Μαραθώνιος υπεραντοχής με ποδήλατο για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Μαραθώνιος υπεραντοχής με ποδήλατο για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Άνθρωποι απ' όλο τον κόσμο ζητούν την αποκατάσταση της αδικίας

Την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ζητούν οι 8 ποδηλάτες που έφτασαν σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, με αφετηρία το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου στις 5 Αυγούστου. Οι ποδηλάτες από Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νεα Ζηλανδία και Αυστραλία διέσχισαν πάνω από επτά χώρες και πάνω από 3,5 χιλιάδες χιλιόμετρα συλλέγοντας υπογραφές με το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών.

Εμπνεύστρια της ποδηλατικής πρόκλησης υπεραντοχής, που φέρει τον τίτλο «Λονδίνο-Αθήνα σε 2 τροχούς – Φέρτε τα πίσω» είναι η νοσηλεύτρια Βασιλική Βουτζάλη. Η ίδια δηλώνει: «Όλο αυτό έγινε για να τους παρακινήσουμε να μάθουν για τα γλυπτά δεν τους ωθούμε να πούνε bring them back. To βλέπουν θετικά και οι Έλληνες και οι ξένοι».

Η διαδρομή είναι το εικονικό μονοπάτι που θα πρέπει να καλύψουν τα Γλυπτά, για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, όπως λένε από τη Βρετανική Επιτροπή για την Επιστροφή τους, αναφέρθηκε στην ΕΡΤ.

«Ας κάνουν ό,τι θέλουν, όσα αντίγραφα θέλουν, τα γνήσια όμως πρέπει να επιστραφούν» σημειώνει ο Στέφεν Στράιχ.

Αιχμηρό είναι το σχόλιο των συμμετεχόντων για την μεγάλη κλοπή ανεκτίμητης αξίας θησαυρών από το Βρετανικό Μουσείο.«Αν σκεφτεί κανείς οτι οι Βρετανοί έχουν κλέψει αντικείμενα από όλον τον κόσμο δεν φαίνεται άδικο κάποιος να κλέψει και τους ίδιους» είπε ο Κρίστοφερ Ρος Μπένετ.

Οι δυσκολίες ήταν πολλές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Δεν τους πτόησαν όμως. Σημασία, όπως λένε, έχει το μήνυμα της επιστροφής των γλυπτών να αγγίξει κάθε καρδιά και η επανένωση τους σύντομα να γίνει πραγματικότητα.