Παραιτείται ο Αλέξης Κούγιας από την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου – Το αποδέχθηκε η κατηγορούμενη

Παραιτείται ο Αλέξης Κούγιας από την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου – Το αποδέχθηκε η κατηγορούμενη

«Εκρηκτική» ήταν η αντίδραση του ποινικολόγου στην ομόφωνη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου να απορρίψει τα αιτήματα του

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, με την ανακοίνωση της πρόθεσης του Αλέξη Κούγια να παραιτηθεί. Η κατηγορούμενη δήλωσε, από την πλευρά της, πως επιθυμεί να διοριστεί από το δικαστήριο νέος συνήγορος για να την υπερασπιστεί.

«Αποδέχομαι την παραίτηση, ζήτω να διοριστεί συνήγορος» είπε η Ρούλα Πισπιρίγκου μόλις ανέβηκε στο βήμα.

Είχε προηγηθεί η απόρριψη από το δικαστήριο του αιτήματος για διακοπή της δίκης . «Ως υποβλήθηκε το αίτημα περί διακοπής της δίκης απορρίπτεται ομόφωνα καθώς δε συντρέχει κανένας λόγος ανωτέρας βίας» ανέφερε η πρόεδρος λέγοντας πως θα γίνει διάλειμμα και στο μεσοδιάστημα ζήτησε από τον κ. Κούγια να αποφασίσει.

Αλέξης Κούγιας: Εγώ αποχωρώ και η συνεργάτιδα μου.
Πρόεδρος: Που πάτε κύριε συνήγορε; Ένα σεβασμό στο δικαστήριο!
Αλέξης Κούγιας: Σέβομαι, σέβομαι.
Πρόεδρος: Έχετε παραιτηθεί;
Αλέξης Κούγιας: Την Πέμπτη θα πω.
Πρόεδρος: Για Τετάρτη έχουμε διακόψει, εσείς την Πέμπτη θα πείτε;
Αλέξης Κούγιας: Ωραία παραιτούμαι και επιφυλάσσομαι!

«Παραιτούμαστε όλοι οι δικηγόροι σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Επιφυλασσόμεθα την Πέμπτη να ανακοινώσουμε την απόφαση μας αν θα επανέλθουμε» ανέφερε ο Αλέξης Κούγιας με τη Ρούλα Πισπιρίγκυ να συναινεί και το δικαστήριο να διακόπτει για να της διορίσει νέο συνήγορο.

«Εκρηκτική» ήταν προηγουμένως η αντίδραση του γνωστού ποινικολόγου στην ομόφωνη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου να απορρίψει τα αιτήματα του να κληθούν μάρτυρες για να καταθέσουν στην δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου και να ανακληθούν σχετικές αποφάσεις.

Ο συνήγορος έκανε λόγο για προσβολή των δικαιωμάτων της κατηγορούμενης και ζήτησε διακοπή της δίκης για μια εβδομάδα προκειμένου να συνεννοηθεί με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών καθώς έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από την υπεράσπιση.

«Μετά τις ομόφωνες απορρίψεις όλων των αιτημάτων μου έχω αποφασίσει να αποχωρήσω από την υπεράσπιση. Πρόκειται για μια εμβληματική δίκη και τέτοια προσβολή στα δικαιώματα της κατηγορούμενης δεν έχω ξαναδεί. Ο τρόπος που απορρίφθηκαν ενώ δαπανήθηκε χρόνος ακόμα και για καφετζούδες… στερείτε από την κατηγορούμενη τα δικαιώματα της. Θέλω να εκτεθεί το δικαστήριο» ανέφερε ο κ. Κούγιας και συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί να μείνει η κατηγορούμενη χωρίς δικηγόρο. Θέλω να ενημερώσω των πρόεδρο του ΔΣΑ γιατί δεν έχω αφήσει ποτέ δίκη και να έχει χρόνο η κατηγορούμενη να βρει δικηγόρο πριν της διορίσετε εσείς. Αν δε βρει θα δούμε τι θα γίνει, αλλά θέλω να ενημερωθεί ο πρόεδρος του ΔΣΑ».

Η εισαγγελέας της έδρας πήρε το λόγο και απευθυνόμενη στο συνήγορο είπε: «αν δε μπορείτε να συνεχίσετε πρέπει να το καταθέσετε και μετά το δικαστήριο να αποφασίσει».

«Σήμερα ο συνήγορος ρώτησε πόσες συνεδριάσεις έχουμε κάνει. Έχουμε κάνει 70 συνεδριάσεις σε 7,5 μήνες. Έχουν εξεταστεί 60 μάρτυρες γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. Εξετάζαμε μάρτυρες 2 και 3 ημέρες. Οι μαρτυρικές καταθέσεις είναι τεράστιες. Όταν έρχεται ο κ. συνήγορος και λέει ότι είναι συνοπτική διαδικασία πέφτει σε αντιφάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελική λειτουργός η οποία νωρίτερα είχε εισηγηθεί την απόρριψη των αιτημάτων της υπεράσπισης η οποία λίγο πριν η Ρούλα Πισπιρίγκου κληθεί σε απολογία επανήλθε με νέα αιτήματα ζητώντας από το δικαστήριο να αλλάξει αποφάσεις του και να ανάψει το πράσινο φως για την εξέταση μαρτύρων που θεωρεί ότι θα ρίξουν φως στην υπόθεση.

Τα αιτήματα

Για την υπεράσπιση θεωρείται κομβικής σημασίας η μαρτυρία του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη που κατέθεσε συμπληρωματικά σχετικά με την νεκροψία νεκροτομή που διενήργησε στην Τζωρτζίνα θεωρώντας πως δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα που χρήζουν αποσαφήνισης . Γι αυτό και με αίτημα που κατέθεσε στο δικαστήριο η κατηγορουμένη, μέσω του συνηγόρου της, ζήτησε να εξεταστούν συμπληρωματικά ο καθηγητής Νικόλαος Ράϊκος και ο παιδοκαρδιολόγος Ιωάννης Παπαγιάννης προκειμένου να απαντήσουν σε διευκρινιστικές ερωτήσεις που προέκυψαν.

Σύμφωνα με την υπεράσπιση ο καθηγητής Ράικος, ο οποίος έβαλε στο «κάδρο» της υπόθεσης την κεταμίνη, πρέπει να κληθεί εκ νέου για να δώσει διευκρινίσεις, μεταξύ άλλων, για την τοξικολογική εξέταση ποσοτικού προσδιορισμού που διενήργησε στο εργαστήριο του. Ο κ. Παπαγιάννης, σύμφωνα με την υπεράσπιση, πρέπει να ανέβει και πάλι στο βήμα του μάρτυρα για να εξηγήσει τα ευρήματα που αποτυπώνονται στις φωτογραφίες της νεκροψίας καθώς αμφισβητούνται οι περιγραφές των ενεργειών των γιατρών τις κρίσιμες στιγμές που η Τζωρτζίνα έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Επιπλέον, η υπεράσπιση ζητεί από το δικαστήριο να καλέσει τον παθολογοανατόμο Σταμάτη Θεοχάρη και τον ιατροδικαστή Συμεών Μεσογίτη καθώς θεωρεί πως είναι οι μόνοι που μπορούν να δώσουν διευκρινίσεις σχετικά με τα ευρήματα της ιατροδικαστικής και τις αναφορές του κ. Μπουζιάνη. Τέλος, ζητούν να εξεταστεί η τοξικολόγος Ιωάννα Λευκίδου προκειμένου , μεταξύ άλλων , να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα γιατί στην αρχική τοξικολογική που διενεργήθηκε δεν εντοπίστηκε η κεταμίνη και χρειάστηκε νέα από το εργαστήριο του καθηγητή Ράικου.

Μαρία Ζαχαροπούλου