Κιβωτός του Κόσμου: Στο εδώλιο για πλημμελήματα ο πατέρας Αντώνιος και επτά πρώην συνεργάτες του

Κιβωτός του Κόσμου: Στο εδώλιο για πλημμελήματα ο πατέρας Αντώνιος και επτά πρώην συνεργάτες του

Τα αδικήματα αφορούν σκληρές τιμωρίες όπως η κατάποση νερού από τουαλέτα, παρατεταμένες απομονώσεις αλλά και ξυλοδαρμούς

Εξηγήσεις ενώπιον της δικαιοσύνης καλούνται να δώσουν σήμερα (5/9) ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου»πατέρας Αντώνιος και επτά πρώην συνεργάτες του οι οποίοι παραπέμφθηκαν σε δίκη για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος τα οποία αφορούν σκληρές τιμωρίες όπως η κατάποση νερού από τουαλέτα, παρατεταμένες απομονώσεις αλλά και ξυλοδαρμούς.

Οι περιγραφές στο κατηγορητήριο σοκάρουν καθώς αναφέρονται δεκάδες περιστατικά σε βάρος φιλοξενούμενων σε δομές στην Αθήνα, το Βόλο, τη Χίο και την Καλαμάτα. Ο πατέρας Αντώνιος φέρεται να προκάλεσε ψυχικές και σωματικές βλάβες σε φιλοξενούμενους της «Κιβωτού» και σε πολλές περιπτώσεις του αποδίδεται ο ρόλος του ηθικού αυτουργού. Είναι χαρακτηριστικό πως κατηγορείται ακόμη και ότι μετά από δική του απόφαση δυο εργαζόμενοι στη δομή του Βόλου ξυλοκόπησαν με γροθιές, κλωτσιές, σανίδες και σιδερένιο αντικείμενο, τρεις φιλοξενούμενους της δομής.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο πατέρας Αντώνιος, μεταξύ άλλων, «προξένησε σωματική κάκωση και βλάβη της υγείας σε ανήλικους ευρισκόμενους υπό την προστασία του και σε πρόσωπο που δεν μπορούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό του και με το οποίο είχε σχέση εργασίας, η οποία είχε ως επακόλουθο την βαριά σωματική τους βλάβη με τη μεθοδευμένη πρόκληση σε αυτούς σωματικής εξάντλησης επικίνδυνες για την υγεία τους και Ψυχικού πόνου ικανού να επιφέρει σ’ αυτούς σοβαρή ψυχική βλάβη μέσω της παρατεταμένης απομόνωσης».

Σε άλλο σημείο του κατηγορητηρίου ο ιδρυτής της «Κιβωτού» φέρεται το καλοκαίρι του 2019 μαζί με δυο συνεργάτες του στη δομή του Βόλου να προκάλεσαν σε ένα 15χρονο αγόρι «σωματική εξάντληση επικίνδυνη για την υγεία του και ψυχικό πόνο ικανό να επιφέρει σ’ αυτόν σοβαρή ψυχική βλάβη» καθώς του επέβαλαν για λόγους σωφρονισμού να εργάζεται καθημερινά σε βαριές χειρωνακτικές εργασίες όπως το καθάρισμα, το άρμεγμα των ζώων αλλά και τη μεταφορά ακαθαρσιών με βαριά τσουβάλια.

Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς ο ιερέας, σύμφωνα με την κατηγορία, μαζί με την υπεύθυνη της ίδιας δομής προκάλεσε σε 12χρονο, τότε, αγόρι ψυχικό πόνο που εξομοιώνεται με πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης. Στο κατηγορητήριο περιγράφεται η παρατεταμένη απομόνωση του παιδιού, για περίπου δυο μήνες για λόγους σωφρονισμού, σε σπιτάκι της δομής στο οποίο παρέμενε κλειδωμένος και μόνος. «Του πήγαιναν μόνο φαγητό, ενώ τον ανάγκαζαν να πίνει νερό από την τουαλέτα του σπιτιού αυτού, νερό που δεν ήταν πόσιμο αλλά και να πλένεται με το νερό αυτό, το οποίο ήταν κρύο» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε άλλη περίπτωση, το 2021, φιλοξενούμενος στη δομή εμφανίζεται να υποχρεώθηκε σε πολύωρη εργασία ενώ είχε σπάσει το πόδι του. Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022 ο πατέρας Αντώνιος φέρεται να οδήγησε δυο φιλοξενούμενους σε απομόνωση από έναν έως τρεις μήνες σε ένα κρύο και άδειο δωμάτιο το οποίο είχε μόνο ένα στρώμα στο πάτωμα και μια κουβέρτα και «χωρίς πρόσβαση σε τουαλέτα, αφού η πόρτα του δωματίου της τουαλέτας ήταν επίσης κλειδωμένη». Σύμφωνα με την κατηγορία, ο μόνος λόγος που επιτρεπόταν στους φιλοξενούμενους να βγουν από το δωμάτιο ήταν για να κάνουν αγροτικές δουλειές.

Στο κατηγορητήριο καταγράφεται καταγγελία ότι φιλοξενούμενος στη Χίο εργαζόταν για περισσότερο από ένα χρόνο χωρίς αντάλλαγμα στο μαγειρείο της δομής, ενώ για δυο μήνες του επέβαλλαν να σπάει πέτρες σε ένα βουνό από τις 7 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι ενώ κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας παρέμενε σε απομόνωση.

Οι οκτώ κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, είναι αντιμέτωποι με τα αδικήματα της βαριάς σωματικής βλάβης ανήλικου, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης ανήλικου, της απλής σωματικής βλάβης ανήλικου, της απειλής σε βάρος ανηλίκου, της συνέργειας σε απλή σωματική βλάβη, της έκθεσης, της βαριάς σωματικής βλάβης ανηλίκων που δεν μπορούσαν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, της ηθικής αυτουργίας κατά συρροή σε επικίνδυνη σωματική βλάβη ανηλίκου, της ηθικής αυτουργίας κατά συρροή σε απλή σωματική βλάβη ανήλικου και της ηθικής αυτουργίας κατά συρροή σε απειλή σε βάρος ανηλίκου.

Μαρία Ζαχαροπούλου