Προειδοποίηση από τον Λαγουβάρδο: Θα περάσουμε τις 17 ημέρες καύσωνα – Έτσι θα είναι τα επόμενα καλοκαίρια

Προειδοποίηση από τον Λαγουβάρδο: Θα περάσουμε τις 17 ημέρες καύσωνα – Έτσι θα είναι τα επόμενα καλοκαίρια

«Είμαστε δύο με τρεις βαθμούς πάνω από τις κανονικές τιμές στην θερμοκρασία θάλασσας»

Για τον καύσωνα που συνεχίζει για ενδέκατη ημέρα να πλήττει τη χώρα μας μίλησε το πρωί του Σαββάτου (22/7) ο διευθυντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου, Κώστας Λαγουβάρδος. Όπως δε εκτίμησε «θα γίνει ο μακροβιότερος που έχουμε βιώσει ποτέ» και πιθανότατα θα έχει διάρκεια 17 ημέρες.

«Είμαστε δύο με τρεις βαθμούς πάνω από τις κανονικές τιμές στην θερμοκρασία θάλασσας» δήλωσε στην ΕΡΤ και την εκπομπή Σαββατοκύριακο από τις Έξι. «Έτσι θα είναι τα επόμενα καλοκαίρια στη χώρα μας» πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για του που οφείλονται οι θερμοκρασίες ρεκόρ ο κ. Λαγουβάρδος υποστήριξε ότι δεν οφείλονται όλα στην κλιματική αλλαγή. «Καύσωνες πάντα είχαμε. Αυτό, όμως, που διαπιστώνουμε λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι η αύξηση συχνότητας τους, αύξηση της διάρκειάς τους και αύξηση της έντασης τους που επηρεάζει πλέον και πολλές περιοχές στη χώρα μας αλλά και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε αν και δεν πρέπει να αποδίδουμε τα πάντα στην κλιματική αλλαγή σίγουρα έχει συντελέσει ώστε να έχουμε αυτήν την κατάσταση όπου έχουμε πολύ θερμές αέριες μάζες σχεδόν πάνω από όλη τη Μεσόγειο.

«Αντίστοιχος σε διάρκεια καύσωνας δεν έχει ξανασυμβεί»

«Όπως δείχνουν τα στοιχεία θα περάσουμε, κατά πάσα πιθανότητα, τις 16 -17 ημέρες καύσωνα που δεν έχει ξανασυμβεί στη χώρα μας» τόνισε ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Περιγράφοντας πώς εξελίσσεται ο καύσωνας σε σχέση με την θλιβερή επέτειο του ’87 εκτίμησε ότι θα ξεπεράσουμε εκείνες τις θερμοκρασίες.

«Έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Στην Αθήνα, στον αστικό ιστό, η ελάχιστη θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου» σημείωσε λέγοντας ότι αναμφίβολα είναι ο πιο έντονος καύσωνας.

Σχολιάζοντας δε το «καμίνι» που έχει μετατραπεί η χώρα τόνισε ότι δεν θα πρέπει να μας ξαφνιάζει, αλλά αντίθετα να μας προβληματίζει γιατί αντίστοιχες θα είναι οι συνθήκες του μέλλοντος την επόμενη δεκαετία.