Λέκκας: Σε πέντε χρόνια θα είναι γόνιμος ξανά ο κάμπος της Θεσσαλίας – Καταστράφηκε το 23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας

Λέκκας: Σε πέντε χρόνια θα είναι γόνιμος ξανά ο κάμπος της Θεσσαλίας – Καταστράφηκε το 23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας

«Το φαινόμενο υπερκέρασε κατά πολύ τον Ιανό»

Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας μίλησε στο MEGA για τα τρομακτικά προβλήματα που προκάλεσε στη Λάρισα η υπερχείλιση του Πηνειού.

Η πόλη, όπως αναφέρει ο καθηγητής, δε θα αντιμετωπίσει κίνδυνο σήμερα, καθώς όλα δείχνουν ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί.

Ωστόσο, τόνισε πως οι ζημιές περιφερειακά της Λάρισας και κατά μήκος του ποταμού Πηνειού είναι εξαιρετικά μεγάλες.

«Οι αγροτικές εκτάσεις είναι περιοχές που θα αργήσουν να ανακάμψουν. Δεν είναι μόνο η αγροτική αναπαραγωγή που καταστράφηκε ολοσχερώς, δηλαδή το 22-23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας, είναι ότι οι αποθέσεις αργίλων και λάσπης πάνω στα γόνιμα εδάφη πάχους τουλάχιστον μισού μέτρου δεν μπορούν να φιλοξενήσουν καλλιέργειες», εξήγησε.

Ο κος Λέκκας εκτίμησε πως το έδαφος θα αργήσει πολύ για να επανέλθει, εκτιμώντας πως μέσα σε μία πενταετία θα αρχίσει και πάλι ο θεσσαλικός κάμπος να είναι γόνιμος.

 

Λέκκας για κακοκαιρία Daniel: Το φαινόμενο υπερκέρασε κατά πολύ τον Ιανό – Το κόστος θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ

O κ. Λέκκας μίλησε επίσης σήμερα στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ για τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel και τόνισε πως «το φαινόμενο αυτό υπερκέρασε κατά πολύ τον Ιανό. Στον Ιανό είχαμε 400 χιλιοστά βροχής, εδώ έχουμε να κάνουμε σε πολλές περιπτώσεις για πάνω από 700, 800, 900 χιλιοστά βροχής».

«Είναι ένα φαινόμενο, το οποίο υπερκάλυψε κατά πολύ τους γνωστούς χάρτες πλημμύρας, που είχε εκδώσει το υπουργείο στο παρελθόν, με οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας πως «μέσα στα τρία-τέσσερα τελευταία χρόνια, έχουμε δύο γεγονότα που ξεπέρασαν τα πλημμυρικά φαινόμενα της χιλιετίας».

Σχετικά με το κόστος των ζημιών, εκτίμησε ότι θα ξεπεράσει την εκτίμηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, υπερβαίνοντας το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.