Αναζωπυρώσεις της φωτιάς σε Έβρο, σε Πάρνηθα και Βοιωτία – «Μάχη» με τις φλόγες και στην Άνδρο

Αναζωπυρώσεις της φωτιάς σε Έβρο, σε Πάρνηθα και Βοιωτία – «Μάχη» με τις φλόγες και στην Άνδρο

Συνολικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 122 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε Έβρο, Πάρνηθα και Βοιωτία την ώρα που δύο καινούριες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το Σάββατο (26/8) στην Άνδρο και τη Φθιώτιδα.

Συνολικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αντιμετωπίζουν 122 φωτιές σε όλη την επικράτεια ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 75 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Ειδικότερα όπως αναφέρει σε ενημέρωσή της η Πυροσβεστική:

• Στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.

• Στον Έβρο, οι περισσότερες αναζωπυρώσεις έχουν εκδηλωθεί στη Δαδιά, στην Αισύμη και στο Σουφλί. Επίσης, αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν μέτωπα πυρκαγιών εκδηλώθηκαν στις περιοχές Αύρα, Ατάρνη, Πλάκα και Κασσιτερά Έβρου γι' αυτό το λόγο εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλείς κατευθύνσεις.

• Αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στις περιοχές Δίστομο και Στείρι Βοιωτίας.

• Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Βιτάλι βορειοανατολικά της νήσου 'Ανδρου πήρε γρήγορα διαστάσεις γι' αυτό το λόγο στις 14:15 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Γίδες προς το λιμάνι του Γαυρίου. Επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 7 οχήματα συμπεριλαμβανομένων 8 πυροσβεστών με 2 οχήματα που μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από Τήνο και Σύρο, κι από αέρος συνδράμουν ένα ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη. Επίσης μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Ραφήνα 16 πυροσβέστες με 4 οχήματα της ΠΕΠΥΔ Κρήτης, 10 πυροσβέστες από την 1η Ε.ΜΟΔ.Ε., 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Γαλλία, και 10 εθελοντές με 3 οχήματα των Εθελοντικών Ομάδων, Βύρωνα, Κρυονερίου και Εκάλης Αττικής. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης

• Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη θέση Γκάτζα του Δήμου Λοκρών Φθιώτιδας αντιμετωπίζονται ενεργές καύσεις κι επιχειρούν 24 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 8 οχήματα, 4 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν επίσης υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχουν, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Κύπρο 2 αεροσκάφη που επιχείρησαν στη Αλεξανδρούπολη και 16 πυροσβέστες που επιχείρησαν στην περιοχή της Νέας Μάκρης, Κροατία 1 αεροσκάφος που επιχείρησε σε Δράμα και Αλεξανδρούπολη, Γερμανία 2 αεροσκάφη που επιχείρησαν στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην Αττική, Σουηδία 1 αεροσκάφος που επιχειρεί στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην Αττική, Τσεχία 1 ελικόπτερο που επιχείρησε στο Δίστομο Βοιωτίας και 23 πυροσβέστες με 3 οχήματα που επιχειρούν στη Δαδιά Έβρου , Ρουμανία 51 πυροσβέστες με 10 οχήματα που επιχειρούν στη Λεπτοκαρυά Έβρου, Βουλγαρία 36 πυροσβέστες με 5 οχήματα που επιχειρούν στην περιοχή Κοίλα Έβρου, Σλοβακία 39 πυροσβέστες με 8 οχήματα που επιχειρούν στην περιοχή της Φυλής στην Αττική, αλλά και μέσω του προγράμματος προεγκατάστασης από Γαλλία 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα που επιχείρησαν στη Νέα Μάκρη και μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Ραφήνα για Άνδρο, καθώς και μέσω διακρατικής συμφωνίας από Αλβανία 46 πυροσβέστες με 5 οχήματα που επιχειρούν στο δάσος της Δαδιάς.

Επίσης, συνδρομή παρέχουν, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Δύσκολη η κατάσταση στον Έβρο

Μήνυμα για εκκένωση τριών περιοχών στον Έβρο έστειλε το απόγευμα του Σαββάτου (26/8) το 112.

Αρχικά εκκενώθηκε ο οικισμός Αύρα με τους κατοίκους να απομακρύνονται προς Κομοτηνή και στη συνέχεια εκκενώθηκαν οι περιοχές Ατάρνη και Πλάκα προς Αλεξανδρούπολη.

Φωτιά στη Ροδόπη – Μήνυμα για εκκένωση της περιοχής Κασσιτέρα

Να απομακρυνθούν από την περιοχή Κασσιτέρα Ροδόπης ζήτησε με μήνυμά του το 112 λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Κασσιτέρα απομακρυνθείτε προς Σάπες. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» αναφέρει η ειδοποίηση από το 112.

Δύο τα μέτωπα της φωτιάς στην Άνδρο

Μεγάλη είναι η φωτιά έχει ξεσπάσει από το πρωί του Σαββάτου (26/8) στην Άνδρο και έχει δύο μέτωπα. Το δυσκολότερο είναι στην περιοχή Βιτάλι.

Το μεσημέρι του Σαββάτου ήχησε και το 112 έτσι ώστε οι κάτοικοι του χωριού Γίδες να απομακρυνθούν με κατεύθυνση προς το Γαύριο.

Στα σημεία επιχειρούν συνολικά 21 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη.

Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες του Δήμου ενώ μία υδροφόρα του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου κάηκε ολοσχερώς χωρίς, ευτυχώς, να υπάρξουν θύματα ή τραυματισμοί.

Σύγκεκριμένα σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα Enandro.gr νωρίτερα το μεσημέρι του Σαββάτου στην τοποθεσία «Αγία Μαρίνα» κοντά στο μέτωπο που είχε ξεσπάσει στο Βιτάλι η φωτιά εγκλώβισε την υδροφόρα του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου και ο οδηγός αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει μέσα από τις φλόγες που είχαν κυκλώσει το σημείο. Αποτέλεσμα ήταν η υδροφόρα να καεί.

Επίσης 12 πυροσβεστικά οχήματα και τα πληρώματά τους έφτασαν στο νησί με το πλοίο των 17:30 για να ενισχύσουν τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς.

Παράλληλα, αναμένονται άλλα τρία οχήματα και τα πληρώματά τους από εθελοντικές ομάδες τα οποία αναμένονται πιο αργά, τις βραδινές ώρες.

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο, Κυριακή

Για αύριο Κυριακή παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών, δεδομένου ότι καταγράφεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές της χώρας.