Αποκλεισμένα χωριά στην Καλαμπάκα, κατολισθήσεις σε Ιωάννινα και Φλώρινα – Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

Αποκλεισμένα χωριά στην Καλαμπάκα, κατολισθήσεις σε Ιωάννινα και Φλώρινα – Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

Το εντυπωσιακό είναι, ότι στην Κρήτη όπου δεν αναμένονται φαινόμενα, η θερμοκρασία θα φθάσει τους 30 βαθμούς

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει κυρίως την Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, όπου καταγράφονται προβλήματα από τις καταρρακτώδεις βροχές και τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν.

Αποκλεισμένες παραμένουν για ακόμη μία φορά μετά τις έντονες βροχοπτώσεις περιοχές του Δήμου Μετεώρων. Ειδικότερα, τα χωριά Καλογριανή, Αηδόνα, Γλυκομηλιά και Χρυσομηλιά παραμένουν αποκομμένα από την πλευρά της Καλαμπάκας. Επίσης, στην περιοχή της Κρανιάς, σύμφωνα με το trikalavoice.gr, ο Ασπροπόταμος σάρωσε ξανά τα πάντα στο πέρασμά του και φαίνεται ότι δημιουργεί νέα κοίτη.

Μεγάλες κατολισθήσεις σημειώνονται σε πολλά σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου στο νομό Ιωαννίνων. Ειδικότερα , προβλήματα κατολισθήσεων δημιουργήθηκαν στα Τζουμέρκα, στον επαρχιακό δρόμο από το γεφύρι της Πλάκας μέχρι τα Πράμαντα, στην Κόνιτσα, στην εθνική οδό πριν από τα Μαστοροχώρια και το Πωγώνι, στον δρόμο Δελβινάκι-Πωγωνιανή. Λόγω των ισχυρών ανέμων, στην πλατεία του Μετσόβου έσπασαν μεγάλα κλαδιά από τα πλατάνια και προκάλεσαν υλικές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας δουλεύουν ασταμάτητα σε όλα τα σημεία για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στο επαρχιακό δίκτυο.

Στη Φλώρινα, τμήμα του δρόμου Φλώρινας–Καστοριάς κατέρρευσε στο κέντρο του χωριού Πισοδέρι, όπου ένα μεγάλο τμήμα ακριβώς δίπλα στην άσφαλτο κατέρρευσε, ενώ φαίνεται πως έχει ραγίσει και η άσφαλτος στο συγκεκριμένο σημείο. Προς το παρόν έχει τοποθετηθεί σήμανση, ώστε να αποφεύγεται το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου από τους οδηγούς. Σημειώνεται ότι, στον ίδιο δρόμο, σε περίπου 20 χλμ. απόσταση, έχει καταρρεύσει η μία λωρίδα κυκλοφορίας εδώ και μήνες και έχει τοποθετηθεί φανάρι για την διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Στην Αχαΐα οι Αρχές προχώρησαν στην προληπτική εκκένωση του οικισμού Βιλιβινιώτικα του δήμου Αιγιαλείας, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τους κατοίκους από ενδεχόμενες κατολισθήσεις, εξαιτίας της κακοκαιρίας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι 17 κάτοικοι του οικισμού πρόκειται να μεταφερθούν σε ξενοδοχείο στην περιοχή του Ελαιώνα.

Στον Άγιο Βασίλειο, το Ρίο και το Ακταίο, στην παλαιά εθνική οδό Πατρών-Πύργου, δένδρα ξεριζώθηκαν από τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν στην περιοχή, εξαιτίας των οποίων βρίσκεται σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου στην πορθμειακή γραμμής Ρίου-Αντιρρίου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κλιμάκια έχουν επέμβει σε οκτώ περιστατικά που αφορούσαν κοπές δένδρων και αφαίρεση αντικειμένου, πριν πέσει σε πεζοδρόμιο από μπαλκόνι πολυκατοικίας, σε περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Στο μεταξύ, μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα εξακολουθεί να διεξάγεται η κυκλοφορία προς Αθήνα στον αυτοκινητόδρομο Πατρών–Αθηνών στο ύψος του Ελαιώνα της Αιγιάλειας, λόγω κατολίσθησης χωμάτων που καταγράφηκε προχθές το πρωί μετά την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. Στο σημείο συνεχίζουν να εργάζονται μηχανήματα, προκειμένου να αποκατασταθεί με ασφάλεια η κυκλοφορία των οχημάτων.

Επίσης, κλειστή παραμένει η παλαιά εθνική οδός Πατρών–Αθηνών στο ύψος των διοδίων Ελαιώνα και στην περιοχή Μετόχι, λόγω κατολίσθησης φερτών υλικών έπειτα από έντονη βροχόπτωση. Ακόμη, εξακολουθεί να παραμένει κλειστή σε διάφορα σημεία η επαρχιακή οδός Αιγίου – Δερβενίου – Μαμουσιάς, εξ αιτίας κατολίσθησης χωμάτων και φερτών υλικών.

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας έως το βράδυ του Σαββάτου

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που έχουν επηρεάσει τμήματα της δυτικής Ελλάδας και της δυτικής Θεσσαλίας, από το μεσημέρι του Σαββάτου θα επεκταθούν και θα πλήξουν κυρίως την ανατολική Μακεδονία και το απόγευμα την Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο. Ταυτόχρονα, θα πνέουν θυελλώδεις νότιοι άνεμοι στα πελάγη στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο φθάνουν και τα 9 μποφόρ.

Το εντυπωσιακό είναι, ότι στην Κρήτη όπου δεν αναμένονται φαινόμενα, το θερμόμετρο θα φθάσει στα βόρεια τους 30 βαθμούς. Στην Αττική προβλέπεται κάποια πρόσκαιρη βροχή ή καταιγίδα, όχι κάτι σημαντικό τις μεσημβρινές ώρες.

Το πρωί της Κυριακής ο καιρός θα έχει βελτιωθεί σε όλη τη χώρα, η σκόνη θα έχει φύγει και λίγες τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην Ήπειρο. Η θερμοκρασία όμως θα έχει σημειώσει πτώση. Μέχρι την επόμενη Κυριακή δεν αναμένεται κάποιο νέο καιρικό σύστημα στη χώρα και η θερμοκρασία από την Παρασκευή θα επανέλθει σχεδόν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.