Άρειος Πάγος: Η Καλντέρα ανήκει μόνο στο ελληνικό Δημόσιο

Στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου ανήκουν οι εκτάσεις της Καλντέρας, στη Σαντορίνη από την ίδρυση του ελληνικού κράτους και ποτέ δεν περιήλθαν στην κατοχή ιδιωτών, σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Η απόφαση υιοθετεί τη σχετική εισήγησή που είχε κάνει ο αντεισαγγελέας, Αναστάσιος Κανελλόπουλος.

Με την απόφαση της αυτή η Ολομέλεια, απέρριψε αίτηση που είχε καταθέσει Ανώνυμη Εταιρεία, ζητώντας την αναίρεση απόφασης του Εφετείου Αιγαίου, που είχε δικαιώσει το Δημόσιο.

Η αντιδικία ξεκίνησε με διεκδικητική αγωγή του Δημοσίου κατά τις Ανώνυμης Εταιρείας, με αφορμή κατασκευαστικά έργα που εκείνη ξεκίνησε σε έκταση περίπου 90 στρεμμάτων στην περιοχή της Καλντέρας.

Το Δημόσιο, που δικαιώθηκε από το Εφετείο Αιγαίου, υποστηρίζει ότι στην επίμαχη περιοχή της Σαντορίνης κανένας ιδιοκτήτης δεν έχει αποκτήσει κυριότητα γιατί ανέκαθεν ήταν βοσκότοπος, λιβάδι και γκρεμνά. Την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου Αιγαίου ζήτησε από τον Άρειο Πάγο η Ανώνυμη Εταιρεία.

Η υπόθεση αναπέμφθηκε πάντως στο Γ’ Τμήμα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να επιλυθούν άλλα εκκρεμή νομικά ζητήματα. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι εκκρεμούν ανάλογες αγωγές στα δικαστήρια για παρόμοιες εκτάσεις σε άλλα ελληνικά νησιά.