Θεσσαλονίκη: Ξεκινάει το 42ο Φεστιβάλ Βιβλίου στη Νέα Παραλία με 10.000 νέους τίτλους βιβλίων

Θεσσαλονίκη: Ξεκινάει το 42ο Φεστιβάλ Βιβλίου στη Νέα Παραλία με 10.000 νέους τίτλους βιβλίων

Αρχίζει από αύριο, 23 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Ιουλίου

Με σύνθημα «ένα βιβλίο στο χέρι με καλό καλοκαίρι» θα δώσει και φέτος το στίγμα του το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης που αρχίζει αύριο στην Νέα Παραλία της πόλης. Για τρεις ολόκληρες εβδομάδες, οι φίλοι του βιβλίου και του πολιτισμού θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ελληνική βιβλιοπαραγωγή που θα παρουσιάσουν περίπου 200 εκδότες στα εκθετήρια τους, αλλά και να συναντήσουν σχεδόν 500 συγγραφείς, που θα βρίσκονται εκεί για να συνομιλήσουν με το κοινό και να υπογράφουν τα βιβλία τους.

«Πιστεύουμε ότι για μία ακόμη χρονιά μέσα στη μακρόχρονη πορεία, στην 5η δεκαετία του, το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου θα πετύχει το στόχο του να εξυπηρετήσει τον πολιτισμό και τις ανάγκες του βιβλίου, προβάλλοντάς το», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, φορέα υλοποίησης του Φεστιβάλ.

Ο ίδιος θεωρεί «δυνατό χαρτί» του Φεστιβάλ την παρουσία των συγγραφέων και την επαφή τους με το αναγνωστικό κοινό, τονίζοντας ότι είναι μία δράση που ξεκίνησε δειλά πριν τρία χρόνια. «Έχουμε επίσης αύξηση των συμμετοχών γύρω στο 15% και έτσι καλύπτουμε τις νέες εκδόσεις, που φέτος πλησιάζουν στην Ελλάδα τις 10.000 τίτλους νέων βιβλίων, αριθμός που κάνει την χώρα μας να θεωρείται μία από τις πιο πλούσιες παραγωγικές συγγραφικές χώρες στον κόσμο», υπογράμμισε ο κ. Μπαρμπουνάκης.

Για μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις που γίνονται στην πόλη και για έναν «θεσμό που είναι συνδεδεμένος με τη σύγχρονη ιστορία της και σε έναν μεγάλο βαθμό είναι ο σύγχρονος πολιτισμός της», έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Το βιβλίο και μάλιστα το έντυπο βιβλίο, είναι κάτι που δίνει κάθε χρόνο το ραντεβού του στο ωραιότερο – ίσως- σημείο της πόλης μας, στη Νέα Παραλία, που γεμίζει με άσπρες τέντες. Αυτό το κομμάτι της ζωής της πόλης δεν μπορεί παρά να αγκαλιαστεί με κάθε δύναμη και με κάθε τρόπο από το δήμο Θεσσαλονίκης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας.

Η 42η διοργάνωση του Φεστιβάλ Βιβλίου είναι αφιερωμένη σε δύο πολύ σημαντικές προσωπικότητες των Γραμμάτων. Στον εθνικό μας ποιητή Κωστή Παλαμά (80 χρόνια από το θάνατό του, 1943-2023) για την προσφορά και το μεγαλείο του στα ελληνικά γράμματα, όπως και στον ποιητή και ευεργέτη της Θεσσαλονίκης Γιώργο Βαφόπουλο (120 χρόνια από τη γέννησή του, 1903-2023) για την προσφορά του στα Γράμματα και στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Φέτος, οι επισκέπτες θα μπορούν να ξεναγηθούν στο περίπτερο του Δήμου Θεσσαλονίκης για τα δύο αφιερώματα.

Στη σχέση του Κωστή Παλαμά με τη Θεσσαλονίκη, αλλά και την ιδιαίτερη σύνδεση που είχε με τον Γιώργο Βαφόπουλο, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πεζογράφος Κώστας Χατζηαντωνίου, μέλος της διοικούσας επιτροπής του Ιδρύματος Παλαμά. Επισήμανε ακόμη ότι το Ίδρυμα, 60 χρόνια μετά την ίδρυσή του, ξεκίνησε τη νέα φιλολογική και κριτική έκδοση των απάντων του εθνικού μας ποιητή. «Ο Παλαμάς …ξανάρχεται και φανερώνεται το μεγαλείο της ποίησής του, που, σε μία απέραντη ποικιλία τόνων -λυρικών, επικών, δραματικών-, έδωσε στη σύγχρονη ποίησή μας το πρόσωπο που τη συνέδεσε με την ευρωπαϊκή λογοτεχνία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηαντωνίου.

Το Φεστιβάλ θα πλαισιωθεί και από εκατοντάδες ακόμα παράλληλες εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιούνται στην κεντρική του εξέδρα, αποδεικνύοντας ότι υποστηρίζει έμπρακτα τους πνευματικούς δημιουργούς, το έργο των φορέων και των πολιτιστικών συλλόγων και αναδεικνύει την πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά. αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το 42ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου συνδιοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας Θράκης). Θα διαρκέσει από τις 23 Ιουνίου έως τις 9 Ιουλίου και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 7 το απόγευμα έως στις 11 το βράδυ. Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 26 Ιουνίου στις 20:30 στην εξέδρα μπροστά από το άγαλμα του Μεγ. Αλεξάνδρου και θα πλαισιωθούν από ρυθμούς παγκόσμιας μουσικής μέσα από την Big Band of Moudania.