Θεσσαλονίκη: Κοσμηματοπώλης είχε στην κατοχή του Ευαγγέλιο του 18ου αιώνα και νομίσματα

Θεσσαλονίκη: Κοσμηματοπώλης είχε στην κατοχή του Ευαγγέλιο του 18ου αιώνα και νομίσματα

Ο 66χρονος θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα για αρχαιοκαπηλία - Δικογραφία και σε βάρος 78χρονου

Δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας «για την προστασία των αρχαιοτήτων» και «περί όπλων» σχηματίστηκε σε βάρος 66χρονου, ο οποίος συνελήφθη μετά από την κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με την Αστυνομία, κατά τη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί σε κοσμηματοπωλείο ιδιοκτησίας του συλληφθέντα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν ιερό Ευαγγέλιο παλαιού τύπου και βεβαίωση παραλαβής για αυτό, στην οποία αναγράφονταν τα στοιχεία 78χρονου και 242 νομίσματα.

Έπειτα από γνωμάτευση αρμόδιου αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, το ιερό Ευαγγέλιο και έξι εκ των νομισμάτων εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς». Συγκεκριμένα, το Ευαγγέλιο εντάσσεται χρονολογικά στο 18ο αιώνα και το νομίσματα προ του 1453 μ.Χ.

Επιπλέον, έπειτα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 66χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 216 φυσίγγια. Ο 66χρονος θα οδηγηθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα. Δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος του 78χρονου.