Κακοκαιρία Daniel: Βιβλική καταστροφή στον Βόλο – Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Καρδίτσα και Φάρσαλα

Κακοκαιρία Daniel: Βιβλική καταστροφή στον Βόλο – Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Καρδίτσα και Φάρσαλα

Έγιναν 1.196 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Η κακοκαιρία σαρώνει τη χώρα και με μηνύματα από το 112 οι κάτοικοι του νομού Καρδίτσας και της ευρύτερης περιοχής των Φαρσάλων ενημερώθηκαν για την απαγόρευση κυκλοφορίας εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

 

 

Στα Φάρσαλα, ο δήμαρχος Ιορδάνης Εσκίογλου τόνισε σε δηλώσεις του ανέφερε ότι έχουν σπάσει τα αναχώματα του ποταμού Ενιπέα και πλημμυρίζουν χωριά.

 

Στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας, σύμφωνα με πληροφορίες του larissanet.gr, στην Πυροσβεστική έγιναν κλήσεις από τα χωριά Αρμένιο και Χάλκη, ώστε να προσεγγιστούν οικίες – οι οποίες είχαν αποκλειστεί εξαιτίας του όγκου των νερών – όμως ακόμη και τα πυροσβεστικά οχήματα ήταν δύσκολο να προσεγγίσουν.

Mεγάλες συγκεντρώσεις υδάτων υπάρχουν σε περιοχές των Δήμων Κιλελέρ και Φαρσάλων.

Ενδεικτικό της κατάστασης που δημιουργήθηκε είναι το γεγονός ότι μετά τις 3 τα ξημερώματα η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοίνωσε πως λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ισχύουν οι κάτωθι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στον Αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από τον Α/Κ Νίκαιας (χ.θ. 348+106) έως τη χ.θ. 323+439, μέχρι την ύφεση των καιρικών φαινόμενων.

  • Τα οχήματα που κινούνται επί της Π.Α.Θ.Ε. στην κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα θα εκτρέπονται στον Α/Κ Νίκαιας και μέσω της περιφερειακής οδού Τρικάλων θα εισέρχονται στην Ε.Ο. Λάρισας – Τρικάλων και ακολούθως στον Αυτοκινητόδρομο Ε-65.

Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Εθνική Οδό Λάρισας – Φαρσάλων και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας από τα όρια της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας (χ.θ.8+000) έως τα Φάρσαλα, μέχρι την ύφεση των καιρικών φαινόμενων.

Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Αχιλλείου – Καλαμακίου από τα όρια της Τοπικής Κοινότητας Αχιλλείου έως τα όρια της Τοπικής Κοινότητας Καλαμακίου, μέχρι την ύφεση των καιρικών φαινόμενων.

Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου Φαρσάλων, μέχρι την ύφεση των καιρικών φαινόμενων.

Εξαιρούνται:
(α) Τα οχήματα οδικής βοήθειας

(β) Τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης

Στον Βόλο, η καταστροφή είναι βιβλική. Δρόμοι διαλύθηκαν, αυτοκίνητα θάφτηκαν στα λασπόνερα.

 

Στην εκκένωση του γηροκομείου στην πόλη, όπου βρίσκονταν 94 ηλικιωμένοι, προχώρησαν οι αρχές. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, 10 ηλικιωμένοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Βόλου με το ΕΚΑΒ, 20 σε ιδιωτική κλινική με πυροσβεστικά οχήματα, ενώ οι υπόλοιποι 64 μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο του γηροκομείου.

 

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρέθηκε και η Σκιάθος, με τους δρόμους να μετατρέπονται σε ερμητικά ποτάμια. Με σκούπες στα χέρια άνθρωποι προσπαθούσαν να διώξουν τα νερά που έμπαιναν στα σπίτια τους.

 

Η κακοκαιρία, η οποία ήδη προκαλεί ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, θα συνεχιστεί έως την Πέμπτη 07-9-2023, προκαλώντας πολύ μεγάλα ύψη βροχής.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το νεότερο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ:

Σήμερα Τετάρτη 06-09-2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
α. Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής) και την Αττική κυρίως τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα.
β. κατά τόπους στη δυτική και νότια Κρήτη, τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και την Ήπειρο.

Αύριο Πέμπτη 07-09-2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται μέχρι το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια και την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Φθιώτιδας και Βοιωτίας).

Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο έως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 6-9-2023, ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα στα ηπειρωτικά.

1.196 κλήσεις στην Πυροσβεστική λόγω της κακοκαιρίας

Συνολικά 1.196 κλήσεις έχει λάβει το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από χθες το πρωί μέχρι σήμερα στις 6 το πρωί κατά την εκδήλωση ισχυρών βροχοπτώσεων σε περιοχές της χώρας. Οι κλήσεις αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Συγκεκριμένα:

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έχει λάβει 1.049 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • στη Μαγνησία, 750 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 200 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 200 άτομα.
  • στην παραλιακή ζώνη της Λάρισας 130 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 30 άτομα
  • στην Καρδίτσα, 60 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 15 αντλήσεις υδάτων
  • στη Σκιάθο, 109 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 20 άτομα

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 80 κλήσεις, σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 13 αντλήσεις υδάτων, 6 κοπές δέντρων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 9 άτομα.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 20 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν για 3 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
  • στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 8 κοπές δέντρων και -στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 47 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • στις Σπέτσες 12 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 8 αντλήσεις υδάτων
  • στην Επίδαυρο 10 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 2 άτομα
  • στο Κρανίδι 25 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 15 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 2 άτομα