Δήμητρα Λιάνη για Μίλαν Κούντερα: Αντίο κύριε καθηγητά!

Δήμητρα Λιάνη για Μίλαν Κούντερα: Αντίο κύριε καθηγητά!

Η ανάρτηση της για τον θάνατο του σπουδαίου συγγραφέα

Το δικό της αντίο είπε η Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου στον σπουδαίο συγγραφέα Μίλαν Κούντερα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή χθες. «Μίλαν Κούντερα 1929-2023. Αντίο κύριε καθηγητά!», έγραψε στην ανάρτησή της.

Ο γεννημένος στην Τσεχία συγγραφέας Μίλαν Κούντερα πέθανε, μετέδωσε χθες η τσεχική δημόσια τηλεόραση. Ήταν 94 ετών.

Ο Κούντερα γεννήθηκε στην τσεχική πόλη Μπρνο, όμως μετανάστευσε στη Γαλλία το 1975 μετά την περιθωριοποίησή του επειδή επέκρινε την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην Τσεχοσλοβακία το 1968.

Είχε κερδίσει την αναγνώριση για το στιλ του στην απεικόνιση θεμάτων και χαρακτήρων από την κοινότοπη πραγματικότητα της καθημερινής ζωής μέχρι τον υψηλό κόσμο των ιδεών, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Σπάνια έδινε συνεντεύξεις, έχοντας την πεποίθηση πως οι συγγραφείς μιλούν μέσω του έργου τους.

Το πρώτο του μυθιστόρημα «Το αστείο» δημοσιεύθηκε το 1967 και προσέφερε ένα δηκτικό πορτρέτο του τσεχοσλοβακικού κομμουνιστικού καθεστώτος.

Το έργο αυτό ήταν το πρώτο βήμα στη διαδρομή του Κούντερα από μέλος του κόμματος προς την εξορία του αντιφρονούντα.

Είχε πει στη γαλλική εφημερίδα Le Monde το 1976 πως το να αποκαλούνται τα έργα του πολιτικά συνιστά υπεραπλούστευση που καθιστά δυσδιάκριτη την πραγματική σημασία τους.

Το 1988 ο Αμερικανός σκηνοθέτης Φίλιπ Κάουφμαν δημιούργησε την κινηματογραφική εκδοχή του βιβλίου. Το αποτέλεσμα, ενώ θεωρήθηκε γενικά επιτυχημένο, ενόχλησε αρκετά τον συγγραφέα, με αποτέλεσμα να απαγορεύσει τις διασκευές στα μυθιστορήματά του.