Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Ρόδο – Απομακρύνουν τους τουρίστες από τη θάλασσα – Καίγονται ξενοδοχεία

Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Ρόδο – Απομακρύνουν τους τουρίστες από τη θάλασσα – Καίγονται ξενοδοχεία

Εκκενώθηκαν οικισμοί

Να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που συνεχίζεται να καίει για πέμπτη ημέρα τη Ρόδο προσπαθούν με κάθε μέσο που διαθέτουν οι δεκάδες πυροσβέστες και εθελοντές οι οποίοι επιχειρούν στο νησί. Η κατάσταση είναι δύσκολη και γίνεται ακόμη δυσκολότερη λόγω και των ανέμων που πνέουν στην περιοχή οι οποίοι δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης.

Το βασικό μέτωπο βρίσκεται στην περιοχή Λαέρμων και Λάρδου ενώ οι Αρχές νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου (22/7) αποφάσισαν την εκκένωση των χωριών Λάρδου και Πυλώνας και λίγες ώρες αργότερα την εκκένωση της κοινότητας Ασκληπιειού και της περιοχής Κιοτάρι,

Οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν συγκεντρώνονται σε δύο σημεία στο σχολικό συγκρότημα Αρχαγγέλου (2ο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου, Γυμνάσιο και Λύκειο) και στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλλιθέας.

Την ίδια στιγμή τρεις ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή Κιοτάρι της νότιας Ρόδου έχουν παραδοθεί στις φλόγες που τα έχουν περικυκλώσει.

Επιτάσσονται όλα τα τουριστικά σκάφη από το Λιμεναρχείο

Όπως ανακοίνωσε το Λιμεναρχείο Ρόδου επιτάσσονται όλα τα τουριστικά σκάφη ενώ παράλληλα ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια της Δημοτικής Επιχείρησης Συγκοινωνιών ΡΟΔΑ, προκειμένου να μεταφερθούν οι τουρίστες από το Κιοτάρι, όπου μαίνεται η πυρκαγιά, σε ασφαλές σημείο.

Ειδικότερα, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου έχουν επιταχθεί όλα τα τουριστικά σκάφη που ελλιμενίζονται στο Μανδράκι και με αυτά μεταφέρονται οι τουρίστες από τα ξενοδοχεία που εκκενώνονται, από το Κιοτάρι σε ασφαλές σημείο στην παραλία Καλάθου.

Αντίστοιχα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια της ΔΕΣ ΡΟΔΑ και ο στόλος θα κατευθυνθεί προς τη νότια Ρόδο προκειμένου να παραλάβει τουρίστες και κατοίκους.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Instagram φαίνονται πολλοί άνθρωποι να απομακρύνονται με τα πόδια ενώ ο ουρανός από τους πυκνούς καπνούς έχει αλλάξει χρώμα.


Όπως επισημαίνει το rodosreport.gr το Λιμενικό απομακρύνει τους τουρίστες και όποιον μπορεί από τη θάλασσα.

Παντού υπάρχει ένας πανικός πλέον στο νησί που στην Ανατολική πλευρά έχει κοπεί κυριολεκτικά στην μέση και έχουν κλείσει οι οδικές αρτηρίες.

Εγκλωβισμένοι πυροσβέστες στη Μονή Υψενής

Στη Μονή Υψενής στη Ρόδο παραμένουν εγκλωβισμένοι αλλά καλά στην υγεία τους πυροσβέστες οι οποίοι  πλησίασαν το μοναστήρι για να απομακρύνουν τις καλόγριες που είναι στο εσωτερικό του.

Ισχυρές οι δυνάμεις στη Ρόδο

«Η πυρκαγιά στη Ρόδο αποτελεί τη δυσκολότερη που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς το ενεργό μέτωπο μαίνεται στις περιοχές Λάρδος, Λάερμα, Κιοτάρι και εκεί επιχειρούν 173 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, 5 ελικόπτερα, 3 αεροσκάφη και 31 Σλοβάκοι πυροσβέστες με 5 οχήματα» ανέφερε κατά την έκτακτη ενημέρωση το μεσημέρι του Σαββάτου (22/7) ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός.

«Στις 12:25 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Πυλώνας και Λάρδος προς Αρχάγγελο και στις 13:42 για εκκένωση των οικισμών Ασκληπιείο και Κιοτάρι προς Γεννάδι» είπε.

«Δεν ανάβουμε φωτιά για κανέναν λόγο. Δεν εκτελούμε θερμές εργασίες. Η αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε μία μεγάλη οικολογική καταστροφή και να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».