Λινού για πλημμύρες στη Θεσσαλία: Η απειλή της λεπτοσπείρωσης – Σοβαρή αρρώστια από τα νεκρά ζώα

Λινού για πλημμύρες στη Θεσσαλία: Η απειλή της λεπτοσπείρωσης – Σοβαρή αρρώστια από τα νεκρά ζώα

«Δεν πρέπει να έρθουμε σε καμία επαφή με το βρώμικο νερό»

Την προσοχή των πολιτών στις πλημμυροπαθείς περιοχές της Θεσσαλίας που αποτελεί υγειονομική βόμβα, σύμφωνα με τους ειδικούς επέστησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας ΕΚΠΑ κα Αθηνά Λινού.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 σήμερα Τρίτη (12/09), η κα Λινού υπογράμμισε τους κινδύνους που βρίσκονται στα μολυσμένα νερά που έχει πληγεί από την κακοκαιρία Daniel.

«Δεν πρέπει να έρθουμε σε καμία επαφή με το βρώμικο νερό. Θα πρέπει οι άνθρωποι να φορούν γυαλιά, μάσκες και γαλότσες», αλλά και «να έχουν καλυμμένα τα χέρια τους, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με το νερό» ανέφερε αρχικά η ειδικός.

 

Προσοχή ακόμα και στην παραμικρή αμυχή

«Αν υπάρχει η παραμικρή αμυχή θα εισέλθει το βακτήριο με το πιο επικίνδυνο αυτό που θα δημιουργήσει λεπτοσπείρωση, που είναι σοβαρή αρρώστια», εξήγησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ.

Αναφορικά με το πλύσιμο των συσκευών αλλά και των ρούχων είπε ότι, «πρέπει να πλυθούν με βραστό νερό που εκείνη την ώρα θα είναι καυτό». «Ακόμα και να σφουγγαρίσει κάποιος, πρέπει μετά να το περάσει με απορρυπαντικό», συμπλήρωσε η κα Λινού. Ερωτηθείσα σχετικά με τους κινδύνους που κρύβονται στο νερό, είπε πως, «το κύριο θέμα είναι τα βακτήρια που είναι μέσα στο νερό και προέρχονται από τα ούρα των νεκρών ζώων, κυρίως τρωκτικών».

«Αν δει κάποιος κάποιο σημάδι να πάει αμέσως στον γιατρό. Θα μπορούσε να είναι λεπτοσπείρωση ή και χημικό, αφού υπάρχουν στο νερό πετρέλαιο και λιπάσματα, φυτοφάρμακα. Μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στον άνθρωπο και μακροχρόνιο πρόβλημα όταν περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα», υπογράμμισε η κ. Λινού.

Ερωτηθείσα αναφορικά με το πρόβλημα που θα μπορούσε να δημιουργήσει στη γη το μολυσμένο νερό, απάντησε πως: «τα μικρόβια και τα νεκρά ζώα θα απορροφηθούν από τη γη. Εκείνο που είναι πρόβλημα είναι οι χημικές ουσίες» επισήμανε η επιστήμονας.

Η κα Λινού στάθηκε και στο κομμάτι της ψυχικής υγείας εξαιτίας της θεομηνίας επισημαίνοντας ότι, άνθρωποι που έχασαν το βιός τους και παιδιά που καταστράφηκε το σχολείο τους και ζουν στο χάος, έχουν ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη.