Σάκης Αρναούτογλου: Γιατί διαφωνεί με άρθρο του Bloomberg περί καύσωνα σε Μεσόγειο και Ελλάδα μετά τις 15 Αυγούστου

Σάκης Αρναούτογλου: Γιατί διαφωνεί με άρθρο του Bloomberg περί καύσωνα σε Μεσόγειο και Ελλάδα μετά τις 15 Αυγούστου

«Τέτοιες προγνώσεις πρέπει να εκδίδονται με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή»

Το πρακτορείο Bloomberg κάνει λόγο σε σημερινό του άρθρο για νέο καύσωνα στη Μεσόγειο αλλά και στην Ελλάδα μετά τις 15 Αυγούστου και ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, σε ανάρτησή του στο Facebook σχολιάζει αυτά τα στοιχεία, διερωτώμενος αρχικά:

«Πόσο εύστοχη όμως είναι και τι οικονομικές επιπτώσεις όσον αφορά στον τουρισμό θα μπορούσε να έχει μια τέτοια μακροπρόθεσμη και γενικευμένη πρόγνωση για μια τόσο μεγάλη γεωγραφική περιοχή όπως τη νότια Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας;».

Ο Σάκης Αρναούτογλου λέει ότι έχει λάβει πολλά μηνύματα-ερωτήματα όσον αφορά στο σημερινό άρθρο του Bloomberg στο οποίο γίνεται αναφορά για επιστροφή του καύσωνα σε όλη τη Μεσόγειο και στη χώρα μας μετά τις 15 Αυγούστου και «το οποίο όπως είναι φυσικό αναδημοσιεύεται και από ελληνικές ιστοσελίδες! Κατά την ταπεινή μου όμως άποψη φυσικά και δεν χρειάζεται πανικός καθώς μια τέτοια πρόγνωση:

  • έγινε όπως αναφέρεται και στο άρθρο από συγκεκριμένους μετεωρολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα πάνω στο θέμα και όχι από το σύνολο των μετεωρολόγων!
  • το ποσοστό ευστοχίας μιας 15θήμερης και βάλε πρόγνωσης για μια τόσο ευρεία γεωγραφικά περιοχή όπως τη Μεσόγειο αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκεται πολύ κάτω του 50% καθώς δεν λαμβάνονται τοπικά χαρακτηριστικά και αλλαγές στη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων που ενδεχομένως να προκύψουν ανά περιοχή τις αμέσως επόμενες ημέρες!

Τέλος, θεωρώ πως τέτοιες μακροπρόθεσμες προγνώσεις για τόσο μεγάλες γεωγραφικά περιοχές και με περιορισμένα ποσοστά ευστοχίας θα πρέπει να εκδίδονται με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς θα μπορούσαν να έχουν άμεσες και αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στις οικονομίες των χωρών για τις οποίες γίνεται αναφορά!».

 

Bloomberg: Νέα κύματα καύσωνα στη Μεσόγειο μετά τον Δεκαπενταύγουστο – Ακραία ζέστη και στην Ελλάδα

Μεσόγειος πρόκειται να πληγεί από νέες θερμοκρασίες-ρεκόρ αργότερα αυτό το μήνα, μετά από μια σύντομη ανάπαυλα από την ακραία ζέστη και τις πυρκαγιές του Ιουλίου, γράφει σε σημερινό του άρθρο το πρακτορείο Bloomberg.

Μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης θα είναι με υγρασία και ανέμους τον Αύγουστο, με θερμοκρασίες κάτω από το κανονικό επίπεδο. Ωστόσο, το δεύτερο μισό του μήνα η ζέστη θα επστρέψει πάνω από το μέσο όρο στην Ισπανία, τη νότια Ιταλία και την Ελλάδα, φέρνοντας το ενδεχόμενο για υψηλά όλων των εποχών, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg.

Η Ρώμη και η Καταλονία σημείωσαν θερμοκρασίες ρεκόρ τον περασμένο μήνα, ενώ η Σαρδηνία ισοφάρισε το ευρωπαϊκό υψηλό του Ιουλίου των 48C (118,4F). Αυτό θα μπορούσε να ξεπεραστεί, αναφέρει το άρθρο.

«Ο Αύγουστος είναι ο θερμότερος μήνας του έτους τόσο για τις θερμοκρασίες της ξηράς όσο και για τις θερμοκρασίες των ωκεανών στο Βόρειο Ημισφαίριο, οπότε υπάρχει πιθανότητα να δούμε περαιτέρω κύματα καύσωνα τον Αύγουστο», δήλωσε η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προβλέψεων Καιρού.

Οι καύσωνες στην Ελλάδα

Σημειώνεται πως οι παρατεταμένες περίοδοι με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, δηλαδή οι καύσωνες, επηρεάζουν τη θερμοφυσιολογία του ανθρώπου δημιουργώντας θερμικό στρες, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πρόωρο θάνατο. Οι καύσωνες θεωρούνται το πιο θανατηφόρο καιρικό φαινόμενο.

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,

  • Η Ελλάδα αντιμετωπίζει κατά μέσο όρο 0,7 καύσωνες ετησίως από το 1950 έως το 2020. Η μέση τιμή αυτή έχει αυξηθεί σε 1,1 καύσωνα ετησίως από το 1990 έως το 2020.
  • Η διάρκεια των επεισοδίων καύσωνα κυμαίνεται από 3,7 έως 7,5 ημέρες κατά μέσο όρο.
  • Υπάρχει αυξητική τάση σε όλα τα χαρακτηριστικά των καυσώνων (π.χ. ένταση, διάρκεια, συχνότητα εμφάνισης) την περίοδο 1950 – 2020.
  • Οι περιοχές της Ελλάδας που βιώνουν τουλάχιστον έναν καύσωνα ετησίως έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 1990 και μετά.
  • Οι περιοχές της χώρας μας στις οποίες έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη αύξηση των επεισοδίων καύσωνα είναι το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας καθώς και τα δυτικά τμήματα της Ηπείρου και της Πελοποννήσου.
  • Τις τελευταίες δύο δεκαετίες εντοπίστηκε μια ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση στον αριθμό των καυσώνων που σημειώθηκαν τον μήνα Ιούνιο.