Μεγάλη φωτιά στη Ρόδο: Καίγονται σπίτια και αυτοκίνητα – Νέο μήνυμα εκκένωση του Κάλαθου

Μεγάλη φωτιά στη Ρόδο: Καίγονται σπίτια και αυτοκίνητα – Νέο μήνυμα εκκένωση του Κάλαθου

Οι άνεμοι που πνέουν στο νησί και στην περιοχή της φωτιάς φθάνουν και τα 7 μποφόρ - Άμεσα η καταγραφή των ζημιών - Μεταβαίνει κλιμάκιο του ΕΛΓΑ

Δραματική παραμένει η κατάσταση στη Ρόδο, όπου μαίνεται εδώ και 7 ημέρες η πυρκαγιά που έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές.

Τέσσερα είναι τα μεγάλα πύρινα μέτωπα αυτή την ώρα με συνεχείς αναζωπυρώσεις, ενώ νέα εστία ξέσπασε στη Μαλώνα, σε σημειο που δεν έχει καεί. Νέο μήνυμα από το 112 καλεί τους πολίτες από τον Κάλαθο να μετακινηθούν προς τα Κολύμπια. Μήνυμα από το 112 εκδόθηκε νωρίτερα για εκκένωση των χωριών Μαλώνα, Μάσσαρη, Γεννάδι και Βατί. Στην περιοχή πνέουν πολύ δυνατοί άνεμοι και αλλάζει διαρκώς η φορά τους. Τιτάνια είναι η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες, ενώ ένας αστυνομικός και ένας πυροσβέστης τραυματίστηκαν ελαφρά.

Ειδικότερα, στο μέτωπο από Πλατάνια προς Μαλώνα, η φωτιά κατευθύνεται προς το χωριό με μεγάλη ταχύτητα και με αρκετά μέτωπα και στην περιοχή επιχειρούν δυνάμεις, προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφική πορεία της προς το χωριό. Η φωτιά στην περιοχή Γεννάδι και Βάτι εξακολουθεί να καεί συνεχώς και η μάχη δίνεται σε δύο σημεία, κάτω από τον ποταμό και στην επάνω πλευρά, περίπου 3 χλμ. από το χωριό Βάτι. Και σε αυτό το μέτωπο οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις υπερβάλλουν εαυτό προκειμένου να μην ξεφύγει η φωτιά προς τα δύο χωριά Γεννάδι και Βάτι.

Στο Ασκληπειό η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμα της από το χωριό προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον δέκα σπίτια, με μία πρόχειρη εκτίμηση, καθώς η μάχη συνεχίζεται και εκεί λόγω των συνεχώς αναζωπυρώσεων. Στα Λάερμα, χωριό το οποίο και αυτό έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά, υπάρχουν και εκεί αρκετές και σοβαρές αναζωπυρώσεις. Μάλιστα, πριν από λίγο κινδύνευσε ένα ακόμη σπίτι που ευτυχώς με ρίψεις νερού από πτητικά μέσα και τη σημαντική συνδρομή των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών, σώθηκε. Αυτή την ώρα οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται γύρω από το χωριό, όπως επίσης και σε άλλες περιοχές όπως Απόλλωνα κα.

Οι άνεμοι που πνέουν στο νησί και στην περιοχή της φωτιάς φθάνουν και τα 7 μποφόρ, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς σε όλα τα μέτωπα.

Άμεσα η καταγραφή των ζημιών - Μεταβαίνει κλιμάκιο του ΕΛΓΑ

Εντολή να προχωρήσει άμεσα το εκτιμητικό έργο του ΕΛΓΑ, σε ό,τι αφορά τις ζημιές που έχουν προκληθεί στην Ρόδο από τις πρόσφατες πυρκαγιές, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ το αρμόδιο κλιμάκιο του ασφαλιστικού οργανισμού θα ξεκινήσει από αύριο τις απαραίτητες διαδικασίες σε όλες τις πληγείσες περιοχές του νησιού.

Αναλυτικά, θα πραγματοποιηθούν επιτόπιες οριοθετήσεις και επισημάνσεις των καλλιεργειών, οι οποίες επλήγησαν και έλεγχος κατά σειρά για απώλειες ζωικού κεφαλαίου, για καταστροφές παγίου κεφαλαίου, για απώλειες φυτικού κεφαλαίου, ενώ από την πλευρά τους οι πληγέντες παραγωγοί – κτηνοτρόφοι να υποβάλουν δηλώσεις. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η διαδικασία καταγραφής θα διαρκέσει 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της κατάσβεσης των πυρκαγιών και την αναγγελία της υποβολής δηλώσεων.

Κατόπιν ανάλυσης και συνδυασμού των δορυφορικών εικόνων και των δηλώσεων ζημίας, ο οποίες θα έχουν υποβληθεί, θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων -αρχείο δικαιούχων παραγωγών- για να προχωρήσει η καταβολή της προκαταβολής, με τον συνυπολογισμό στρεμμάτων και αριθμού δένδρων των αγροτεμαχίων, τα οποία έχουν πληγεί.

Τέλος, μετά την ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου θα καταβληθούν άμεσα οι προκαταβολές των αποζημιώσεων.