Κάτω ήταν, στο τσιμέντο. Η πρώτη μου εντύπωση ήταν, ότι χτύπησε στο κεφαλι του απο το πέσιμο. Κατάλαβα ότι ήταν αναίσθητος, δεν ανταποκρινόταν».

Μετά ισχυρίστηκε ότι προσπάθησε να δώσει τις πρώτες βοήθειες στον 59χρονο, ότι του έριξε νερό και ότι του έκανε ΚΑΡΠΑ. «Πίστευα ότι θα επανέρθει. Δεν μπορούσε να φανταστώ, ότι με ένα χτύπημα μπορεί να πεθάνει ένας άνθρωπος, τόσο εύκολα... Αν ήθελα, θα έπερνα το φτυάρι να θα τον χτυπούσα. Δεν είχα μισος, δεν ήθελα να του κάνω κακο. Ειπε αυτα που είπε κι εγώ έκανα την μεγάλη ανοησία να τον χτυπησω».

Σχετικά με τις ενέργειες του για την εξαφάνιση του πτώματος, ο 50χρονος ισχυρίστηκε: «Όταν ειδα ότι ήταν νεκρός, σκέφτηκα τι θα κάνω εγώ. Είδα μπροστά μου το μηχάνημα φορτωτή, δίπλα στην αποθήκη. Σκέφτηκα ότι θα κάνω δύο λάκους, να τα εξαφανίσω όλα. Για να μη φανεί, ότι του έκανα κακό εγώ, ότι τον έχω σκοτώσει. Σε απόσταση 50-60 μέτρων, άνοιξα δύο λακους. Έναν για τον συγχωρεμενο κι έναν για το αυτοκίνητο. Έριξα μέσα πρ'ωτα το αυτοκίνητο και μετά το πτώμα. Γύρισα στο αρμεκτήριο, τον πήρα στα χέρια μου και τον έβαλα μέσα στον κουβά του μηχανήματος. Έριξα το πτώμα μέσα στον λάκο και το κάλυψα με το χώμα».

Ο κατηγορούμενος σημείωσε ότι μετά έκλεισε τη μονάδα και πήγε σπίτι. «Από εκεί και πέρα ξεκίνησαν όλα για μένα. Δεν μπορούσα ναν κοιμηθω, ούτε να ηρεμήσω για 2,5 χρόνια. Είχα τύψεις. Σκεφτομουν πως σε ένα λεπτό έκανα αυτή τη βλακεία. Μπήκα σε έναν μονόδρομο και δεν μπρούσα να κάνω πίσω. Πίστευα, ότι δεν έπρεπε να αποκαλύψω τίποτα, για να μην έχω συνέπειες» επεσήμανε για την μετέπειτα στάση του και την εμφάνιση του σε τηλεοπτική εκπομπή που αναζητούσε το θύμα.

Σε πρώτο βαθμό το 2020 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης του επέβαλε ισόβια κάθειρξη, κσθως κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ηρεμη ψυχική κατασταση. Με ιδιαίτερη ψυχραιμία ο εμπορος κρεάτων απέκρυπτε επί 2,5 χρόνια το έγκλημα, ενώ εμφανιζόταν σε τηλεοπτικές εκπομπές. Ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε να δικαστεί, επειδή σκότωσε και έθαψε τον 59χρονο Δημήτρη Γραικό πριν 7 χρόνια.

Από την πρωταβάθμια δίκη προέκυψε, ότι το κίνητρο του εγκλήματος οφείλεται σε οικονομική διαφορά που είχαν οι δύο άνδρες, για την αγοραπωλησία των ζώων, καθώς ο 50χρονος φαίνεται ότι δεν έδωσε καθόλου χρήματα στον άτυχο κτηνοτρόφο μετά τη σφαγή των ζώων το μοιραίο απόγευμα της 3ης Νοεμβρίου 2016. Ο κτηνοτρόφος εξαφανίστηκε μαζί με το αυτοκίνητο του, όταν επισκέφτηκε για τελευταία φορά το σφαγείο της Χαλάστρας, όπου συναντήθηκε με τον έμπορο κρεάτων. Από τότε χάθηκαν τα ίχνη του. Επί μήνες οι συγγενείς του προσπαθούσαν να τον εντοπίσουν και για αυτό το λόγο απευθύνθηκαν και στην τηλεοπτική εκπομπή «Φως στο Τούνελ».

Με τη συνδρομή επιστημόνων του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, ύστερα από υπόδειξη αστυνομικών του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε έρευνα στην κτηνοτροφική μονάδα του κατηγορούμενου, όπου βρέθηκε θαμμένο αρχικά το αγροτικό αυτοκίνητο και στη συνέχεια η σορός του θύματος.