Κώστας Κατσαφάδος: «Κάμερες στη στολή τους θα έχουν οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ και της Άμεσης Δράσης»

Κώστας Κατσαφάδος: «Κάμερες στη στολή τους θα έχουν οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ και της Άμεσης Δράσης»

Τι είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη για τον θάνατο του 17χρονου στη Βοιωτία

Για την επέτειο του Πολυτεχνείου, για τον θάνατο του 17χρονου στη Βοιωτία αλλά και για τις κάμερες που θα τοποθετηθούν στις στολές των αστυνομικών μίλησε την Παρασκευή (17/11) ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κώστας Κατσαφάδος.

Όπως τόνισε σήμερα θα βρίσκονται στους δρόμους 5.000 αστυνομικοί ενώ δήλωσε πως συνδρομή θα παρέχουν από αέρος το ελικόπτερο της Αστυνομίας καθώς και drone.

Σε συνέντευξή του στο Mega και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» με την Ανθή Βούλγαρη και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο ο υφυπουργός σημείω πως ο φετινός εορτασμός του Πολυτεχνείου έχει μία ιδιαίτερη σημασία διότι κλείνουμε 50 χρόνια από όταν οι νέοι πάλεψαν για το δικαίωμα της ελευθερίας.

«Όσοι πιστεύουμε σε αυτό θα πρέπει να δείξουμε τον απαιτούμενο σεβασμό μα να συμμετέχουμε στους εορτασμούς. Δικαίωμα στο να διαδηλώσουμε έχουμε όλοι, σεβόμενοι όμως την περιουσία του συμπολίτη μας. Σήμερα 5.000 αστυνομικοί θα είναι επί ποδός και όλα τα μέσα όπως drone. Μέχρι στιγμής έχουν πει πως η πορεία θα σταματήσει στην Αμερικάνικη Πρεσβεία. Αστυνομικές δυνάμεις θα είναι παντού για να διασφαλίσουν τη διαδήλωση αλλά και τις περιουσίες των συμπολιτών μας» δήλωσε.

«Οι αστυνομικοί δεν είναι πέρα και πάνω από τον νόμο»

Μιλώντας για τον πυροβολισμό του 17χρονου από όπλο αστυνομικού που οδήγησε στον θάνατό του, o υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε πως οι αστυνομικοί δεν είναι πέρα και πάνω από τον νόμο.

«Η δικαιοσύνη έκρινε κατά αυτόν τον τρόπο (σ.σ αφέθηκε ελεύθερος ο αστυνομικός). Μας προβληματίζει και εμάς και έντονα. Οι αστυνομικοί προφανώς είναι και αυτοί είναι άνθρωποί και όχι σάκοι του μποξ. Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί ένας αστυνομικός να χρησιμοποιεί αυθαίρετα την ισχύ του. Οι κανόνες εμπλοκής είναι συγκεκριμένοι. Δεν είναι οι αστυνομικοί πέρα και πάνω από τον νόμο. Ο αστυνομικός είναι σε διαθεσιμότητα και από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ διενεργείται έρευνα. Δεν υπάρχει κάποια πολιτική συγκάλυψη. Φαίνεται πως ο αστυνομικός δεν ακολούθησε το επιχειρησιακό του πλάνο αλλά εγώ δεν μπορώ να επέμβω στη δικαστική έρευνα» σημείωσε ο Κώστας Κατσαφάδος.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε πως με αφορμή αυτά τα περιστατικά έχουν μπει στη διαδικασία να βρουν και άλλα μοντέλα εκπαίδευσης και προστασίας.

«Έχουμε ξεκινήσει τη συζήτηση και για τις σταθερές κάμερες που θα ρυθμίζουν τη κυκλοφορία αλλά και 2.500-3.000 αστυνομικούς με κάμερες πάνω τους. Κάμερες στη στολή τους θα έχουν αστυνομικοί της ΟΠΚΕ και της Άμεσης Δράσης. Θέλω να πιστεύω πως το 2024 θα έχουμε τις πρώτες κάμερες» είπε κλείνοντας.