Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Ένταση στον Άρειο Πάγο όπου αναβλήθηκε η συζήτηση για το ελαφρυντικό στον Κορκονέα

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Ένταση στον Άρειο Πάγο όπου αναβλήθηκε η συζήτηση για το ελαφρυντικό στον Κορκονέα

Καταγγελίες για μεθοδεύσεις από την οικογένεια - «Εξυπηρετείτε τον Κορκονέα»

Δεκαπέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και η υπόθεση εξακολουθεί να απασχολεί τη δικαιοσύνη, με αφορμή το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου που αναγνωρίστηκε στον Επαμεινώνδα Κορκονέα και του άνοιξε την πόρτα της φυλακής.

Η οικογένεια του Αλέξη Γρηγορόπουλου βρέθηκε για δεύτερη φορά ενώπιον του Στ’ τμήματος του Αρείου Πάγου, προκειμένου να αντικρούσει το σκεπτικό του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας με το οποίο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό στον καταδικασμένο ειδικό φρουρό. Η ακροαματική διαδικασία σημαδεύτηκε από εντάσεις και αλλεπάλληλες διακοπές με τη συνήγορο της οικογένειας Ζωή Κωνσταντοπούλου να καταγγέλλει «δικονομική λαθροχειρία» και «μεθοδεύσεις απόπειρας φίμωσης».
Ήταν τέτοια η ένταση που η πρόεδρος της έδρας δήλωσε ότι προτίθεται να απέχει για λόγους ευπρέπειας, εξαιτίας των όσων ακούστηκαν σε βάρος της, ενώ ο αντεισαγγελέας του ΑΠ ζήτησε «υποχρεωτικά την αναβολή της συζήτησης».

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, συνήγορος της οικογένειας, μίλησε για «μεθόδευση έκβασης της δίκης προς όφελος του κατηγορούμενου». «Άλλοι δυο μήνες χωρίς φυλακή για το καταδικασμένο για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο» είπε και υπογράμμισε ότι δεν προβλέπεται δικονομικά η πρόθεση δήλωσης αποχής. «Φαλκιδεύεται η αρχή της δίκαιης δίκης. Μετατρέπεται η προσωπική θέληση σε αυθαίρετη απόφαση και μάλιστα σε μια υπόθεση κραυγαλέας ιστορικότητας. Αυτή είναι η έννοια του κράτους δικαίου; Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει» τόνισε ο συνήγορος με το δικαστήριο να αναβάλλει για τις 9 Ιανουάριο του 2024.

Αρχικά η ένταση χτύπησε κόκκινο όταν το δικαστήριο δεν προχωρήσει σε ολιγόλεπτη διακοπή προκειμένου να προσέλθει στη δικαστική αίθουσα η μητέρα του Αλέξη Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλικιάν και η Ζωή Κωνσταντοπούλου .«Αυτό που είναι ευκρινές είναι ότι η δικαιοσύνη έχει παίξει με την οικογένεια» ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία, μάλιστα, ζήτησε να συγκροτηθεί το δικαστήριο «από αμερόληπτους δικαστές». «Η συμπεριφορά σας είναι ακραία μεροληπτική και παίζετε με το γεγονός ότι η οικογένεια θέλει να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αυτή η μάνα που κάθε φορά μαζεύει τις δυνάμεις της για να εμφανιστεί μπροστά στους εκπροσώπους της δικαιοσύνης, περιμένει την αμετάκλητη απόφαση» είπε η συνήγορος η οποία διαμαρτυρήθηκε ότι δεν της επέτρεψαν να ολοκληρώσει την ανάπτυξη των ισχυρισμών της οικογένειας.

«Ο νηφάλιος και αμερόληπτος δικαστής ακούει, δε διακόπτει» παρενέβη ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, νομικός παραστάτης της οικογένειας με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη στο δικαστήριο να αναφέρει: «Διαπράττετε βαρύτατη παρεμπόδιση στο έργο του συνηγόρου. Αυτό θέλετε; Έδρα να κάνει bullying σε δικηγόρους; Αυτή η μάνα 15 χρόνια περιμένει την αμετάκλητη δικαίωση. Από την πρώτη δίκη και μετά παρεμποδίζεται. Προφανώς σας έχουν ενοχλήσει για να μην ασχοληθείτε. Εσείς θα πείτε ποιος σας έχει ενοχλήσει…. Ένα 15χρονο παιδί έπεσε νεκρό με σφαίρα στην καρδιά. Γιατί αστυνομικός του ελληνικού κράτους οπλοφορώντας το σκότωσε με σφαίρα στην καρδιά Σάββατο βράδυ στη γιορτή του φίλου του. Μεροληπτείτε, δε θα έπρεπε να προεδρεύετε…»

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Β. Παπαδάς, στην εισήγηση του αναφέρθηκε στο αίτημα παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας, προτείνοντας την απόρριψή του. «Η ελληνική έννομη τάξη ως προς τα ελαφρυντικά που καθορίζουν ύψος ποινής επιτρέπει στον υποστηρίζοντα την κατηγορία να έχει λόγο; Η Ολομέλεια είπε όχι. Εδώ ακούγονται τα αντεπιχειρήματα» σημείωσε ο εισαγγελικός λειτουργός και συνέχισε «Η παράσταση στη συγκεκριμένη περίπτωση συντείνει να πλήξει αυτή την άποψη της Ολομέλειας. Θα ήταν αντικείμενο έρευνας αν είχε συμπεριληφθεί ως λόγος αναίρεσης από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πράγμα που δεν έγινε». «Θα ήταν αλυσιτελής η αναμονή της κυρίας που είχε τον μεγάλο πόνο που έχω το παιδί της» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μαρία Ζαχαροπούλου