Βραβεύεται στο Παρίσι Ελληνίδα νηπιαγωγός ως μία από τους 50 καλύτερους εκπαιδευτικούς παγκοσμίως – «Αισθάνομαι υπερήφανη»

Βραβεύεται στο Παρίσι Ελληνίδα νηπιαγωγός ως μία από τους 50 καλύτερους εκπαιδευτικούς παγκοσμίως – «Αισθάνομαι υπερήφανη»

Πρόκειται για έναν επίσημο διαγωνισμό της Unesco

Στο Παρίσι την Τετάρτη στις 8 Νοεμβρίου θα γίνει η τελετή βράβευσης για την Μαρίνα Ζαχαρία κι άλλους 49 εκπαιδευτικούς που επιλέχτηκαν από την Unesco ως οι καλύτεροι σε όλο τον κόσμο.

Η Ζαχαρία είναι νηπιαγωγός στη Θεσσαλονίκη και μπήκε στη λίστα, ενώ θα οριστεί Παγκόσμια Πρέσβης Εκπαίδευσης και αν κερδίσει τον διαγωνισμό θα πάρει και ένα εκατομμύριο δολάρια

«Αισθάνομαι υπερήφανη αλλά ταυτόχρονα και ένα μεγάλο βάρος γιατί από την ημέρα που έγινε γνωστό νιώθω ότι κουβαλάω στην πλάτη μου μεγάλες ελπίδες. Πήρα το πτυχίο μου, διορίστηκα αμέσως, μετά έκανα μετεκπαίδευση και ένα μεταπτυχιακό», είπε η νηπιαγωγός στην εκπομπή «Ελένη» του Mega.

Για 12 χρόνια δούλευε στην Όσσα, ένα μικρό χωριό 40 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, και όπως λέει όταν άνοιξε την πόρτα είπε «εδώ είναι ο παράδεισος της».

«Τώρα εργάζομαι στο χωριό που μεγάλωσα στο Λάγυνα. Οι συνθήκες είναι πολύ καλές και εδώ είχαμε 4 διακρίσεις. Στην Όσσα ήμουν 12 χρόνια και κάθε χρόνο παίρναμε και μια διάκριση. Δεν υπάρχει συνταγή επιτυχίας, πρέπει να ακούς τα παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό, τις ανάγκες τους, να βλέπουμε τι θέλουν».

Η Μαρίνα Ζαχαρία περιέγραψε ένα πρότζεκτ που αναμένεται να κάνουν στο νηπιαγωγείο.

«Πριν από λίγες ημέρες ήρθε ο Δημήτρης και μου είπε ότι αγαπάει τη Στέλλα και έτσι ξεκίνησε ένα πρότζεκτ, θα κάνουμε ένα τεράστιο γλέντι με συγγενείς, με τους παππούδες και με την βοήθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου. Κάπως έτσι είναι όλα τα προγράμματα που κάνουμε, παίρνουμε ένα έναυσμα από ένα παιδάκι και το χτίζουμε».

Όπως είπε, τα παιδάκια τώρα που έγινε το μπαμ με την δημοσιότητα, της έλεγαν «σας ειδαμε στο κινητό της μαμάς».

«Στο Παρίσι μας έκανε επίσημη πρόσκληση η Unesco, θα οριστούμε και οι 50 Παγκόσμιοι Πρέσβεις της Εκπαίδευσης, είναι ο επίσημος διαγωνισμός. Θεωρώ ότι είναι τιμή μου να είμαι σε αυτόν τον διαγωνισμό. Υπάρχουν καθηγητές που έχουν διδάξει σε καιρό πολέμου, που ζούνε σε συνθήκες φτώχειας. Ιστορίες που κι εγώ υποκλίνομαι. Αν κέρδιζα το έπαθλο θα έδινα λεφτά στην Όσσα και στο μνημείο που είχαμε υιοθετήσει με τα παιδιά».