Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Ενισχύεται η δύναμη πυρόσβεσης – Μηνύματα του 112 για εκκένωση οικισμών

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Ενισχύεται η δύναμη πυρόσβεσης – Μηνύματα του 112 για εκκένωση οικισμών

Από αέρος συνδράμουν 14 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ενώ 135 πυροσβέστες δίνουν την επίγεια μάχη με τις φλόγες

Ακόμη πιο ενισχυμένες καταγράφονται οι δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης, και πλέον, στο σημείο βρίσκονται 135 πυροσβέστες με 31 υδροφόρα οχήματα και έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος συνδράμουν 14 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε δασική έκταση στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης, κοντά στην Πυλαία Φερών Έβρου και επειδή είχε κατεύθυνση νότια προς την Εγνατία οδό, τέθηκαν σε ισχύ προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν στην Εγνατία Οδό Κήπων – Αλεξανδρούπολης και ουσιαστικά έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο τμήμα από ύψος του κόμβου Αρδανίου, έως αυτό του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών – Αλεξανδρούπολης, ενώ οι οδηγοί και οι πολίτες παρακαλούνται -για την ασφάλειά τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα πολίτες της Αλεξανδρούπολης και ειδικότεροι όσοι διαμένουν στα κοντινά χωριά και οικισμούς Μελία, Νίψα, Πεύκα και Λουτρό, έλαβαν μήνυμα από το 112, ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα εάν χρειαστεί να απομακρυνθούν από τις οικίες τους. Τους συστήνεται δε, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Νέο μήνυμα του 112 για την εκκένωση τριών οικισμών λόγω της πυρκαγιάς

Τρεις οικισμοί εκκενώνονται μετά από νέο μήνυμα του 112, λόγω της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για τους οικισμούς Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα. Συγκεκριμένα στο μήνυμα του 112 αναφέρεται: «Αν βρίσκεται στις περιοχές, Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα, απομακρυνθείτε προς Αλεξανδρούπολη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας, ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

 Εκκενώνονται άλλοι τέσσερις οικισμοί

Νέο μήνυμα 112 για τη φωτιά που μαίνεται στην περιοχή Μελιά της Αλεξανδρούπολης. Αυτή τη φορά η Πολιτική Προστασία κινητοποίησε τον μηχανισμό και ενημέρωσε τους κατοίκους των οικισμών Λουτρός, Αγνάντια, Αριστινό και Δωρικό και όσους κινούνται στην περιοχή "αν βρίσκεστε στις περιοχές αυτές απομακρυνθείτε αμέσως προς Αλεξανδρούπολη".

Είχε προηγηθεί μήνυμα του 112 λίγο μετά το μεσημέρι προς τους κατοίκους και όσους βρίσκονταν στους οικισμούς Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα "να απομακρυνθούν προς Αλεξανδρούπολη".

Συνολικά οι κάτοικοι και οι επισκέπτες εφτά (7) οικισμών ενημερώθηκαν με το σύστημα έγκαιρης ενημέρωσης να μετακινηθούν προς την Αλεξανδρούπολη εξαιτίας των δασικών πυσρκαγιών που μαίνονται στην περιοχή.

Εκκενώθηκε και η Άνθεια

Ο τελευταίος οικισμός που ενημερώθηκε με μήνυμα του 112 να εκκενωθεί είναι η Άνθεια.

Ενίσχυση από την Αθήνα

Στα μέτωπα της πυρκαγιάς δίνουν μάχη συνολικά 135 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 28 έφτασαν αεροπορικώς από την Αθήνα, με 9 πεζοπόρα τμήματα και 31 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 14 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ αναμένεται να σταλούν άλλα δύο αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες των ΟΤΑ και εθελοντές.

Σε επιφυλακή στο αεροδρόμιο

Έντονο πρόβλημα δημιουργούν και οι πυκνοί καπνοί, οι οποίοι καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση. Ειδικότερα, οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων έχουν έρθει σε επαφή με τον αερολιμενάρχη να είναι σε επιφυλακή οι υπηρεσίες του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης, λόγω του ότι η πυρκαγιά μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή και μπορεί ο πυκνός καπνός να δημιουργήσει προβλήματα στην ορατότητα.

Προειδοποίηση μέσω 112 στους κατοίκους της πόλης για αυτοπροστασία από τον καπνό

Νέο μήνυμα, προς τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης αυτή τη φορά, εστάλη πριν από λίγα λεπτά από το 112, καλώντας τους να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους και με κλειστά παράθυρα, λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας από τους καπνούς της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή. Ταυτόχρονα παραπέμπει τους πολίτες σε ιστότοπο στο διαδίκτυο για οδηγίες αυτοπροστασίας.

Το προειδοποιητικό μήνυμα αναφέρει: «Αλεξανδρούπολη, εξελίσσεται δασική πυρκαγιά. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους. Κλείστε πόρτες και παράθυρα. Οδηγίες αυτοπροστασίας tinyurl.com/mtn9nu63».