Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Συνεχίζεται η «μάχη» με τις φλόγες κόντρα στους ισχυρούς ανέμους

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Συνεχίζεται η «μάχη» με τις φλόγες κόντρα στους ισχυρούς ανέμους

Νότια του οικισμού Λουτρός το κύριο μέτωπο

Τη «μάχη» τους με τις φλόγες συνεχίζουν από χθες, Σάββατο (19/8) οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Αλεξανδρούπολη. Η φωτιά συνεχίζει να μαίνεται και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και κάνουν δύσκολο το έργο των πυροσβεστών.

Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη ρίχτηκαν και τα εναέρια μέσα, με την ελπίδα να βελτιωθεί η κατάσταση.

Όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός ο οποίος μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, το κύριο μέτωπο βρίσκεται νότια του οικισμού Λουτρός, μεταξύ του Λουτρού και των Λουτρών Τραϊανούπολης.

«Πιο δυτικά όπου υπήρχαν προβλήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας κοντά στα χωριά Αγνάντια και Άνθεια «είναι πιο ελεγχόμενα τα πράγματα και γι’ αυτό το λόγο έχει δοθεί στην κυκλοφορία και η νέα Εγνατία Οδός που είχε διακοπεί από το μεσημέρι του Σαββάτου» συμπλήρωσε.

Παράλληλα ο Γιάννης Αρτοποιός επιβεβαίωσε τις ζημιές σε σπίτια και οχήματα σε Αετοχώρι και Πεύκα, τονίζοντας ότι δεν έχει γίνει ακόμα η καταγραφή των ζημιών.

«Δεν είναι μία συνηθισμένη πυρκαγιά. Αυτό το οποίο αντιμετωπίζαμε όλοι οι πυροσβέστες παγκοσμίως είναι ότι τα βράδια συνήθως κοπάζουν τα φαινόμενα, πέφτει ο αέρας και ανεβαίνει η υγρασία. Δεν συνέβη σ’ αυτή τη φωτιά» πρόσθεσε.

Εκκενώθηκαν οκτώ οικισμοί

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί και επιχειρούν συνολικά 158 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 28 έφτασαν αεροπορικώς από την Αθήνα, με εννέα πεζοπόρα τμήματα και 43 υδροφόρα οχήματα. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έχουν σπεύσει επίσης εθελοντές, υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης, ενώ έντονη είναι η παρουσία της Αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται ότι εκκενώθηκαν συνολικά οκτώ οικισμοί (Άνθεια, Λουτρός, Αγναντία, Αριστηνό, Δωρικό, Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα).

Στην επιχείρηση πυρόσβεσης της φωτιάς συμμετέχουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ.

Ειδικότερα συμμετέχουν:

  • 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415,
  • 1 PZL,
  • 2 ομάδες των 20 ατόμων του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ,
  • 2 ομάδες των 10 ατόμων του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ,
  • προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών,
  • υδροφόρα οχήματα,βυτιοφόρα οχήματα καιοχήματα γενικής χρήσεως.