Δολοφονία Αλέξη Γρηγορόπουλου: Ελεύθεροι οι Κορκονέας και Σαραλιώτης 15 χρόνια μετά – Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν

Δολοφονία Αλέξη Γρηγορόπουλου: Ελεύθεροι οι Κορκονέας και Σαραλιώτης 15 χρόνια μετά – Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν

Η δικαστική μάχη της οικογένειας που συνεχίζεται μέχρι σήμερα

Δεκαπέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ο ειδικός φρουρός που τον πυροβόλησε, είναι ελεύθερος. Η οικογένεια του 15χρονου Αλέξη εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να δίνει δικαστική «μάχη», προκειμένου να ανατραπεί η απόφαση με την οποία το καλοκαίρι του 2022 η πόρτα της φυλακής άνοιξε για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Η δίκη «σταθμός» για τον πρώην ειδικό φρουρό και τον συνάδελφο του, Βασίλη Σαραλιώτη, ήταν αυτή του Εφετείου τον Ιούλιο του 2019. Το δικαστήριο, με οριακή πλειοψηφία, ανέτρεψε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης που είχε επιβληθεί πρωτόδικα στον Επαμεινώνδα Κορκονέα, καθώς του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας

 

Η αναγνώριση του ελαφρυντικού είχε ως αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια, η ποινή του Κορκονέα να μειωθεί στα 13 χρόνια κάθειρξης και ο ίδιος να αποφυλακιστεί λίγες ημέρες αργότερα, καθώς είχε εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος αυτών (περί τα 11).

Με την ίδια απόφαση το Μικτό Ορκωτό Εφετείο αθώωσε τον Βασίλη Σαραλιώτη λόγω αμφιβολιών. Ο Σαραλιώτης, ο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών, είχε ήδη επιστρέψει στο πατρικό του στη Δράμα από το 2012, αφού είχε γίνει δεκτή η αίτησή του για αποφυλάκιση με όρους.

Ο Βασίλης Σαραλιώτης

 

Ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης του Εφετείου με το σκεπτικό ότι δεν είχε επαρκή αιτιολογία, ενώ έκανε λόγο για εσφαλμένη ερμηνεία σε ότι αφορά στο σκέλος του ελαφρυντικού.

Το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου με οριακή πλειοψηφία έκρινε πως σωστά ασκήθηκε η αναίρεση, ωστόσο λόγω της σοβαρότητας του θέματος η υπόθεση έφτασε στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Τον Μάρτιο του 2022 η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού, κρίνοντας πως κακώς αναγνωρίστηκε στον πρώην ειδικό φρουρό, από το Εφετείο, το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου σηματοδότησε την επιστροφή του Επαμεινώνδα Κορκονέα στη φυλακή αλλά και στο εδώλιο, προκειμένου η υπόθεσή του να κριθεί και πάλι από νέα σύνθεση.

Στις 26 Ιουνίου του 2022 το Εφετείο με την ψήφο των ενόρκων, που πλειοψήφησαν, επικύρωσαν την αρχική απόφαση, λέγοντας και πάλι «ναι» στην αναγνώριση ελαφρυντικού για τον Κορκονέα, ο οποίος επέστρεψε στο σπίτι του.

 Η υπόθεση εξακολουθεί να εκκρεμεί στον Άρειο Πάγο, όπου στις 9 Ιανουαρίου 2024 θα συζητηθεί νέα αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου.

Μαρία Ζαχαροπούλου