Σε πύρινο κλοιό η Ρόδος: Εκκενώσεις από Γεννάδι και Βάτι, πήραν φωτιά σπίτια στο Ασκληπιείο

Σε πύρινο κλοιό η Ρόδος: Εκκενώσεις από Γεννάδι και Βάτι, πήραν φωτιά σπίτια στο Ασκληπιείο

Έχει κινητοποιηθεί ολόκληρη η δύναμη της πυροσβεστικής και μεγάλος αριθμός εθελοντών

Μια ακόμη ημέρα πύρινου εφιάλτη ζει η Ρόδος με τη φωτιά να φτάνει σήμερα στο χωριό Ασκληπιείο. Η νέα αναζωπύρωση προκλήθηκε την ώρα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για έβδομη ημέρα με τις φλόγες στο νησί. Η φωτιά έχει μπει στο χωριό, κατακαίγοντας σπίτια καταστήματα και περιουσίες καθώς επίσης και ό,τι άλλο βρίσκει στο πέρασμα της. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως πήραν φωτιά 3 σπίτια και γίνεται προσπάθεια να σωθούν.

Οι κάτοικοι του χωριού κάνουν έκκληση για βοήθεια. Στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές που προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση. Παράλληλα γίνονται χωματουργικές εργασίες για να σταματήσει η πυρκαγιά στο δυτικό ρέμα από το Κιοτάρι.

Δύο μέτωπα απειλούσαν το χωριό από το βράδυ της Κυριακής. Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι του χωριού πάλεψαν με νύχια και δόντια για να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν.

Παράλληλα, δύο αναζωπυρώσεις της φωτιάς έχουν ζώσει αυτή τη στιγμή τα χωριά Γεννάδι και Βατί. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται άκρως επικίνδυνη και για τον λόγο αυτό ολόκληρη η δύναμη της πυροσβεστικής και μεγάλος αριθμός εθελοντών έχει παραταχθεί στα δύο μέτωπα επιχειρώντας να τα ανακόψει.

Μήνυμα εστάλη από το 112 για να εκκενωθούν οι περιοχές Γεννάδι και Βάτι προς Κιοτάρι. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Γεννάδι και Βατί εκκενώστε τώρα προς Κιοτάρι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

 

 

Σε εξέλιξη είναι αυτή τη στιγμή μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη Ρόδο, τόνισε νωρίτερα κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης. Ειδικότερα, όπως είπε ο πύραρχος, η αναζωπύρωση είναι κοντά στον οικισμό Ασκληπιείο με νότια κατεύθυνση. Για την αντιμετώπιση της επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος θα επιχειρούν περιοδικά στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς 8 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα δύο από Τουρκία και ένα από Κροατία, καθώς και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο είναι από Αίγυπτο ενώ άλλα δύο έχουν συντονιστικό ρόλο.

Η ατμόσφαιρα στο σημείο είναι αποπνικτική από τη φωτιά.

Η ενημέρωση λίγη ώρα πριν από την τελευταία αυτή εξέλιξη ανέφερε πως η πυρκαγιά στη Ρόδο ήταν σε ύφεση. Οι ίδιες πληροφορίες σημείωναν ότι στη δυτική πλευρά συνεχίζονται οι επιχειρήσεις σε εστίες στον Ασκληπιείο και στα Λάερμα. Στην ανατολική πλευρά πάει καλά, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις νότια Απολλωνα – Στεφανιας προς Μάλωνα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο μέτωπα κινήθηκαν στο χωριό Ασκληπιείο και ένα τρίτο ανατολικά ανάμεσα σε Μάσαρη και Μαλώνα, ενώ αναζωπυρώσεις σημειώνονταν διαδοχικά σε πολλά σημεία ανάμεσα σε Απόλλωνα και Πλατάνια, που επίσης αντιμετωπίστηκαν από τις ομάδες δασοπυρόσβεσης. Όλο το βράδυ επιχειρούσαν 266 πυροσβέστες με 55 οχήματα και 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 4 έως 5 μποφόρ ενώ οι θερμοκρασίες και σήμερα είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Στην Υλίκη, η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί.

Στην Κάρυστο, η πυρκαγιά έχει ανοίξει νότια όπου επιχειρούν επίγειες δυνάμεις. Το βράδυ ανοίχτηκε ζώνη με χωματουργικά προς Πλατανιστός αλλά εξακολουθεί να έχει ενεργό μέτωπο. Επιχειρούν ένα CL-215 και 2 CL-415, ενώ θα σταλεί και ένα Ε/Π.

Στην Κέρκυρα, η πυρκαγιά κόπηκε στα χωριά Σάντα και Μεγγουλα. Εξακολουθεί να υπάρχει ενεργό μέτωπο ψηλά σε Βιλατουροι και Απολύσει, όπου γίνεται προσπάθεια σε μέτωπο 300 μέτρων. Επίσης, υπάρχει ενεργό μέτωπο στην Περίθεια απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά. Επιχειρούν ένα ΑΒ-214, 2 PZL και ένα Mi-8.

Στο Αίγιο υπάρχουν ενεργά μέτωπα σε Τράπεζα, όπου κόπηκε η φωτιά πριν μπει στα σπίτια, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις νότια από τον ορεινό όγκο του Διακοπτού από Μαρούσι προς Καθολικό. Επιχειρούν ένα ΑΒ-214, ένα S-64 και 2 CL-215.

Η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι, στην περιοχή, Δερβενάκια, της Αιγιάλειας παραμένει σε εξέλιξη. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, οι καιρικές συνθήκες, από πλευράς ανέμων, έχουν βελτιωθεί, με αποτέλεσμα να επιχειρούν συνεχώς τα εναέρια μέσα, που αποτελούνται από τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα.

Ταυτόχρονα, στο σημείο επιχειρούν και ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής με περισσότερους από 100 πυροσβέστες και 35 οχήματα, που μαζί με τα εναέρια μέσα, προσπαθούν να περιορίσουν την φωτιά και να προστατεύσουν τις κατοικημένες περιοχές.

H ενημέρωση της Πυροσβεστικής για Κέρκυρα και Εύβοια

Στην Κέρκυρα η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Λούτσες έλαβε μεγάλες διαστάσεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, απειλώντας οικισμούς στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού.

Στην συνέχεια τόνισε ότι με διαδοχικά μηνύματα που εκδόθηκαν από το 112 εκκενώθηκαν 17 οικισμοί και απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 2466 πολίτες. Στο έργο της απομάκρυνσης συνέβαλαν δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας , της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Λιμενικού Σώματος καθώς και πλοίο της Πυροσβεστικής.

Ο κ. Βαθρακογιάννης υπογράμμισε ότι «αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κέρκυρα μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί ζημιά σε οικίες», ενώ για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, που ενισχύθηκαν από την ηπειρωτική Ελλάδα και από το πρώτο φως επιχειρούν, περιοδικά, 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Αναφορικά με την πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι, στο νότιο άκρο της Εύβοιας πλησίον του οικισμού Πλατανιστός , ο κ. Βαθρακογιάννης υπογράμμισε ότι επεκτάθηκε με την βοήθεια των ισχυρών ανέμων σε χαμηλή βλάστηση στην ευρύτερη περιοχή και έλαβε γρήγορα διαστάσεις.

Η φωτιά, όπως είπε, πήρε πορεία προς τους οικισμούς Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι, Πλατανιστός, Καστρί, και Πλατύς Γιαλός, οι οποίοι και εκκενώθηκαν μετά από μήνυμα που εκδόθηκε από το 112.

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος έχουν διατεθεί 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.