Τραγωδία στη Νάξο: Πέθανε ξαφνικά 22χρονος – Γιατί η σπάνια ασθένεια του νησιού σκοτώνει νέους

Τραγωδία στη Νάξο: Πέθανε ξαφνικά 22χρονος – Γιατί η σπάνια ασθένεια του νησιού σκοτώνει νέους

Μεταφέρθηκε επειγόντως με ελικόπτερο στην Αθήνα, αλλά δεν πάθαινε απανωτές ανακοπές και δεν τα κατάφερε

Βαρύ είναι το πένθος στη Νάξο μετά τον ξαφνικό θάνατο 22χρονου κι ενώ οι γιατροί να εξετάζουν ως αιτία μια σπάνια ασθένεια, που φέρει το όνομα του νησιού και συνήθως νοσούν νέοι άνθρωποι.

Σύμφωνα με την εκπομπή «Live News», ο νεαρός είχε έντονο βήχα και δέκατα, αλλά δεν εμφάνισε κάποιο άλλο σύμπτωμα. «Δεν είχε κανένα άλλο σύμπτωμα. Είχε ένα βηχαλάκι. Έκανε κάτι δέκατα. Πήγαμε στο γιατρό. Ο καρδιολόγος είπε άμεσα να πάει στο κέντρο υγείας να βάλει ενδοφλέβια φάρμακα», είπε η μητέρα του.

Έτσι, φτάνοντας στο Κέντρο Υγείας, ο νεαρός πάθαινε απανωτές ανακοπές, οπότε άμεσα σηκώθηκε ελικόπτερο ώστε να μεταφέρει το επείγον περιστατικό στην Αθήνα.

«Πάθαινε ανακοπές, προσπαθούσαν να το επαναφέρουν να το σταθεροποιήσουν για να το βάλουν στο ελικόπτερο. Τον βάλανε στις 9 η ώρα μέσα στο ελικόπτερο μόλις πήγε στο νοσοκομείο ξανά έπαθε, στο Νίκαιας νομίζω τον πήγανε. Ξανά έπαθε πάλι αυτές τις κρίσεις που πάθαινε στην καρδιά και εκεί δεν ξανά επανήλθε», είπε ο θείος του.

Ο θείος του 22χρονου σχολιάζοντας τα αίτια θανάτου, δήλωσε πως «η οικογένεια έχει άλλα δύο κοριτσάκια και είχε και άλλο ένα παιδί, πάλι αγοράκι χάθηκε. Ήταν 5 χρονών εκείνο όταν χάθηκε. Πληροφοριακά λέγανε μήπως είναι με την “νόσο της Νάξου” στην καρδιά έχουνε κάποια θέματα εδώ στην Νάξο με καρδιοπάθειες».

Η «νόσος Νάξος»

Το 1985 ο καρδιολόγος Νίκος Πρωτονοτάριος και η σύζυγος του Μανταλένα Τσατσοπούλου παρατήρησαν ανεξήγητους αιφνίδιους θανάτους σε νέους στα ορεινά χωριά της Νάξου, εκεί όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι συγγενείς μεταξύ τους.

Μέχρι τότε κανείς δεν μπορούσε να βρει την αιτία της νόσου που σκότωνε αγόρια και κορίτσια πριν κλείσουν τα 30. «Τα πρώτα περιστατικά εντοπίστηκαν στην Νάξο. Ήταν εντυπωσιακό γιατί οι ασθενείς είχαν τραχύ δέρμα στις παλάμες και στα πέλματα και τα μαλλιά τους ήταν πολύ έντονα σγουρά», είπε η παιδίατρος και ερευνήτρια Μανταλένα Τσατσοπούλου.

Η κληρονομική μυοκαρδιοπάθεια που ενδημεί στην περιοχή της Μεσογείου πλήττει παγκοσμίως 1 στα 5.000 άτομα, αλλά στη Νάξο 8 στα 100. «Άλλη μία οικογένεια εδώ στο δικό μας χωριό, είχαν 3 παιδάκια, δύο αγόρια και ένα κορίτσι χάθηκαν και αυτά, μέχρι τα 30 χρόνια. Είχανε 7 παιδιά, 8 ήταν, τα τρία πεθάναν», είπε ο θείος του 22χρονου.

Πυκνά σγουρά μαλλιά και δερματικές αλλοιώσεις. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που φέρουν ασθενείς με τη «νόσο Νάξος». Η νόσος κληρονομείται από τους γονείς. Αν και οι δύο είναι φορείς του μεταλλαγμένου γονιδίου, έχουν σε κάθε κύηση 25% πιθανότητες να γεννηθεί το παιδί τους με την νόσο.

Γονιδιακές μεταλλάξεις αντίστοιχες με αυτή της Νάξου έχουν εντοπιστεί στους Φούρνους Ικαρίας, στην Κάλυμνο και τη Σαμοθράκη.