Σε πύρινο κλοιό η χώρα: «Μάχες» με τις φλόγες σε Ρόδο, Κάρυστο, Δερβενάκι, Βοιωτία και Βόλο

Σε πύρινο κλοιό η χώρα: «Μάχες» με τις φλόγες σε Ρόδο, Κάρυστο, Δερβενάκι, Βοιωτία και Βόλο

Εντολή εκκένωσης δόθηκε σε 4 οικισμούς στην Εύβοια - Κοντά στο πεδίο βολής στρατού στη Μαγνησία - Οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο κατάσβεσης

Σε απίστευτο εφιάλτη εξελίσσονται οι φωτιές σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν 5 μεγάλα μέτωπα σε Ρόδο, Κάρυστο, Δερβενάκι, Βοιωτία και Βόλο, ενώ η κατάσβεσής του δυσχεραίνεται λόγω των ισχυρών ανέμων που φτάνουν μέχρι και τα 6 μποφόρ.

Στην Ρόδο η μάχη των δυνάμεων πυρόσβεσης γίνεται σε τρία μέτωπα, ενώ το νησί εκκενώνεται από τους ξένους τουρίστες, Ήδη έχει στηθεί γραφείο στο αεροδρόμιο για να διευκολυνθεί η αποχώρησή τους.

Δύσκολα και στην Κάρυστο

Ιδιαίτερα δύσκολες αποτυπώνει τις συνθήκες που κυριαρχούν στην Κάρυστο ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Γιώργος Κελαϊδίτης που βρίσκεται κοντά στο Πλατανιστό της Καρύστου.

«Μπορεί η φωτιά να απέχει 2 χιλιόμετρα από το χωριό ωστόσο έχει ισχυρό αέρα, χαμηλή βλάστηση, πολύ καπνό και αποπνικτική ατμόσφαιρα» περιγράφει την κατάσταση μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Ωστόσο πολύ πιο δύσκολη είναι η κατάσταση από την άλλη πλευρά καθώς οι φλόγες βρίσκονται πολύ πιο κοντά σε οικισμούς.

«Έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα οι επίγειες δυνάμεις. Ωστόσο όμως τα εναέρια μέσα, που υπήρχαν στην περιοχή, έχουν αποχωρήσει αυτή την ώρα». υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός.

Σε προληπτική εκκένωση τεσσάρων οικισμών προχώρα αυτή την ώρα η αστυνομία, η πυροσβεστική αλλά και ο δήμος Καρύστου, καθώς η φωτιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή απειλεί να φτάσει μέχρι τα σπίτια.

Ήδη πριν λίγο οι κάτοικοι της νότιας Εύβοιας έλαβαν σχετικό μήνυμα από το 112 της Πολιτικής Προστασίας με το οποίο τους πληροφορεί ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις περιοχές Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστό και να απομακρυνθούν προς την περιοχή της Καρύστου.

Σύμφωνα με τον κ Σπανό έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκκένωσης των χωριών μετά το μήνυμα που έχει αποσταλεί από το 112.

Επικίνδυνη φωτιά στην Υλίκη Βοιωτίας

Τέλος ο κ. Σπανός αναφερόμενος και στη φωτιά που είναι στην Υλίκη της Βοιωτίας υπογράμμισε πώς «είναι μία επικίνδυνη φωτιά που δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε. Δίνουμε μία πραγματική μάχη με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές μαζί με μηχανήματα και υδροφόρες για να μπορέσουμε να την οριοθετήσουμε» όπως είπε ενώ πρέπει να σημειωθεί πως σε αρκετές περιπτώσεις η Εθνική οδός Αθηνών Λαμίας έχει κλείσει προληπτικά για λίγα λεπτά ενώ η ανησυχία των οδηγών που περνούν από εκεί είναι μεγάλη καθώς είναι αναγκασμένοι να περνούν μέσα από πυκνούς μαύρους καπνούς και κοντά σε εστίες.

Φωτιά κοντά στις Γλαφυρές Μαγνησίας στο πεδίο βολής του Στρατού

Φωτιά έχει ξεσπάσει λίγο μετά τις 4.30 το απόγευμα σε περιοχή των Γλαφυρών Βόλου και συγκεκριμένα στο πεδίο βολής του Στρατού και αμέσως σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, αφού όλη η περιοχή της Μαγνησίας βρίσκεται στην κατηγορία κινδύνου 5.

Η φωτιά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις μέσα σε ελάχιστο χρόνο και ισχυρές πυροσβεστικές και στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο και επιχειρούν προκειμένου να την περιορίσουν ενώ καίγονται περιοχές με χαμηλή θαμνώδη βλάστηση και πουρνάρια, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής ακούγονται και εκρήξεις που προέρχονται από άσκαστα βλήματα του πεδίου βολής .

Εκτός από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, συμμετέχουν και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης με ένα ελικόπτερο και τρία αεροσκάφη τύπου tractor.

Προς το παρόν δεν κινδυνεύει κάποια κατοικημένη περιοχή.

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Αγία Τριάδα Μεσσηνίας

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην Αγία Τριάδα Μεσσηνίας.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 37 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 9 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.