ΔΣΑ: Ο δικηγόρος υπερασπίζεται τον εντολέα του και δεν ταυτίζεται ποτέ με αυτόν

ΔΣΑ: Ο δικηγόρος υπερασπίζεται τον εντολέα του και δεν ταυτίζεται ποτέ με αυτόν

Εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την πρόσφατη δημόσια συζήτηση για τη συμμετοχή δικηγόρων στα ψηφοδέλτια κομμάτων

Τα όσα έγιναν στο ΠΑΣΟΚ με αιτία την παρουσία Γιάννη Γλύκα στην υπεράσπιση κατηγορούμενων στην υπόθεση δολοφονίας του Σήφη Βαλυράκη και την αποπομπή του από τα ψηφοδέλτια του κόμματος οδήγησαν τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών να εκδώσει σχετική ανακοίνωση με τίτλο: «Υπερασπιστικός ρόλος δικηγόρου». Μέσα τονίζεται ότι ο δικηγόρος επιτελεί το καθήκον του και δεν πρέπει να ταυτίζεται με τα θύματα.

Η ανακοίνωση του ΔΣΑ έχει ως εξής:

«Με αφορμή την πρόσφατη δημόσια συζήτηση για τη συμμετοχή συναδέλφων δικηγόρων στα ψηφοδέλτια κομμάτων ενόψει των πρόσφατων εθνικών εκλογών αναλόγως προς το είδος των υποθέσεων που αναλαμβάνουν και την ταύτισή τους με τους εντολείς τους, το ΔΣ του ΔΣΑ είναι υποχρεωμένο να υπενθυμίσει για ακόμη μία φορά ότι σε ένα κράτος δικαίου ο ρόλος του δικηγόρου πρέπει να γίνεται σεβαστός όχι μόνο από τους δικαστικούς λειτουργούς αλλά και από κάθε άλλο πρόσωπο που ενεργεί στο πλαίσιο του δημόσιου χώρου.

Σύμφωνα άλλωστε με τις αρχές του νομικού μας πολιτισμού, ο δικηγόρος υπερασπίζεται τον εντολέα του και δεν ταυτίζεται ποτέ με αυτόν. Ο δικηγόρος, κατά τον θεσμικό του ρόλο, είναι συλλειτουργός της Δικαιοσύνης, υπερασπίζεται τις αρχές και τους κανόνες του κράτους δικαίου και απολαύει πλήρους ανεξαρτησίας κατά την εκφορά νομικής κρίσης (άρθρα 2, 89 ΚωδΔικ).
Ο ρόλος του δικηγόρου ως συλλειτουργού της Θέμιδας και ο δικονομικός ρόλος του συνηγόρου υπεράσπισης είναι αδιαπραγμάτευτες κατακτήσεις του κράτους δικαίου και εχέγγυα ορθής απονομής της Δικαιοσύνης.

Υπό το φως των ανωτέρω το ΔΣ του ΔΣΑ εκφράζει την έντονη αντίθεσή του ενάντια σε κάθε προσπάθεια ταύτισης του δικηγόρου με τον εντολέα του και την πολιτική στοχοποίησή του για τους ίδιους λόγους».