Συνελήφθη ξανά ο παιδεραστής Νίκος Σειραγάκης – Είχε καταδικαστεί σε 401 χρόνια φυλάκισης

Συνελήφθη ξανά ο παιδεραστής Νίκος Σειραγάκης – Είχε καταδικαστεί σε 401 χρόνια φυλάκισης

Η σύλληψη του έγινε στην περιοχή της Νέας Ιωνίας

Συνελήφθη ξανά ο πρώην προπονητής παιδικών τμημάτων μπάσκετ, Νίκος Σειραγάκης, στο πλαίσιο εκτέλεσης απόφασης της εισαγγελίας Εφετών Ναυπλίου. Η σύλληψή του έγινε στην περιοχή της Νέας Ιωνίας και αύριο αναμένεται να οδηγηθεί στην εισαγγελία για να εκτελεστεί η απόφαση.

Ο Νίκος Σειραγάκης είχε καταδικαστεί σε 401 χρόνια φυλάκισης, τα οποία, με τη συγχώνευση, έγιναν 225. Τα πραγματικά χρόνια έκτισης μειώνονται σε 25 και τελικά σε 20, σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα. Στα τέλη Απριλίου του 2020 είχε αποφυλακιστεί από τις φυλακές των Γρεβενών, όπου εξέτιε την ποινή του, όμως λίγες ημέρες αργότερα συνελήφθη για παραβίαση των όρων της αποφυλάκισης και οδηγήθηκε στις φυλακές. Τον Απρίλιο του 2023 αποφυλακίστηκε ξανά.

Η αποφυλάκισή του είχε προκαλέσει την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οποίος είχε ζητήσει από την Εισαγγελία Ναυπλίου το βούλευμα που του άνοιξε την πόρτα της φυλακής μετά από 12,5 χρόνια εγκλεισμού, προκειμένου να εξετάσει εάν είναι εμπεριστατωμένη η αιτιολογία του.

Ο πρώην προπονητής παιδικών τμημάτων μπάσκετ στο Ρέθυμνο στις αρχές Απριλίου αποφυλακίστηκε από τις φυλακές της Τρίπολης 12,5 χρόνια μετά τη σύλληψη του. Ο χρόνος άρχισε να μετρά αντίστροφα για να βγει από τη φυλακή ο Νίκος Σειραγάκης, ουσιαστικά, όταν το Εφετείο έβαλε την «σφραγίδα» του στην απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου που τον καταδίκασε, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, κατά συγχώνευση, σε ποινή κάθειρξης 225 ετών. Αν και το Εφετείο δεν μείωσε ούτε μια ημέρα την ποινή του Νίκου Σειραγάκη, εκείνος κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων που του παρέχει ο νόμος, αποφυλακίστηκε δυο φορές. Την πρώτη , το Μάιο του 2020, έχοντας εκτίσει 8 χρόνια και 5 μήνες. Δυο μήνες αργότερα, όμως, είχε επιστρέψει στη φυλακή καθώς κρίθηκε πως παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί.

Το 2023 επανήλθε με νέα αίτησή του η οποία έγινε δεκτή από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο των φυλακών Τριπόλεως. Μάλιστα, του επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι να μην επισκέπτεται την Κρήτη ενώ ήταν υποχρεωμένος να εμφανίζεται δυο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής που κατοικεί, να μη συναναστρέφεται με ανήλικους χωρίς την παρουσία ή τη συναίνεση των εχόντων την επιμέλεια και να παρακολουθείται από ψυχίατρο μια φορά το μήνα.

Η υπόθεση της αποφυλάκισης μπήκε και πάλι στο «μικροσκόπιο» της δικαιοσύνης την ώρα που ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει ότι τα πραγματικά χρόνια στην έκτιση των ποινών, υπό προϋποθέσεις, δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 20 χρόνια ενώ ο καταδικασμένος έχει τη δυνατότητα να κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων για την υφ’ όρον αποφυλάκισή του, εφόσον δεν συντρέχουν άλλοι πειθαρχικοί λόγοι και δεν εκκρεμεί σε βάρος του αξιόποινη πράξη.