Αντιδράσεις από τους Έλληνες μετεωρολόγους για το δημοσίευμα του Bloomberg περί ισχυρού καύσωνα και τον Αύγουστο

Αντιδράσεις από τους Έλληνες μετεωρολόγους για το δημοσίευμα του Bloomberg περί ισχυρού καύσωνα και τον Αύγουστο

«Ο καιρός "πουλάει" πολύ τελευταία»

Σχόλια προκάλεσε το χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο κάνει λόγο για καύσωνα και ακραίες θερμοκρασίες και μετά τα μέσα Αυγούστου στη Μεσόγειο – και στην Ελλάδα.

«Το δεύτερο μισό του μήνα η ζέστη θα επιστρέψει πάνω από το μέσο όρο στην Ισπανία, τη νότια Ιταλία και την Ελλάδα, φέρνοντας το ενδεχόμενο για υψηλά όλων των εποχών», σύμφωνα με τους μετεωρολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg.

Έλληνες μετεωρολόγοι τοποθετήθηκαν για τις πληροφορίες αυτές μέσω του social media. Ο Γιάννης Καλλιάνος έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook:

«Το Bloomberg αναφέρει σήμερα ότι κάποιοι Μετεωρολόγοι, ύστερα από μελέτες που έκαναν, έδωσαν την “είδηση” ότι μετά τις 15 Αυγούστου έρχεται πάλι ισχυρός καύσωνας που θα επηρεάσει τη Μεσόγειο και ασφαλώς όλες τις χώρες της νότιας Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας).

Όπως είναι λογικό, ενδέχεται να επικρατήσει πάλι ανησυχία στους πολίτες.

Απαντώ τα εξής:

  1. Για μετά από 15 μέρες, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι καιρός θα επικρατήσει. Γνωρίζετε ότι ακόμη και για προβλέψεις 3 ημερών ενδέχεται να υπάρξουν αστοχίες, και υπάρχουν Μετεωρολόγοι που προβλέπουν τον καιρό για άνω των 15 ημερών; Δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να προβλέψει κάτι… χαοτικό!
  2. Αυτό το άρθρο του Bloomberg, όπως είναι λογικό, ενδέχεται να επηρεάσει τον Τουρισμό σε πολλές χώρες της Μεσογείου. Θα περίμενα τουλάχιστον μεγαλύτερη υπευθυνότητα από ένα τέτοιο μεγάλο μέσο.
  3. Ο καιρός “πουλάει” πολύ τελευταία γιατί μας παρέχει πληροφορίες που αφορά τους πάντες και ειδικά τώρα που βιώνουμε περισσότερο τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης θα “πουλάει” ακόμα περισσότερο. Και καλώς που “πουλάει” γιατί οφείλουμε να είμαστε σωστά ενημερωμένοι. Αυτή είναι η αλήθεια! Αλλά τουλάχιστον, κάποια μέσα, να χρησιμοποιούν σωστά τις προβλέψεις των Μετεωρολόγων ή ακόμα καλύτερα, να χρησιμοποιούν τους σωστούς Μετεωρολόγους για προβλέψεις.

Συνοψίζοντας:

Δεν πρέπει να μας αφορούν άρθρα που μιλάνε για καιρικές προβλέψεις άνω της μιας εβδομάδας. Τα έχουμε πει χιλιάδες φορές αυτά, μην τα ξαναλέμε.

Απλά σας προετοιμάζω διότι σίγουρα θα δούμε άρθρα από διάφορα μέσα κυρίως του εξωτερικού (σε λίγο καιρό) που θα μιλάνε για φετινό «καταστροφικό» φθινόπωρο ή και ακόμα «πανίσχυρο» χειμώνα. Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια. Έχουν καταντήσει πληκτικοί.

Ρίχνουν τη “ζαριά”… και αν πιάσει, έπιασε!».

 

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή του στο Twitter σχολιάζει: «Οι 4 εβδομάδες του Αυγούστου και οι αποκλίσεις των θερμοκρασιών. Δεν υπάρχει καν ισχυρό σήμα για καύσωνα στα νότια της Ευρώπης. Απλά η Samantha Burgess δήλωσε στο Blooberg ότι αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Οχι όμως ότι θα γίνει. Δεν δικαιολογείται από τους χάρτες».