Κακοκαιρία Elias: Ξανά στο «κόκκινο» η στάθμη του Ενιπέα και του Πηνειού – «Βούλιαξε» στη λάσπη η Θεσσαλία

Κακοκαιρία Elias: Ξανά στο «κόκκινο» η στάθμη του Ενιπέα και του Πηνειού – «Βούλιαξε» στη λάσπη η Θεσσαλία

Εικόνες απόλυτης καταστροφής σε πόλεις και χωριά - Σπασμένα όλα τα αναχώματα στον Παλαμά Καρδίτσας

Δραματική είναι η εικόνα που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Elias στη Θεσσαλία για δεύτερη φορά μέσα σε 20 ημέρες, πριν ακόμα οι κάτοικοι προλάβουν να συνέλθουν από τις καταστροφές που υπέστησαν από την κακοκαιρία Daniel.

Τα αναχώματα του Ενιπέα έσπασαν και όσο περνάει η ώρα, η στάθμη του νερού ανεβαίνει. Στα λασπόνερα βούλιαξαν χωριά στους δήμους Κιλελέρ και Φαρσάλων, στη Λάρισα η στάθμη του Πηνειού έφτασε και πάλι τα 4 μέτρα, ενώ στον κάμπο έχει ξεπεράσει τα 6 μέτρα, χωρίς τρόπο να αποστραγγιστεί άμεσα. Στο Σωτήριο της Λάρισας οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Στην λίμνη Κάρλα το νερό καταλαμβάνει 200.000 στρέμματα με βαμβάκι, τριφύλλι, σιτηρά και δενδρώδεις καλλιέργειες και έχει καταστρέψει στο πέρασμά του τα πάντα. Σε πολλά σημεία τα λιμνάζοντα νερά φθάνουν σε ύψος το ενάμιση μέτρο.

Στην Καρδίτσα αν και η θεομηνία τελείωσε, τα ποτάμια φούσκωσαν, τα αναχώματα υποχώρησαν και τεράστιες ποσότητες νερού κατέκλυσαν τον Θεσσαλικό κάμπο και τα χωριά Παλαμάς και Βλοχός. Ο Παλαμάς έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη λόγω του τεράστιου όγκου νερού που κατέβασε ο ποταμός Σοφαδίτης. Στον Βλοχό όπως είπε κάτοικος στην ΕΡΤ «καθαρίσαμε μισό μέτρο λάσπη την περασμένη Τρίτη, βάλαμε καινούργιο ψυγείο και στρώματα και σε δύο ημέρες πλημμυρίσαμε ξανά».

Στο Βόλο αποκαθίστανται σταδιακά ρεύμα και νερό. Γεννήτριες έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης του Βόλου, για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών. Παράλληλα, όσοι κάτοικοι θελήσαν να μετακινηθούν, το έκαναν με μεγάλη δυσκολια, μιας και αρκετοί δρόμοι είναι είτε αποκομμένοι, είτε κατεστραμμένοι. Την ίδια ώρα, πολλά χωριά στη Μαγνησία παραμένουν βυθισμένα στις λάσπες. Θαμμένα οχήματα παραμένουν στους δρόμους, που βούλιαξαν σε βουνά από φερτά υλικά, ενω ολική χαρακτηρίζεται η καταστροφή στις καλλιέργιες βαμβακιού, σιτηρών και τριφυλλιού. Δύσκολη είναι η πρόσβαση στην Αγριά του Πηλίου, με τους δρόμους γεμάτους λάσπες και φερτά υλικά. Η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί, αλλά τα προβλήματα με το νερό συνεχίζονται.

Στην βόρεια Εύβοια παραμένει κλειστός ο δρόμος από Ροβιές προς Αιδηψό, υπό τον κίνδυνο νέων κατολισθήσεων. Κάτοικοι προσπαθούν και πάλι να αποκαταστήσουν τις ζημιές από τη δεύτερη κακοκαιρία σε ένα μήνα, ενώ οι χείμαρροι στην περιοχή βρίσκονται στα όριά τους.