Ρούλα Πισπιρίγκου: «Ο τρόπος που πέθανε η Τζωρτζίνα δεν συνάδει με αυτά που ξέρουμε», κατέθεσε ο καρδιολόγος

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Ο τρόπος που πέθανε η Τζωρτζίνα δεν συνάδει με αυτά που ξέρουμε», κατέθεσε ο καρδιολόγος

Ο μάρτυρας αντάλλαξε θερμή χειραψία με την κατηγορούμενη

Ο γενετικός έλεγχος για ενδεχόμενο κληρονομικό νόσημα στην οικογένεια Δασκαλάκη βρέθηκε στο επίκεντρο της δίκης της Ρούλας Πισπιρίγκου μέσα από την κατάθεση του καρδιολόγου Αριστείδη Αναστασάκη, ο οποίος είναι ειδικός στα κληρονομικά νοσήματα της καρδιάς.

«Αυτό που σκοτώνει είναι η εκδήλωση του νοσήματος. Πρέπει να υπάρχουν κλινικά ευρήματα που θα δείχνουν κάτι…» ανέφερε ο μάρτυρας ο οποίος ανήκε στην ομάδα του Ωνασείου όπου νοσηλεύτηκε η Τζωρτζίνα και εξέτασε τους γονείς της χωρίς, ωστόσο, να διαπιστωθεί «κάποιο σημαντικό καρδιολογικό κληρονομικό νόσημα».

Ο Μάνος Δασκαλάκης παρακολούθησε την κατάθεση του μάρτυρα ο οποίος στη διακοπή της δίκης αντάλλαξε θερμή χειραψία με την κατηγορούμενη και της είπε λόγια συμπαράστασης.

«Ο τρόπος που πέθανε η Τζωρτζίνα δεν συνάδει με αυτά που ξέρουμε. Είχαμε οχυρώσει ένα παιδί απόλυτα, επομένως όταν έχεις ένα τέτοιο αποτέλεσμα σε μια τέτοια προσπάθεια μας αυτό μας απογοήτευσε παρά πολύ…Χάσαμε δηλαδή.Κι όταν χάνεις ένα παιδί είναι πιο δύσκολο….» κατέθεσε .

«Αυτό που σκοτώνει είναι η εκδήλωση του νοσήματος»

Ο γιατρός εξήγησε στο δικαστήριο ότι μπορεί να υπάρχουν νοσήματα που να μην εκφράζονται και οι γονείς να είναι φορείς μεταδίδοντας στα παιδιά με πιθανότητα 25%.

«Ένας άνθρωπος μπορεί να κουβαλάει μια γενετική πληροφορία η οποία δεν εκφράζεται . Μπορεί να μην εκδηλώσω αυτή την κατάσταση και να μην απειληθώ να πεθάνω. Μπορεί όμως να υπάρχουν και άλλα σενάρια …. Αυτό που σκοτώνει είναι η εκδήλωση του νοσήματος. Πρέπει να υπάρξουν κλινικά ευρήματα να δείξουν κάτι ….» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως ο απινιδωτής - βηματοδότης που είχε τοποθετηθεί στην Τζωρτζίνα «έδωσε τη δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας προς την τελική φάση».

Πρόεδρος: Πότε παύει να μεταφέρεται αίμα στο μυοκάρδιο;

Μάρτυρας: Ένα τροχαίο, μια τοξική ουσία, ένα δηλητήριο. Τα νοσήματα έχουν εξέλιξη άρα η ιατρική έχει δυνατότητα να τα πιάσει σε μια φάση που δεν έχουν πλήξει ακόμη τον οργανισμό. Υπάρχουν βέβαια και καταστάσεις κεραυνοβόλες….Αν είμαστε σε περιβάλλον που δεν έχουμε οξυγόνο επέρχεται πολύοργανική ανεπάρκεια . Υπάρχει η περίπτωση τοξικής παρέμβασης , να υπάρξει ένα φάρμακο που να δημιουργήσει διαταραχή στο αίμα. Φανταστείτε το δηλητήριο να καταστρέφει τα κύτταρα του σώματος μαζί και το μυοκάρδιο. Το νόσημα έχει φυσική πορεία , εξέλιξη. Η ιατρική έχει τη δυνατότητα να «πιάσει» τα νοσήματα ενώ εξελίσσονται χωρίς να έχουν πλήξει θανάσιμα τον οργανισμό . Εκτός και αν μιλάμε για καταστάσεις που κεραυνοβολεί , ένα δηλητήριο , ένα χτύπημα.

Ο γιατρός σημείωσε ότι υπήρχε ολόκληρη ομάδα ανθρώπων γύρω από τη Τζωρτζίνα που συνεδρίαζε καθημερινά τονίζοντας πως «δεν υπήρξε σταδιακή αποδιοργάνωση του δικτύου της κοπέλας». «Ξαφνικά οδηγήθηκε στο τέλος και αυτό είναι περίεργο» ανέφερε ο μάρτυρας ο οποίος επανέλαβε πως δεν είχαν στοιχειοθετήσει ένα νόσημα από το οποίο έπασχε το παιδί. «Δεν υπήρχε κάτι σταδιακό αλλά κάτι περίεργο που οδήγησε στο τέλος του κοριτσιού.

Το ότι δεν είχαμε λειτουργία απινιδωτή φαίνεται πως ο μηχανισμός του θανάτου ήταν συνέπεια μιας επιδεινούμενης βραδυκαρδίας κι όχι ταχυκαρδίας. Ενώ λειτούργησε ο βηματοδότης στην Τζωρτζίνα δίνοντας ηλεκτρικό ρεύμα στην καρδιά και καλώντας την να λειτουργήσει, αυτή δεν αντιδρά γιατί δεν λειτουργεί το μυοκάρδιο. Έτσι είχαμε το θάνατο.» είπε και πρόσθεσε πως ο απινιδωτής που είχε τοποθετηθεί στην Τζωρτζίνα «μας έδινε τη δυνατότητα αν δεν είχαμε δει κάτι στον γονιδιακό έλεγχο, να μας το δείξει….Στην ιατρική πολλές φορές υπάρχουν ενδείξεις για κάτι όμως εδώ ούτε ενδείξεις υπήρχαν ούτε αποδείξεις για κάποιο νόσημα. Υπήρχε ένα επεισόδιο ανακοπής στο Νοσοκομείο της Πάτρας που κι εκεί έμειναν τα αιτία αδιευκρίνιστα όποτε δεν μπορώ να πω ότι είχε στοιχειοθετηθεί ένα νόσημα…».

Ο μάρτυρας ανέφερε πως «η ιατρική δεν είναι η επιστήμη του άσπρου- μαύρου . Μας απασχολεί αν μας διαφεύγουν σενάρια. Η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε την πορεία προς το τελικό αποτέλεσμα» είπε αναφερόμενος στην Τζωρτζινα υπογραμμίζοντας πως το παιδί «οδηγήθηκε στην παύση ενώ λειτούργησε ο βηματοδότης».

Ο γονιδιακός έλεγχος

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως αρχικά έγινε έλεγχος σε 125 γονίδια , που είναι ο σκληρός πυρήνας που γνωρίζουν τη λειτουργία τους και σε δεύτερο επίπεδο σε επιπλέον 800.

«Το γενετικό κομμάτι έχει μερικώς να συνεισφέρει στο παζλ. Αυτό που εισφέρει είναι η κλινική εικόνα του παιδιού και ο τρόπος που εκδηλώθηκε, ήταν άκρως ασυνήθιστος δεν συνάδει με αυτά που ξέρουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φανερά φορτισμένος ο γιατρός αναφέρθηκε και στη στιγμή που έμαθε ότι το παιδί έφυγε από τη ζωή . «Το πρώτο συναίσθημα ήταν ότι χάσαμε» είπε ενώ όταν κλήθηκε να απαντήσει αν πήγε κάπου το μυαλό του ανέφερε : «Στεναχωρήθηκα. Δεν ήταν δουλειά μας να πάει κάπου το μυαλό μας…».

Με σειρά ερωτήσεων που υπέβαλε στον μάρτυρα ο Αλέξης Κούγιας αμφισβήτησε την ακρίβεια της ενημέρωσης που είχε ο μάρτυρας από τον γιατρό του νοσοκομείου του Ρίου, Ανδρέα Ηλιάδη σχετικά με τα επεισόδια που είχε το παιδί κατά τη νοσηλεία του με στόχο, όπως είπε, να καλυφθούν λάθη των γιατρών. «Ομολογώ ότι αυτό δεν το σκέφτηκα» απάντησε ο μάρτυρας ο οποίος πρόσθεσε πως για τον ίδιο το διακύβευμα ήταν αν τα αίτια που οδήγησαν στην ανακοπή ήταν καρδιολογικά.

«Δεν έγινε ανασκόπηση της πορείας του παιδιού σε ότι αφορά άλλα ενδεχόμενα. Είχαμε επικεντρωθεί σε ενδεχόμενο καρδιακό πρόβλημα του παιδιού και η απάντηση για εμάς ήρθε από τη νοσηλεία στο Ωνάσειο… Εγώ δεν λέω ότι η μητέρα έδωσε κεταμίνη. Ποιο ήταν το άλλο νόσημα;» αναρωτήθηκε ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση της υπεράσπισης αμφισβήτησε ότι το παιδί ήταν σε θέση να περιγράψει επεισόδιο που υπέστη . «Είναι αντιφατικό και μη ερμηνεύσιμο ιατρικά …» είπε.

Αλέξης Κούγιας: Τελικά από τι πέθανε το παιδί μπορείτε να πείτε;

Μάρτυρας: Όχι

Αλέξης Κούγιας: Μπορεί από άλλα αίτια να υποστεί κάποιος ανακοπή;

Μάρτυρας: Το τελικό σύμπτωμα είναι η καρδιά

Αλέξης Κούγιας: ανακοπή ένα παιδί 8 ετών, χωρίς κληρονομικότητα, μπορεί να υποστεί από άλλο πρόβλημα;

Μάρτυρας: Θα το βλέπαμε στον απινιδωτή

Αλέξης Κούγιας: δεν μιλώ για καρδιολογικό πρόβλημα

Μάρτυρας: Εννοείται αιφνίδιο θάνατο …. Μπορεί να πεθάνει από πράγματα που θα διαπιστώνονταν στην νεκροτομή.

«Κατακρεούργηση των δικαιωμάτων»

Για «κατακρεούργηση των δικαιωμάτων» της Ρούλας Πισπιρίγκου και «προσβολή στο πρόσωπο του» έκανε λόγο , νωρίτερα , ο Αλέξης Κούγιας με αφορμή την χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου να συνεχιστεί η δίκη της χωρίς την παρουσία των συνηγόρων της.

Μάλιστα, ο συνήγορος της κατηγορούμενης για την δολοφονία και την απόπειρα σε βάρος της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας, άφησε ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την υπεράσπιση σημειώνοντας πως «δεν εκφράζει ένα απλό παράπονο αλλά διαμαρτυρία της κατηγορούμενης».

Ο Αλέξης Κούγιας μίλησε για «προσβλητική διαδικασία» και τόνισε πως δεν είχε τη δυνατότητα να εξετάσει δυο σημαντικούς μάρτυρες στην υπόθεση υπογραμμίζοντας πως το δικαστήριο δεν σεβάστηκε ότι είχε σοβαρό κώλυμα και δεν μπορούσε να παραστεί. «Έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα τα υπερασπιστικά συμφέροντα της κατηγορούμενης , έχουν κατακρεουργηθεί τα δικαιώματα της , οι συνθήκες της δίκαιης δίκης ….» ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως «δεν έχει ικανοποιηθεί κανένα αίτημα της» μεταξύ των οποίων για κλήση σημαντικών για την υπεράσπιση μαρτύρων αλλά και εργαστηριακών ελέγχων. Παράλληλα , κατηγόρησε το δικαστήριο ότι «αδιαφόρησε εντελώς» και ουσιαστικά «απέρριψε σιωπηρά» τα αιτήματα τα οποία επανέφερε μεταξύ αυτών και για την διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης αν η κατηγορούμενη πάσχει από το σύνδρομο Μινχάουζεν.

Ο συνήγορος , ο οποίος κατηγόρησε το δικαστήριο για μεροληψία, τόνισε πως ουδέποτε κωλυσιέργησε την διαδικασία ούτε καν λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. «Με αγνοήσατε… Μας είδατε να κωλυσιεργούμε; Θέλω να μείνει στη φυλακή η κατηγορούμενη ενώ είμαι πεπεισμένος για την αθωότητα της; Έχετε βγάλει απόφαση ότι είναι ένοχη και ότι κινδυνεύει η δικαιοσύνη;» είπε απευθυνόμενος στο δικαστήριο .

«Το θέμα είναι πώς θα αποδώσουμε δικαιοσύνη» τόνισε ενώ υπογράμμισε πως κλήθηκε η κατηγορούμενη να υποβάλει ερωτήσεις σε μάρτυρα χωρίς να είναι σε θέση.

Η πρόεδρος, από την πλευρά της, απέρριψε τις αιτιάσεις περί μεροληπτικής διαδικασίας σημειώνοντας πως είναι δικαίωμα του κατηγορούμενου να υποβάλει ερωτήσεις. « Όποιος δεν του το δίνει παραβιάζει τη διαδικασία» είπε ενώ μίλησε για ανακρίβειες που ειπώθηκαν από την υπεράσπιση και φάνηκε ενοχλημένη για αναφορές σε προσωπικά της στοιχεία που έγιναν μέσα στη δικαστική αίθουσα .
«Το δικαστήριο θα απαντήσει σε όλα τα αιτήματα … η διαδικασία είναι σε εξέλιξη» τόνισε και αναφέρθηκε στις συνεδριάσεις που δεν έγιναν εξαιτίας κωλύματος της υπεράσπισης . «Η ένταση εχθές υπήρξε για τον τρόπο της διαδικασίας…» τόνισε η πρόεδρος .

Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαχαροπούλου