Προειδοποίηση Μαρουσάκη για ισχυρή κακοκαιρία προ των πυλών – Ποιες θα είναι οι πιο επικίνδυνες ημέρες

Προειδοποίηση Μαρουσάκη για ισχυρή κακοκαιρία προ των πυλών – Ποιες θα είναι οι πιο επικίνδυνες ημέρες

Δείτε τους χάρτες που δημοσίευσε ο μετεωρολόγος

Για ισχυρή και επικίνδυνη κακοκαιρία προ των πυλών προειδοποιεί ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, τονίζοντας: «Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή!». Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάρτηση στη σελίδα του marousakis.gr, επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από σήμερα και από βορρά προς νότο με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές – καταιγίδες, την επικράτηση πολύ ισχυρών βοριάδων, αλλά και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Η επιδείνωση αυτή του καιρού αναμένεται να κορυφώσει τη δράση της το διήμερο Τρίτη – Τετάρτη όπου θα είναι και οι πιο επικίνδυνες ημέρες της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε.

 

Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη είναι η διαταραχή που εντοπίζουμε στο πλαίσιο του χάρτη που ακολουθεί και η οποία από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια θα ωθήσει ψυχρότερο αέρα προς την περιοχή μας και ο οποίος καθώς θα αλληλεπιδράσει με την τοπογραφία που θα συναντήσει αλλά και με θερμότερο αέρα που ήδη υπάρχει στα μέρη μας, θα δημιουργήσει αυτό το κύμα κακοκαιρίας που αν και δείχνει να κινείται γρήγορα, είναι ικανό να προκαλέσει προβλήματα.

Οι περιοχές με έντονα καιρικά φαινόμενα

Τα γεωγραφικά διαμερίσματα που θέλουν τα προγνωστικά στοιχεία να επηρεάζονται περισσότερο από αυτό το κύμα κακοκαιρίας, είναι η δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα. Εκεί αναμένουμε τον μεγαλύτερο όγκο νερού και ο οποίος δείχνει να πέφτει σε μικρό χρονικό διάστημα.

Περιοχές όπως το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική – κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η δυτική – κεντρική Στερεά, αλλά και η κεντρική και βόρεια Πελοπόννησος, είναι περιοχές οι οποίες ενδέχεται να ξεπεράσουν τοπικά τους 40 με 60 τόνους ανά στρέμμα σε χρονικό διάστημα μικρότερο του 12ωρου, συνθήκες που οδηγούν σε πλημμυρικά επεισόδια είτε τοπικά είτε και πιο εκτεταμένα.

Επικίνδυνοι άνεμοι

Καθώς ο ψυχρότερος αέρας θα συγκρουστεί με τις ήδη υπάρχουσες πιο θερμές αέριες μάζες, θα δημιουργήσει μεγάλη οριζόντια βαροβαθμίδα (διαφορά πίεσης), με αποτέλεσμα την επικράτηση επικίνδυνων ανέμων ιδιαίτερα προς τα κεντρικά και βόρεια τμήματα.

Εκτός από αυτόν τον παράγοντα που αφορά τη συνοπτική κλίμακα, θα πρέπει να επισημάνουμε και την πρόσκαιρη αλλά επικίνδυνη ενίσχυση των ανέμων που μπορεί να παρουσιαστεί κατά την ώρα εκδήλωσης των βροχών – καταιγίδων, όπως επίσης και το ενδεχόμενο τα φαινόμενα να συνοδεύονται από χαλάζι ή έντονους κεραυνούς εξαιτίας της έντονα ασταθούς ατμόσφαιρας που θα επικρατήσει.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση για περιοχές που βρίσκονται από το ύψος της Λαμίας και πιο πάνω η οποία πτώση μπορεί τοπικά να ξεπεράσει ακόμη και τους 10° ιδιαίτερα προς τα βορειοδυτικά – βορειοανατολικά της χώρας μας. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει και στο πρώτο «άσπρισμα» βουνοκορφών προς τα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας μας.

«Κι αν νομίζουμε ότι ο καιρός πλέον θα μπει εύκολα σε μια πιο φθινοπωρινή τροχιά, ίσως βιαζόμαστε μιας και από Πέμπτη η Άνοιξη επιστρέφει και πάλι ανεβάζοντας τον υδράργυρο πάλι σε αρκετά υψηλές τιμές, με τον Οκτώβρη όμως να θέλει προς τις τελευταίες στροφές του να μας βάζει αρκετά βαθιά μες στο Φθινόπωρο, ίσως και με πινελιές Χειμώνα», καταλήγει ο μετεωρολόγος.