Κακοκαιρία Elias: «Κομμένη» στα δύο η Εύβοια – Έκλεισε το παράπλευρο οδικό δίκτυο της ΠΑΘΕ

Κακοκαιρία Elias: «Κομμένη» στα δύο η Εύβοια – Έκλεισε το παράπλευρο οδικό δίκτυο της ΠΑΘΕ

Πλημμύρισε ο Βόλος - Ποιοι δρόμοι στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο είναι κλειστοί

Τις πληγές της μετράει η Εύβοια, όπου οι ζημιές από την κακοκαιρία Elias συνεχίζονται, διευρύνονται και καλύπτουν πλέον ολόκληρες περιοχές.

Η Εύβοια δοκιμάζεται από τις πρώτες πρωινές ώρες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με το νησί να έχει κοπεί στα δύο λόγω κατολίσθησης στον κεντρικό οδικό του άξονα στην περιοχή Δερβένι, με τα μηχανήματα να εργάζονται πυρετωδώς για να απομακρύνουν τα μπάζα, όμως στην περιοχή έχει κυριολεκτικά συγκεντρωθεί ένα ολόκληρο βουνό, όπως αναφέρει η ΕΡΤ. Επίσης πολλές περιοχές είναι χωρίς ρεύμα από τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς δέντρα ξεριζώθηκαν και έπεσαν πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ, βυθίζοντας στο σκοτάδι ολόκληρες περιοχές, αλλά και χωρίς νερό, ενώ η κυκλοφορία ακόμη και μέσα στα χωριά είναι πλέον επικίνδυνη.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρέθηκαν στην Εύβοια με 28 οχήματα 50 πυροσβέστες και δύο ομάδες της ΕΜΟΔΕ, όπως επίσης και μία ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ με τον απαραίτητο εξοπλισμό και ένα άρμα, δεν προλαβαίνουν πλέον τις εκκλήσεις που γίνονται, από αρκετές περιοχές, είτε για να σώσουν ανθρώπους και να τους απεγκλωβίσουν από διάφορα σημεία, είτε να παρέμβουν για την άντληση των υδάτων. Έτσι αποφασίστηκε η ενίσχυση των δυνάμεων με ειδικές ομάδες από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

Στη Βόρειο Εύβοια, στο Πευκί, την Ιστιαία και τις Ροβιές έχει μεταβεί ακτοπλοϊκά από την Γλύφα και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, για να συντονίσει από κοντά την παρέμβαση των δυνάμεων. Τα φαινόμενα παραμένουν έντονα στην Ιστιαία και το Πευκί, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθητικά φαινόμενα, μικρής κλίμακας, ενώ οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που ξαφνικά βρέθηκαν εγκλωβισμένοι από τα νερά.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στην Ιστιαία έχει καταγράψει, ότι έπεσαν από τις πρώτες πρωινές ώρες 210 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα. Ο μετεωρολογικός σταθμός στη Λίμνη της Εύβοιας από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα έχει καταγράψει ότι έχουν πέσει πάνω από 230 κυβικά μέτρα νερού σε κάθε στρέμμα στην ευρύτερη περιοχή. Στις Ροβιές οι κάτοικοι μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή, καθώς μέσα στο χωριό πέρασαν τέσσερις χείμαρροι, που απλώθηκαν σε ολόκληρο το χωριό προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές.

Στο Μαντούδι η κατάσταση είναι εφιαλτική, καθώς το νερό ξεπερνά ακόμη και το ένα μέτρο. Η βροχόπτωση που συνεχίζεται από τις πρώτες πρωινές ώρες θεωρείται πρωτόγνωρη για την περιοχή, ενώ οι χείμαρροι που φτάνουν εκεί, κουβαλούν από τα βουνά φερτά υλικά και τα εναποθέτουν σε διάφορα σημεία. Στα Ψαχνά φουσκώνουν οι χείμαρροι και όλοι κάνουν το σταυρό τους, να αντέξουν την μεγάλη πίεση που δέχονται. «Το φαινόμενο είναι έντονο από άκρη σε άκρη σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας» υπογραμμίζει ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός μιλώντας στο ΑΠΕ. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη «η Βόρειος Εύβοια δοκιμάζεται για ακόμη μία φορά. Τα φαινόμενα είναι ακατάπαυστα έντονα» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει. Μάλιστα ο ίδιος για να φτάσει στη Β. Εύβοια αναγκάστηκε να περάσει από την Αρκίτσα στην Αιδηψό μιας και είναι κομμένη η συγκοινωνία στην περιοχή Δερβένι.

Δύσκολες ώρες στη Φθιώτιδα

Πριν από λίγα λεπτά ο Σπερχειός άρχισε να ξεχειλίζει στην περιοχή Φραντζή και να εκτονώνεται, προς το παρόν, πλημμυρίζοντας μία μεγάλη επιφάνεια από αγροτικές εκτάσεις. Ήδη η Αστυνομία πριν λίγο έκλεισε την κυκλοφορία στον δρόμο, που οδηγεί από τη Λαμία προς τον Φραντζή, ενώ πλέον άνθρωποι και μηχανήματα περιμένουν τις εξελίξεις. Σε δύο κρίσιμα σημεία ο Σπερχειός είναι σε οριακή κατάσταση. Οι κάτοικοι στο χωριό Κόμμα είναι έτοιμοι να το εγκαταλείψουν, όταν δοθεί το πράσινο φως από τις αρχές.

«Είμαστε σε απόλυτη επιφυλακή στη Φθιώτιδα με την ελπίδα ότι θα αποφύγουμε τα χειρότερα» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης που νωρίς το πρωί μετείχε σε σύσκεψη όπου ελήφθησαν και οι τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις για τη Φθιώτιδα.

Διακόπηκε η κυκλοφορία στο παράπλευρο οδικό δίκτυο του ΠΑΘΕ

Κλειστό παραμένει την ίδια ώρα το παράπλευρο οδικό δίκτυο του ΠΑΘΕ, λόγω εργασιών για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η πλημμύρα που έπληξε τη Θεσσαλία. Συγκεκριμένα:

- Έχει διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας,του δεξιού και του αριστερού παράπλευρου οδικού δικτύου του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ από τον Α/Κ Γυρτώνης (χ/θ 367+319) έως τον Α/Κ Πλατυκάμπου (χ/θ 352+918) έως την 12-10-2023

- Έχει διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, του δεξιού παράπλευρου οδικού δικτύου του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ από τον Ημικόμβο Μακρυχωρίου (χ/θ 373+460) έως τον Α/Κ Ευαγγελισμού (χ/θ 377+176) έως την 12-10-2023.

Στο μεταξύ αποδόθηκε στην κυκλοφορία το σύνολο του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, καθώς από το πρωί οι έντονες βροχοπτώσεις είχαν δημιουργήσει προβλήματα στις μετακινήσεις.

Κλειστά ωστόσο παραμένουν τα εξής σημεία:

Α) Επ. Ο. Καλαμπάκας – Κρύας Βρύσης από το 2ο χλμ αυτής (διασταύρωση για Δ.Δ. Αμπελίων – ύψος γέφυρας «ΔΙΑΒΑΣ») έως τη διασταύρωσή της με το 22ο χλμ Ε.Ο. Τρικάλων-Ιωαννίνων,

Β) Επ. Ο. Αμπελίων – Χρυσομηλιάς από το 4ο χλμ αυτής, λόγω πτώσης της γέφυρας «ΚΛΕΙΝΟΥ»,

Γ) Επ. Ο. Καλαμπάκας – Ασπροποτάμου από το 35ο χλμ έως το 68ο χλμ αυτής,

Δ) Επ. Ο. Καλαμπάκας – Καστανιάς από το 20ο χλμ (ύψος γέφυρας «ΤΣΙΤΟΣ») για οχήματα άνω των 5 τόνων,

Ε) Επ. Ο. Κεραμιδίου (Τρικάλων) – Παλαμά (Καρδίτσας) από γέφυρα Ενιπέα ποταμού έως όρια Δ.Δ. Κεραμιδίου με Δ.Δ. Παλαμά &

ΣΤ) Πεζογέφυρες «Αγίου Κων/νου», «Πελέκη» ή «Αγίου Στεφάνου» και «Κουτσομηλίων» Τρικάλων.

Πλημμύρισαν δρόμοι στον Βόλο

Καταρρακτώδης βροχή ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης στον Βόλο. Οι δρόμοι της πόλης έχουν πλημμυρίσει σε διάφορα σημεία. Με απόφαση της Αστυνομίας έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία οχημάτων στον δρόμο Μηλίνας- Τρικερίου στο Ν. Πήλιο, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ έχει πλημμυρίσει ο κόμβος της Αγρίας στα Αστέρια.

Η κακοκαιρία αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες του meteo.gr προειδοποιούν για ισχυρή καταιγίδα στις 9:00 το βράδυ.