Κακοκαιρία και καταστροφές σε Δυτική και Βόρεια Ελλάδα – «Καλοκαίρι» με 35 βαθμούς στην Κρήτη

Κακοκαιρία και καταστροφές σε Δυτική και Βόρεια Ελλάδα – «Καλοκαίρι» με 35 βαθμούς στην Κρήτη

Την ώρα που στην Πίνδο και το Καϊμακτσαλάν έπεφταν τα πρώτα χιόνια και μεγάλα ύψη βροχής καταγράφονταν σε Ήπειρο και Δυτική Θεσσαλία, στο Σίσι Λασιθίου έκαναν μπάνιο στη θάλασσα

Τα δύο πρόσωπα του... Ιανού αντιμετώπισε σήμερα Σάββατο η Ελλάδα, καθώς την ώρα που κύμα κακοκαιρίας με έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους έπληττες την Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, στην Κρήτη επικρατούσε καλοκαιρία με θερμοκρασίες έως 35 βαθμούς.

Μετά τις ζημιές που άφησε το πρωί του Σαββάτου η κακοκαιρία σε Ιωάννινα, Φλώρινα και Τρίκαλα, καταστροφές προκλήθηκαν στο πέρασμα της από το μεσημέρι και μετά στη Βόρεια Ελλάδα. Στην Χαλκιδική η κακοκαιρία «χτύπησε» περιοχές του Δήμου Αριστοτέλη, όπου ξεριζώθηκαν δένδρα, έπεσε κολώνα και μία σκεπή παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους. Προβλήματα προκλήθηκα και στην ηλεκτροδότηση.

Η κακοκαιρία-εξπρές, όπως τη χαρακτήρισαν οι κάτοικοι, είχε σύντομη διάρκεια, αλλά πολύ μεγάλη ένταση. Ευτυχώς, πέρα από τις υλικές ζημιές δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ το απόγευμα του Σαββάτου ξεκίνησε η προσπάθεια να αποκατασταθεί το πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση. Στο Γομάτι ζημιές προκλήθηκαν σε κτηνοτροφική μονάδα, ενώ δένδρα έπεσαν και στην περιοχή του Βατοπεδίου.

Στην Ξάνθη και συγκεκριμένα στην περιοχή κοντά στην ανατολική είσοδο της πόλης, οι κάτοικοι μιλούν για την εκδήλωση ενός ανεμοστρόβιλου, ο οποίος αναποδογύρισε αυτοκίνητα που βρίσκονταν σταθμευμένα και ξήλωσε κεραμίδια από οροφές σπιτιών. Την ίδια στιγμή σημειώθηκαν δεκάδες πτώσεις δέντρων μέσα στην πόλη.

Το απόγευμα η κακοκαιρία επεκτάθηκε στην Θράκη «χτυπώντας» με σφοδρότητα τον Έβρο. Αν και το φαινόμενο έχει εξασθενίσει από την πρωτεύουσα του νομού, εντούτοις μεγάλος αριθμός δένδρων ξεριζώθηκαν στην πόλη και στα περίχωρα του Δήμου με τους ανέμους να πνέουν στα 8 μποφόρ, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Σαμοθράκη.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, Ηλίας Δαστεριδης, περίπου 25 δένδρα έχουν πέσει ή ξεριζωθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης, όταν για μικρό χρονικό διάστημα οι άνεμοι άγγιξαν τα 10 μποφόρ, προκαλώντας ζημίες σε δυο σταθμευμένα αυτοκίνητα. Συνεργεία του Δήμου επιχειρούσαν όλη την ημέρα για τον καθαρισμό της περιοχής. Πτώσεις δένδρων σημειώθηκαν και σε άλλα σημεία του νομού, όπως το Πρωτοκλλήσι, το Φυλακτό και στην πόλη του Σουφλίου.

Πανευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασιών οι 35 βαθμοί σήμερα στο Σίσι Λασιθίου

Για τους Κρητικούς πάντως το Σάββατο ήταν ημέρα για εκδρομή και βουτιές στη θάλασσα, καθώς μάλιστα καταγράφηκε ρεκόρ θερμοκρασίας στην Κρήτη, με το παράδοξο των 35,1 βαθμών Κελσίου που σημειώθηκε σήμερα στο Σίσι Λασιθίου, να προκαλεί ερωτηματικά, αλλά και να κρούει "καμπανάκια" για την κλιματική κρίση.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο, λόγω της διέλευσης του ψυχρού μετώπου από τη χώρα μας, μέχρι και τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 04/11, εκδηλώθηκε μεγάλο πλήθος φαινομένων με σημαντική γεωγραφική διασπορά. Τα φαινόμενα συνοψίζονται στο γραφικό που ακολουθεί.

Όσον αφορά στις μέγιστες θερμοκρασίες, η γεωγραφική κατανομή των οποίων αποτυπώνεται στο χάρτη που ακολουθεί, 51 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 30 βαθμών. Η μεγαλύτερη εξ αυτών σημειώθηκε στο Σίσι Λασιθίου, όπου οι 35,1 βαθμοί που καταγράφηκαν αποτελούν Πανευρωπαϊκό Ρεκόρ Νοεμβρίου.

Τέλος, στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχόπτωσης έως τις 4:00 το απόγευμα.