Σε πύρινο κλοιό η Αλεξανδρούπολη – Τρία τα μέτωπα – Εκκενώνονται λόγω της φωτιάς πέντε οικισμοί

Σε πύρινο κλοιό η Αλεξανδρούπολη – Τρία τα μέτωπα – Εκκενώνονται λόγω της φωτιάς πέντε οικισμοί

Σε συναγερμό οι Αρχές

Σε συναγερμό βρίσκονται λόγω της φωτιάς που μαίνεται από χτες Σάββατο (19/8) οι Αρχές στην Αλεξανδρούπολη ενώ η «μάχη» με την πύρινη λαίλαπα συνεχίζεται και η Εγνατία είναι κλειστή.

Η Πολιτική Προστασία το μεσημέρι της Κυριακής (20/8) κάλεσε σε εκκένωση πέντε οικισμών με μηνύματά της. Ειδικότερα γύρω στις 14:00 το 112 απευθυνόμενο στους πολίτες που είναι στην Αμφιτρίτη και τον Μαΐστρο να απομακρυνθούν προς Αλεξανδρούπολη και όσους βρίσκονται στις περιοχές Μοναστηράκι και Δορίσκο να απομακρυνθούν προς Φέρες ενώ λίγο πριν τις 16:00 δόθηκε εντολή εκκένωσης και για τον οικισμό Άβαντα προς Αλεξανδρούπολη.

Δείτε τα μηνύματα του 112

Νωρίτερα, εστάλη νέο μήνυμα στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης, ζητώντας τους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους με κλειστές πόρτες και παράθυρα λόγω των πυκνών καπνών.

«Εξελίσσεται δασική πυρκαγιά. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει η ειδοποίηση από το 112.

Τρία τα πύρινα μέτωπα

Η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη σε τρία κύρια μέτωπα, με το πιο μεγάλο νοτιοανατολικά του οικισμού Λουτρός προς Μοναστηράκι και Δορίσκο, για αυτό αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση και των δύο αυτών οικισμών.

Το μέτωπο αυτό κινείται, ανάμεσα στο Λουτρό, το Μοναστηράκι και το Δορίσκο και έχει μεγάλη φλόγα και πολύ καπνό, λόγω του ότι καίει δάσος, ενώ πνέουν άνεμοι 7 μποφόρ, που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη της κατάσταση.

Το μέτωπο, όμως που απασχολούσε νωρίτερα τους επικεφαλής των δυνάμεων πυρόσβεσης είναι αυτό που κινείται σε αγροτικές περιοχές ανάμεσα στα χωριά Αμφιτρίτη, Μαΐστρος και Απαλός, βορείως του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης και προς την πλευρά της πόλης, για αυτό και εκδόθηκε επίσης 112 για τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης, να μείνουν με κλειστά πόρτες και παράθυρα λόγω του καπνού.

Όπως αναφέρεται από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού σώματος το μέτωπο αυτό φαίνεται πως είναι διαχειρίσιμο, καθώς έχουν προχωρήσει σε μεγάλες αντιπυρικές ζώνες προς την πλευρά του Μαΐστρου, με βαριά μηχανήματα του στρατού και της Περιφέρειας, έχει δημιουργηθεί φραγμός από ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ έκαναν συνεχώς ρίψεις τα περισσότερα εναέρια μέσα.

Το τρίτο μέτωπο είναι προς την πλευρά του Δωρικού, όπου υπήρξε μια μεγάλη αναζωπύρωση, που έγινε αιτία νια διακοπεί και πάλι από την Αστυνομία η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην Εγνατία Οδό.

Μέχρι στιγμής, χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων περιοχών έχουν γίνει στάχτη από την μεγάλη πυρκαγιά, ενώ έχουν καεί σπίτια στο Αετοχώρι και στα Πεύκα.

Διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κήπων - Αλεξανδρούπολης

Νέα διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κήπων-Αλεξανδρούπολης τέθηκε σε ισχύ το μεσημέρι της Κυριακής λόγω της φωτιάς που ξέσπασε στην περιοχή της Μελίας.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διακόπηκε η κυκλοφορία από από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης.

Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών -Αλεξανδρούπολης.

Ενισχύθηκε η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ενισχύθηκε η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση κατάσβεσης την πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης:

Πλέον επιχειρούν:

  • 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415 έναντι τεσσάρων,
  • 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL έναντι ενός και προστέθηκαν και
  • 2 ελικόπτερα CH-47 (CHINOOK)

ενώ στο έδαφος προστέθηκαν αλλοι 2 προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Εξακολουθούν να συνδράμουν:

  • 2 ομάδες των 20 ατόμων του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ,
  • 2 ομάδες των 10 ατόμων του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ,
  • υδροφόρα οχήματα,
  • βυτιοφόρα οχήματα και
  • οχήματα γενικής χρήσεως.