Καύσωνας: Συναγερμός για οκτώ κατηγορίες πολιτών – Τι δεν πρέπει να κάνουν

Καύσωνας: Συναγερμός για οκτώ κατηγορίες πολιτών – Τι δεν πρέπει να κάνουν

Οδηγίες αυτοπροστασίας έδωσαν ειδικοί σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας

Το «καμπανάκι» του κινδύνου για τον καύσωνα που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας, έκρουσαν στις ευπαθείς ομάδες οι αρμόδιοι σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε το υπουργείο Υγείας, παροτρύνοντάς τους να μένουν μέσα στα σπίτια τους, τις ημέρες που η θερμοκρασία θα «σκαρφαλώσει» στους 45 βαθμούς Κελσίου.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν αυτές τις ημέρες με τις υψηλές θερμοκρασίες οι πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες:

  • Ηλικιωμένοι
  • Μωρά και μικρά παιδιά
  • Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες
  • Άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα
  • Άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον
  • Άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κ.λ.π.)
  • Άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή / και έμετο)
  • Άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας πρέπει να παραμένουν σε δροσερό περιβάλλον και να μην κυκλοφορούν στον καυτό ήλιο.

Επίσης, τόνισαν ότι η κατάλληλη θερμοκρασία για τη σωστή χρήση του κλιματιστικού είναι στους 25-26 βαθμούς Κελσίου, ώστε ο οργανισμός μας να μη «σοκάρεται», όταν βγαίνει στους 40+ βαθμούς που επικρατούν σε εξωτερικούς χώρους.

Όσον αφορά τους ηλικιωμένους, θα πρέπει να λαμβάνουν μικρά γεύματα και να ακολουθούν τις φαρμακευτικές αγωγές τους, ενώ δε θα πρέπει να μετακινούνται τις μεσημβρινές ώρες.

Οδηγίες για τα παιδιά και την παραλία

«Πρέπει να προσέξουμε τους ηλικιωμένους, αφού δεν πρέπει να μείνουν μόνοι τους τις μέρες των ακραίων θερμοκρασιών. Τα μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών από τις 12:00 μέχρι τις 5:00 πρέπει να μένουν μακριά από τον ήλιο, ιδανικά μέσα σε σπίτια και όχι σε θάλασσες και βεράντες», επεσήμαναν στην ενημέρωση του υπουργείου.

«Τα παιδιά τις μέρες του καύσωνα δε θα πρέπει να βρίσκονται στις παραλίες το μεσημέρι, όταν η θερμοκρασία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλλου.