Πτώση του καναντέρ στην Κάρυστο: Γιατί τα πυροσβεστικά αεροσκάφη δεν έχουν εκτινασσόμενα καθίσματα – Τα τελευταία λόγια των πιλότων

Πτώση του καναντέρ στην Κάρυστο: Γιατί τα πυροσβεστικά αεροσκάφη δεν έχουν εκτινασσόμενα καθίσματα – Τα τελευταία λόγια των πιλότων

Τι λέει ο πτέραρχος εν αποστρατεία, Κώστας Ιατρίδης

Για τη συντριβή του μοιραίου καναντέρ που βύθισε στο πένθος την Ελλάδα μίλησε το πρωί της Τετάρτης (26/7) ο πτέραρχος εν αποστρατεία, Κώστας Ιατρίδης.

Εξηγώντας γιατί τα πυροσβεστικά αεροσκάφη δεν έχουν εκτινασσόμενα καθίσματα τόνισε πως «το δέντρο της Πολεμικής Αεροπορίας ποτίζεται πάντα με ιδρώτα αλλά και με αίμα».

«Οι εντολές της αεροπυρόσβεσης που εκτελούν είναι δύσκολες και επικίνδυνες. Αλλά και η αυτοθυσία αυτών των πιλότων είναι μεγάλη και είναι οι ”μαχητές” εναντίον της φωτιάς» υπογράμμισε.

«Οι πιλότοι για να σβήσουν πιο αποτελεσματικά μία φωτιά κατεβαίνουν πολύ χαμηλά»

Ο πτέραρχος εν αποστρατεία, Κώστας Ιατρίδης μίλησε στο Mega και στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» με τον Νικήτα Κορωνάκη και τη Στέλλα Στυλιανού λέγοντας: «Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο πιλότων αλλά και στην Πολεμική Αεροπορία που έχασε δύο αξιόλογους πιλότους».

«Το δέντρο της Πολεμικής Αεροπορίας ποτίζεται πάντα με ιδρώτα αλλά και με αίμα. Ο φόρος αίματος είναι βαρύς και σήμερα θρηνούμε τον τραγικό χαμό των δύο αυτών πιλότων που απέδειξαν ότι έδωσαν τη ζωή τους για να σώσουν ζωές. Οι εντολές της αεροπυρόσβεσης που εκτελούν είναι δύσκολες και επικίνδυνες. Αλλά και η αυτοθυσία αυτών των πιλότων είναι μεγάλη και είναι οι «μαχητές» εναντίον της φωτιάς» συμπλήρωσε.

«Η ζωή του πιλότου, είτε είναι στα πυροσβεστικά είτε είναι στα μαχητικά είναι ταυτισμένη με το καθήκον και την προσφορά. Η προσφορά απαιτεί αυτοθυσία. Και το τίμημα της αυτοθυσίας δυστυχώς είναι πολλές φορές ο θάνατος. Οι πιλότοι πάντα εκπαιδεύονται σκληρά για να μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα όταν χρειαστεί» είπε ο Κώστας Ιατρίδης.

Για την συντριβή του αεροσκάφους ανέφερε πως, «Πάντοτε υπάρχει κάποια αιτία. Είναι κάτω από αντίξοες συνθήκες, είναι το ανάγλυφο του εδάφους. Η προσπάθεια του πιλότου να κατασβέσει τη φωτιά τον ωθεί στο να κατέβει λίγο πιο χαμηλά από το επιτρεπτό προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικός. Στην προσπάθεια του ο πιλότος να σβήσει τη φωτιά, το δεξί ακροπτερύγιο χτυπά σε μία συστάδα δέντρων, φεύγει ο πλωτήρας μαζί με την βάση του και έκτοτε βλέπουμε μια σπειροειδή βύθιση του αεροσκάφους και προσκρούει στο έδαφος».

«Μέσα σε αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα βλέπουμε την προσπάθεια του πιλότου να επαναφέρει το αεροσκάφος αλλά δυστυχώς είναι δύσκολο γιατί η αποκόλληση του πλωτήρα δημιούργησε ζημιές στο πηδάλιο κλίσεως και δε μπορούσε να ενεργήσει ο χειριστής και να το επαναφέρει, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την τραγική κατάληξη» δήλωσε.

Γιατί τα καναντέρ δεν έχουν εκτινασσόμενα καθίσματα;

Σύμφωνα με τον κ. Ιατρίδη, «κανένα μεταφορικό αεροσκάφος ή πυροσβεστικό δεν έχει κάθισμα εκτίναξης. Έχουν μόνο τα μαχητικά έτσι τα έχει ο κατασκευαστής. Είναι δύσκολο να υπάρχουν εκτινασσόμενα καθίσματα. Σε πολλά αεροσκάφη υπάρχουν πολλές φορές 2-3 πιλότοι μαζί με τον μηχανικό όπως είναι τα C-130 και είναι δύσκολο να υπάρξει εκτίναξη. Λόγω κατασκευής είναι δύσκολο να φύγουν οι πιλότοι ή όσοι βρίσκονται στην καμπίνα.

Ο μόνος τρόπος είναι η σκληρή εκπαίδευση, το πρωτόκολλο και η ασφάλεια των πτήσεων. Μόνο αυτά μπορεί να προλαμβάνουν ένα δυστύχημα ή μία τραγική κατάληξη. Πολλές φορές, όταν βλέπει ο πιλότος να καίγονται περιουσίες και ότι κινδυνεύουν άνθρωποι, κάνει ό,τι είναι δυνατόν, με αυτοθυσία κατεβαίνοντας και πιο χαμηλά για να σβήσει πιο αποτελεσματικά μια φωτιά. Όσο πιο ψηλά ρίχνεις το νερό και όσο πιο μεγάλη είναι η φωτιά, οι υψηλές θερμοκρασίες , το νερό εξατμίζεται. Γι’ αυτό πολλές φορές οι πιλότοι αναγκάζονται να το ρίξουν λίγο πιο χαμηλά για να υπάρχει αποτέλεσμα».

Γιατί είναι κρίσιμα τα λεπτά πριν ή μετά τη ρίψη του νερού;

«Πάντοτε όταν υπάρχει πυρκαγιά και φεύγει ένα πυροσβεστικό να κάνει την πρώτη ρίψη, ποτέ δεν κάνει την πρώτη ρίψη άμεσα πάντοτε θα περάσει να κάνει μία επιθεώρηση πώς εξελίσσεται η φωτιά και στη συνέχεια στη δεύτερη ρίψη, τότε θα δει από πώς θα πέσει για να ρίξει το νερό και στη συνέχεια πώς θα φύγει, όταν υπάρχουν χαράδρες και βουνά» είπε κλείνοντας ο κ. Ιατρίδης.

«Πάμε για τελευταίο εφοδιασμό και φεύγουμε»

Ο πυροσβέστης που μίλησε με τους πιλότους του Canadair λίγο πριν τη συντριβή του, στην Κάρυστο, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Open και την Ελευθερία Σπυράκη για την τελευταία επικοινωνία που είχαν λίγα λεπτά πριν την τραγωδία.

«Είχαμε επικοινωνία μαζί τους, δεν μας ανέφεραν κανένα πρόβλημα στο αεροσκάφος. Μας είπαν “είμαστε έτοιμοι να επιχειρήσουμε. Πάμε για τελευταίο εφοδιασμό και φεύγουμε”. Λίγα λεπτά αφού μιλήσαμε μάθαμε από τον ασύρματο ότι το αεροσκάφος έπεσε».

Σύμφωνα με τη ρεπόρτερ του Open, ο άνθρωπος αυτός είναι σοκαρισμένος από την τραγωδία και είναι αρκετά χρόνια στην Πυροσβεστική.

Ο ίδιος τόνισε ότι «δεν μπορώ να πιστέψω πως πριν από λίγα λεπτά μιλούσα μαζί τους και έπειτα από 10 λεπτά ακριβώς έμαθα ότι το αεροσκάφος έπεσε».