Δίκη της Πισπιρίγκου: «Η Ρούλα ήταν υπόδειγμα μητέρας», είπε η μάνα της κατηγορούμενης

Δίκη της Πισπιρίγκου: «Η Ρούλα ήταν υπόδειγμα μητέρας», είπε η μάνα της κατηγορούμενης

«Ήταν πρότυπο για εμένα στην οικογένεια της. Είναι άνθρωπος δυναμικός, με δυνατό χαρακτήρα, άρτια μάνα. Πρότυπο μάνας και συζύγου»

Η Ρούλα «πήρε αγάπη» ως παιδί κατέθεσε η μητέρα της η οποία ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου σκιαγράφησε το προφίλ της κόρης της που κατηγορείται για τη δολοφονία της εγγονής της και δήλωσε βέβαιη για την αθωότητα της. «Δε θα σκότωνε τα παιδιά της, ήταν μάνα…» είπε η Ελένη Λεγάτου και περιέγραψε τη Ρούλα Πισπιρίγκου ως «ένα ήσυχο παιδί», «καλή μαθήτρια», που «μεγάλωσε στα γήπεδα» γιατί ο παππούς της ήταν ποδοσφαιριστής και στη συνέχεια προπονητής.
Η μάρτυρας ανέφερε πως το διαζύγιο που πήρε με τον πατέρα της κατηγορούμενης της κόστισε αν και γίνονταν προσπάθειες να έχει επαφές . «Της έλειπα , δούλευα σε δυο δουλειές . Την πρόσεχε η μαμά και ο μπαμπάς μου . Πήρε αγάπη και από το θείο» είπε και πρόσθεσε πως η κόπτης της είχε καλή σχέση και με τον παππού της, από την πλευρά του πατέρα της, που σκότωσε τη γιαγιά της.

«Την πήρε ο Θεός»

Λίγο αργότερα και ενώ η μάρτυρας αναφερόταν στη σχέση με την κόρη της και στην απώλεια των εγγονιών της ξέσπασε σε κλάματα λέγοντας: « Έχω επιβαρυνθεί πολύ , έχω χάσει τρία εγγόνια και το παιδί μου είναι στη φυλακή . Τρία εγγόνια έφυγαν , ήρθε η Ίριδα να μας δώσει χαρά και έφυγε και εκείνη . Έγινε αγγελούδι , την πήρε ο Θεός».

Η μητέρα της Ρούλας Πισπιρίγκου μίλησε για τις αντιρρήσεις που εξέφρασε σχετικά με τον γάμο της κόρης της με τον Μάνο Δασκαλάκη και πως εκείνη ωρίμασε με τη γέννηση των παιδιών της.

«Όταν έγινε μάνα κατάλαβε τι εννοούσα όταν της έλεγα ότι δεν έπρεπε να παντρευτεί . Δεν είχα πρόβλημα με τον κ. Δασκαλάκη αλλά με οποιονδήποτε … Τους παραχώρησε το σπίτι η γιαγιά , τους βοηθήσαμε στην αρχή . Ήταν πολύ καλά …» είπε και συμπλήρωσε «Ήταν πιο δεμένη η σχέση με τα παιδιά. Τα παιδιά την άλλαξαν ήταν πιο συνειδητοποιημένη … Ήταν πιο υπεύθυνη με τη φροντίδα των παιδιών , ήταν αφοσιωμένη …».

Η μάρτυρας χαρακτήρισε την κατηγορούμενη «υπόδειγμα μητέρας». «Η Ρούλα ζούσε για τα παιδιά της , τα φρόντιζε … Ήταν υπόδειγμα μητέρας , πάνω στα παιδιά της… Ήταν μια μάνα ίσως καλύτερη από εμένα . Δεν θα πείραζε ποτέ το παιδί της , πιστεύω στην αθωότητα της και στη δικαίωση της Τζωρτζίνας μας» είπε έντονα φορτισμένη.

Οι αναφορές ότι η σχέση του ζευγαριού ήταν «πολύ καλή» σε όλες τις περιόδους του γάμου τους προκάλεσε σειρά ερωτήσεων από την έδρα με τη μάρτυρα να σημειώνει πως πολλά γεγονότα τα έμαθε σε δεύτερο χρόνο. «Με την αδελφή της συζητούσε» είπε.

Πρόεδρος: Το 2018 πως ήταν η σχέση του ζευγαριού ;

Μάρτυρας: Πολύ καλή

Πρόεδρος: Τότε μας είπαν πως υπήρχε μια εξωσυζυγική σχέση

Μάρτυρας:  Ήρθε και έφυγε . Εγώ δεν είχα καταλάβει. Το έμαθα μετά . Ξέρω ότι η Ρούλα τον συγχώρεσε…

Όταν η μάρτυρας κλήθηκε να περιγράψει πως η κόρη της βίωσε το πένθος για την απώλεια των παιδιών της είπε: «Συνεχώς έκλαιγε , καθημερινά πήγαινε στο νεκροταφείο. Δεν το πίστευε , δεν μπορούσε να το συνειδητοποιήσει…». Όσο για την αντίδραση της Τζωρτζίνας περιέγραψε πως «κλείστηκε στον εαυτό της».

«Λάτρευε το παιδί της , δεν θα του έκανε κακό»

«Πιστεύω ότι η αδελφή μου δεν έχει καμία σχέση με το θάνατο του παιδιού της, το παιδί της το λάτρευε. Είμαι σίγουρη πως δεν θα έκανε ποτέ κακό στο παιδί της» . Τα λόγια αυτά ήταν, νωρίτερα , ο επίλογος της κατάθεσης της Δήμητρας Πισπιρίγκου η οποία κατεβαίνοντας από το βήμα του μάρτυρα πλησίασε την αδελφή της στο εδώλιο .
Η μάρτυρας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε πως η αδελφή της πράγματι απευθύνθηκε σε «χαρτορίχτρες , καφετζούδες» ελπίζοντας πως θα βοηθήσουν το παιδί της και πλήρωσε μάλιστα «ένα σεβαστό ποσό».

Αναφερόμενη δε στις αντιδράσεις της Ρούλας Πισπιρίγκου η αδελφή της σημείωσε πως «δεν ήθελε να κλαίει μπροστά σε κόσμο γιατί είναι πολύ περήφανη». «Δεν θέλει να τη λυπούνται , δεν εκδηλώνεται μπροστά σε άλλους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτό το παιδί ήταν η ζωή της»

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε και ο πατριός της Ρούλας Πισπιρίγκου , Γιώργος Γεωργίου ο οποίος μίλησε για μια γυναίκα «πρότυπο μητέρας και συζύγου».

«Η Ρούλα είναι δυνατή προσωπικότητα, αξιοπρεπής . Ήταν πρότυπο για εμένα στην οικογένεια της . Είναι άνθρωπος δυναμικός , με δυνατό χαρακτήρα , άρτια μάνα. Πρότυπο μάνας και συζύγου» κατέθεσε ο μάρτυρας ο οποίος όταν κλήθηκε να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα «από τι πέθανε η Τζωρτζίνα» άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ιατρικού λάθους .
Ωστόσο, όταν η πρόεδρος επανήλθε επίμονα στην ερώτηση της για την αιτία του θανάτου του παιδιού διευκρίνησε : «Δεν μπορώ να ξέρω . Μπορεί να πέθανε από φυσιολογικά αίτια. Επειδή το βασάνισαν με τα θέματα που είχε στον οργανισμό του. Δεν ξέρω να σας πω από τι έφυγε , απλά υποθέτω , δεν ξέρω…».

Πρόεδρος: Πως είναι το πρότυπο για εσάς;

Μάρτυρας: Ήταν δίπλα στα παιδιά της. Τα φρόντιζε, τα έπλενε, τα τάιζε, ήταν δίπλα τους, μαγείρευε στον άντρα της. Εγώ επειδή ταξίδευα πολύ αυτά δεν τα έχω ζήσει κι όταν την έβλεπα χαιρόμουν.

Μιλώντας για την κατηγορούμενη είπε πως: «Ήταν καλό παιδί». «Δεν το λέω γιατί πρέπει να το πω αλλά γιατί βγήκε στην πορεία» κατέθεσε ο μάρτυρας ο οποίος έκανε λόγο για μια «ιδιαίτερη σχέση κόρης με πατέρα» μιας και ο ίδιος δεν έχει δικά του παιδιά.

Ο μάρτυρας συγκινημένος εξήγησε πως είχε ιδιαίτερη αδυναμία στη Τζωρτζίνα . «Με έλεγε παππού και μου άρεσε» είπε κλαίγοντας και ανακάλεσε στη μνήμη του το πρωινό που με το αυτοκίνητο του μετέφερε τη Τζωρτζίνα στο Καραμανδάνειο όπου υπέστη την ανακοπή .
«Φοβήθηκα μην καθυστερήσει το ασθενοφόρο είχαν φύγει και τα άλλα δυο παιδιά … Εγώ κόρναρα στο δρόμο και η Τζωρτζινα με ρώτησε αν πάμε σε γάμο . Αυτή ήταν η τελευταία φορά που την άκουσα ζωντανά … Η Τζωρτζινα μπορεί να μην ήταν βιολογικό μου εγγόνι , όμως ήταν κάτι ζωντανό για εμένα , κάτι που αγαπούσα και μου έδινε ζωή» είπε φανερά φορτισμένος.

Ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με τη σχέση της κατηγορούμενης με τη το σύζυγο της εξέφρασε την βεβαιότητα του πως «η Ρούλα δεν θα έβαζε κανέναν μπροστά στα παιδιά της». «Το λέω μέσα από την ψυχή μου» είπε και αναφερόμενος στη σχέση της με την Τζωρτζινα σημείωσε «Αυτό το παιδί ήταν η ζωή της».

Και οι τρεις μάρτυρες συμφώνησαν πως η κατηγορούμενη δεν εκδήλωνε το συναίσθημα της μπροστά σε τρίτους. «Το συναίσθημα το έβγαζε, όχι μπροστά σε άλλους» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαχαροπούλου