Παύλος και Νικόλαος Γλύξμπουργκ: Μίλησαν για όλα στην πρώτη τους συνέντευξη – «Το αν είμαι Έλληνας ή όχι το ξέρω εγώ -Στις φλέβες μου ρέει Ελλάδα, είναι ο τόπος μου»

Παύλος και Νικόλαος Γλύξμπουργκ: Μίλησαν για όλα στην πρώτη τους συνέντευξη – «Το αν είμαι Έλληνας ή όχι το ξέρω εγώ -Στις φλέβες μου ρέει Ελλάδα, είναι ο τόπος μου»

«Αν μπορούσα να ζητήσω ένα ρουσφέτι, θα ήταν: "βάλτε με να υπηρετήσω στον στρατό"»

Η Σοφία Παπαϊωάννου συνάντησε στην εκπομπή «365 στιγμές» της Δευτέρας (3/7) τους δύο μεγαλύτερους γιους του τέως βασιλιά, Παύλο και Νικόλαο σε μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για τη βασιλεία στην Ελλάδα, αλλά και τη ζωή τους μετά την κατάργησή της.

Τα δύο παιδιά του αείμνηστου βασιλιά Κωνσταντίνου περιέγραψαν πώς βίωσαν την περίοδο μετά την κατάργηση της βασιλείας, πώς ήταν να μεγαλώνουν ως παιδιά ενός βασιλιά χωρίς βασίλειο, γιατί δεν θέλουν το επίθετο Γλύξμπουργκ, και γιατί θα ήθελαν να τους επιστραφεί η ελληνική ιθαγένεια.

«Είναι δύσκολο, δεν το περιμέναμε τόσο σύντομα, αλλά είχε κουραστεί πολύ, Μας ήρθε ξαφνικά. Παρ’ όλα αυτά, η οικογένεια είναι πολύ δεμένη, ήθελε ο πατέρας μου να κρατάμε μία ζεστή οικογένεια. Σαν πατέρας ήταν αυστηρός, αλλά πολύ αγαπητός. Τον βάραινε πάντα η ιστορία αλλά ήξερε πώς να διαλέξει τη στιγμή να είναι πατέρας. Όταν πέθανε ο παππούς μου είχαμε κλείσει 100 χρόνια βασιλείας» ανέφερε ο Παύλος για την απώλεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

«Είναι μεγάλη λύπη, μου λείπει ο άνθρωπος, ίσως ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει. Προχτές πήγα να φάω με τη μητέρα μου και είπα “θα πάω στους γονείς μου”, δεν ξέρω πόσος χρόνος θα περάσει για να το καταπιώ», παραδέχεται από την πλευρά του ο Νικόλαος.

«Μας μεγάλωσε με ελληνική παιδεία. Είχαμε Έλληνα καθηγητή στο σπίτι και μετά πήγα οικοτροφείο και είμαι ευγνώμων που μπήκα στην καθημερινότητα του Έλληνα. Το να ζεις μαζί με συμμαθητές που ήταν η πρώτη τους γλώσσα τα ελληνικά αυτό με βοήθησε άρα πολύ» πρόσθεσε ο Νικόλαος.

Ανασύροντας μνήμες από το πραξικόπημα ο Παύλος δήλωσε:

«Στο πραξικόπημα δεν ήθελε να χυθεί αίμα και έτσι φύγαμε αλλά εγώ δεν το βλέπω έτσι. Το μόνο λάθος που θεωρούσε ότι έκανε ήταν ότι το γράμμα που έστειλε στον πρωθυπουργό ήταν δυνατό και έγινε μία κρούση μεταξύ τους αλλιώς έκανε ό,τι μπορούσε για να προσφέρει το καλύτερο για την πατρίδα του».

Τόσο ο Παύλος όσο και ο Νικόλαος εξέφρασαν την επιθυμία τους να τους επιστραφεί η ελληνική ιθαγένεια, την οποία αφαίρεσε από τη βασιλική οικογένεια με νόμο ο Γεώργιος Παπανδρέου.

«Συστήνομαι ως Παύλος της Ελλάδος, ενίοτε και ως Πρίγκιπας Παύλος. Το αν είμαστε εδώ σε αυτή τη χώρα Πρίγκιπες με μία εργατική θέση δεν είμαστε, αλλά δεν θα πει ότι δεν είμαστε Πρίγκιπες, γιατί αυτό είναι κάτι ξεχωριστό από τη χώρα. Απλώς είσαι γεννημένος Πρίγκιπας».

«Δεν θέλω να επιλέξω επίθετο, έχω επίθετο το “Της Ελλάδος”. Γιατί να το αλλάξω; Όταν έγινε ο νόμος έγινε για να μας επιτεθούν. Κάποιος αποφάσισε μια μέρα ότι δεν έχεις το όνομά σου… Δεν είναι τίτλος, είναι όνομα. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα» υπογράμμισε ο Παύλος.

Από πλευράς του ο Νικόλαος μίλησε για την αγάπη του στην Ελλάδα, την οποία νιώθει ως τον τόπο του παρότι δεν έχει πια την ιθαγένεια.

«Συστήνομαι ως Νικόλαος. Υπάρχουν άνθρωποι που με συστήνουν ως Πρίγκιπα Νικόλαο. Δεν το ζητάω να με αποκαλέσει κάποιος Υψηλότατο. Δεν υπάρχει και λόγος» και πρόσθεσε:

«Παντού αισθανόμουν ξένος, υπηρέτησα στην Αγγλία, αλλά ποτέ δεν αισθάνθηκα Άγγλος. Εδώ αισθάνθηκα ότι είναι ο τόπος μου και μου δίνει τρομερή ευτυχία» για να συνεχίσει:

«Δεν είναι θέμα επιλογής επιθέτου. Είχα ιθαγένεια, μας αφαιρέθηκε. Εννοείται ότι επιδιώκω να αποκτήσω την ιθαγένεια, επίθετο δεν έχω, μπορούμε να το κουβεντιάσουμε αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Το να σου αφαιρέσουν την ιθαγένεια είναι κάτι γραφειοκρατικό. Το αν είμαι Έλληνας ή όχι το ξέρω εγώ, στις φλέβες μου ρέει Ελλάδα, ταυτίζομαι με αυτόν τον τόπο και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς» και να καταλήξει:

«Εγώ περίμενα πώς και πώς να μου έρθει το χαρτί να πάω να υπηρετήσω στον στρατό. Η μεγαλύτερη τιμή μου θα ήταν να υπηρετήσω στον Ελληνικό Στρατό. Δεν μου ήρθε ποτέ. Αν μπορούσα ποτέ να ζητήσω ένα ρουσφέτι από τον εκάστοτε Υπουργό Άμυνας, θα ήταν: βάλε με να υπηρετήσω», επισημαίνει ο γιος του τέως βασιλιά.

Θα τους ενδιέφερε να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να διεκδικήσουν μία βουλευτική θέση σε μελλοντικές εκλογές;

«Επειδή μου το ζήτησαν διάφοροι, άνθρωπος είμαι και το σκέφτηκα. Έκατσα, τα έβαλα κάτω και αποφάσισα ότι δεν είναι για μένα», απαντά ο Νικόλαος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται επί του θέματος και ο Παύλος, ξεκαθαρίζοντας: «Μπορώ να προσφέρω κι εγώ ως αυτός που είμαι στη χώρα μας. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ η πολιτική της Ελλάδας, αλλά όχι να κατέβω».

Όσον αφορά τη φημολογία των προηγούμενων ετών και δεκαετιών για μία επιστροφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας, οι δύο του γιοι αναφέρουν:

Νικόλαος: «Την εποχή του Δημοψηφίσματος έπρεπε να είχε επιστρέψει. Ίσως να μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό εκείνη την εποχή, εάν είχε τη σοφία και την εμπειρία που είχε όταν τον άκουγα εγώ».

Παύλος: «Υπήρχαν κάποιοι που του έλεγαν να γυρίσει, υπήρχε πολύς κόσμος που τον ήθελε πάλι για βασιλιά. Ποτέ όμως δεν έγινε πράξη, το σύνταγμα είναι σύνταγμα».