Κακοκαιρία Elias: Πού θα «χτυπήσει» το επόμενο 24ωρο – Μπαράζ μηνυμάτων από το 112

Κακοκαιρία Elias: Πού θα «χτυπήσει» το επόμενο 24ωρο – Μπαράζ μηνυμάτων από το 112

Πώς θα κινηθούν τα καιρικά φαινόμενα – Σε ποιες περιοχές χρειάζεται προσοχή

Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και επικίνδυνοι κεραυνοί συνοδεύουν την κακοκαιρία Elias, που πλήττει την δυτική, κεντρική και νότια Ελλάδα, με τις Αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή για την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων.

Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει στη Θεσσαλία, όπου αναμένονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, κυρίως σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, ενώ οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή σε Φθιώτιδα και Ευρυτανία, όπου τις επόμενες ώρες αναμένονται επίσης μεγάλα ύψη βροχής. Αύριο Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου προβλέπονται κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς κατά διαστήματα στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο.

Στα Τρίκαλα σήμερα η εικόνα ήταν αρκετά βελτιωμένη μετά τη χθεσινή καταιγίδα μεγάλης έντασης, ευτυχώς όμως μικρής διάρκειας, η οποία ήταν όμως αρκετή για να μετατρέψει αρκετούς δρόμους σε ορμητικούς χειμάρρους. Αυτοκίνητα κόλλησαν στο νερό, οδηγοί εγκλωβίστηκαν μέσα σε αυτά για αρκετή ώρα, καθώς τα ταλαιπωρημένα από την κακοκαιρία Daniel φρεάτια ήθελαν περισσότερο χρόνο για να απορροφήσουν το νερό. Το ευτύχημα είναι, ότι με το πρώτο φως της ημέρας όλα τα προβλήματα στην πόλη είχαν αποκατασταθεί.

Αυτό όμως που ανησυχεί μέχρι αυτή την ώρα τους κατοίκους και τις αρχές, είναι ο ποταμός Ληθαίος, ένας παραπόταμος του Πηνειού που διασχίζει την πόλη των Τρικάλων. Έχει φουσκώσει, ωστόσο για τους κατοίκους δεν υπάρχει λόγος πανικού, καθώς η στάθμη των υδάτων είναι κάτω από τα όρια συναγερμού. Ωστόσο, θέλει προσοχή, καθώς όπως έλεγε νωρίτερα τοπικός παράγοντας, χθες με μία ώρα καταιγίδας η στάθμη ανέβηκε σχεδόν 80 εκατοστά.

Βροχή αναμένεται στο κέντρο των Τρικάλων αργά το βράδυ της Τρίτης, κάτι που διατηρεί στο κόκκινο τον συναγερμό. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες καθαρισμού στο ποτάμι και στα ρέματα, με την ελπίδα η πόλη να αντέξει την κακοκαιρία. Την ίδια ώρα, η Αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία στις πεζογέφυρες δεξιά και αριστερά του ποταμού, όχι μόνο για λόγους ασφαλείας, αλλά και επειδή βρίσκονται σε εξέλιξη και κάποιοι έλεγχοι στατικότητας.

Στον Παλαμά οι κάτοικοι σήμερα μετέφεραν τα αυτοκίνητά τους σε υπερηψωμένο σημείο του χωριού, για να τα σώσουν, καθώς βρέχει και πάλι. Η αγωνία των κατοίκων είναι πάρα πολύ μεγάλη, με πολλούς από αυτούς να λένε, ότι τα βράδια δεν κοιμούνται πια στα ισόγεια, αλλά πηγαίνουν σε ψηλότερα σημεία. Στη Μεταμόρφωση όπου επίσης βρέχει, ήχησε το 112, με μήνυμα που έλεγε, ότι πρέπει να προστατευτούν οι κάτοικοι, γιατί ισχυρή καταιγίδα θα πλήξει την περιοχή.

Μπαράζ προειδοποιητικών μηνυμάτων από το 112

Μπαράζ προειδοποιητικών μηνυμάτων για τον περιορισμό των μετακινήσεων λόγω της επικείμενης επέλασης της κακοκαιρίας Elias έχει αποστείλει μέσω 112 η Πολιτική Προστασία. Η προειδοποίηση αφορά ήδη περιοχές της Καρδίτσας, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, αλλά και της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης στο Ιόνιο. Στις 16:30 μήνυμα έλαβαν και κάτοικοι σε μεγάλο μέρος της Αττικής, ωστόσο αυτό έγινε κατά λάθος, αφού παραλήπτες ήταν οι κάτοικοι σε Βοιωτία, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Μαγνησία και βόρεια Εύβοια, αλλά ενεργοποιήθηκαν «λάθος κεραίες σήματος».

Σύσκεψη στη Λαμία υπό τον Κικίλια για την κακοκαιρία

Στη Λαμία βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, για να συμμετάσχει σε σύσκεψη με δημάρχους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αντιμετώπιση των εντόνων καιρικών φαινομένων λόγω της κακοκαιρίας Elias. «Όπως γνωρίζετε, βρίσκομαι και βρισκόμαστε από την Κυριακή το μεσημέρι στη Θεσσαλία, λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης που υπάρχει στην Περιφέρεια και στις υποδομές της, σε συνδυασμό με την κακοκαιρία που αντιμετωπίζουμε. Η οποία όμως φαίνεται, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους μας και την ΕΜΥ, ότι αρχίζει να κατεβαίνει και πιο νότια: Από το Δομοκό και στο Νομό Φθιώτιδας, αλλά και σε όλη την Περιφέρεια και στη Φωκίδα και στη Βόρεια Εύβοια κι άρα μιας και αυτό κατέστη δυνατό και λόγω της απόστασης, αποφασίσαμε με τον κύριο περιφερειάρχη να κάνουμε εδώ ένα Συντονιστικό, γιατί η πρόληψη είναι πάντα πιο ισχυρή της αντιμετώπισης. Μαζί μας φυσικά εκτός από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι Ένοπλες Δυνάμεις η Ελληνική Αστυνομία και οι δύο βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», δήλωσε ο υπουργός, κ. Κικίλιας.

Στη συνέχεια ο κ. Κικίλιας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών. «Θα ήθελα να συστήσω προσοχή στον κόσμο. Να ακούει και να ακολουθεί τις οδηγίες των αρχών. Λίγο νωρίτερα ακούσατε και τα προληπτικά 112 για το επόμενο 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία των μετεωρολόγων, για ακραία ή επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Θα τα αντιμετωπίσουμε όλα με προσοχή. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει η ιστορία του Σπερχειού σε ό,τι έχει να κάνει με τις υπερχειλίσεις και τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται κυρίως σε χωριά της περιοχής. Θα τα συζητήσουμε όλα. Ήδη έχει καταρτίσει ένα πλάνο η Πολιτική Προστασία και νομίζω ότι όλοι μαζί θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Η ισχύς είναι πάντα εν τη ενώσει», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.