Δίκη για την δολοφονία του Άλκη Καμπανού: «Κλωτσούσαν το κεφάλι του σαν μπάλα»

Δίκη για την δολοφονία του Άλκη Καμπανού: «Κλωτσούσαν το κεφάλι του σαν μπάλα»

Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της επέκρινε τους ιατροδικαστές-τεχνικούς συμβούλους και αποδόμισε τους ισχυρισμούς του πρώτου και του δεύτερου κατηγορούμενου

Με την αξιολόγηση των καταθέσεων των ιατροδικαστών που εξετάστηκαν ως μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης στη δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, συνεχίστηκε σήμερα η αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, που δικάζει την πολύκροτη υπόθεση.

Η Κυριακή Κλιάμπα υπερασπίστηκε το πόρισμα της ιατροδικαστή Λήδας Κοβάτση, για την οποία σχολίασε, ότι επικρίθηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης των 12 κατηγορουμένων «λες και αναφερόταν σε εικασίες και αυθαίρετα συμπεράσματα». Καταφέρθηκε δε εναντίον των τριών ιατροδικαστών-τεχνικών συμβούλων, που ανάλογα με την περίπτωση κατέθεσαν για λογαριασμό των κατηγορουμένων, καταλογίζοντάς τους «αντιφάσεις και προσπάθεια παραπλάνησης του δικαστηρίου».

«Τα συμπεράσματά τους και οι κρίσεις τους παρέχουν παρασάγγας από την υπόθεσή μας. Κατέθεσαν αυτά που βόλευαν στους κατηγορούμενους» είπε και συνέχισε λέγοντας ότι υπέπεσαν σε «σοβαρότατα σφάλματα», παρομοιάζοντας τις κρίσεις τους σαν να επρόκειτο για τραύματα από καβγά. «Εδώ όμως μιλάμε για πεδίο μάχης, για οπαδικό πόλεμο», ανέφερε η κ. Κλιάμπα. Η ίδια επανέλαβε ότι επρόκειτο για άνανδρη και βάρβαρη επίθεση, κατά την οποία όλοι οι κατηγορούμενοι επέδειξαν άκρατη βία, ανελέητο μίσος και κτηνώδη απάθεια.

Σκοπός τους ήταν «να αφαιρέσουν όσες περισσότερες ζωές μπορούσαν από τον αιώνιο αντίπαλο», είπε η εισαγγελέας. Σχολιάζοντας τα τραύματα στα κάτω άκρα του Άλκη, η κ. Κλιάμπα ανέφερε, ότι προκλήθηκαν με μαχαίρι, πτυσσόμενα γκλοπ, σφυρί, στειλιάρια, ενώ χαρακτήρισε τα χτυπήματα αυτά απάνθρωπα. Για τα τραύματα στο κεφάλι του, είπε ότι η έντασή τους ήταν τέτοια, που είναι βέβαιο ότι το θύμα θα κατέληγε. «Ήταν λες και κλωτσούσαν μια μπάλα στο γήπεδο», ανέφερε και χαρακτήρισε μύθο τον ισχυρισμό του 2ου κατηγορούμενου, ότι το θανατηφόρο χτύπημα που ομολόγησε, πως επέφερε ο ίδιος με μαχαίρι, ήταν αυτό στον δεξιό μηρό, που προκάλεσε τρώση της μηριαίας αρτηρίας.

Η εισαγγελέας εξέφρασε την πεποίθησή της, ότι ο 1ος κατηγορούμενος ήταν ο «εγκέφαλος» της δολοφονικής επίθεσης στον Άλκη Καμπανό και την παρέα του, καθώς σχολιάζοντας τις καταθέσεις του, έκανε λόγο για συνεχείς αντιφάσεις και ασαφείς απαντήσεις ενώπιον του δικαστηρίου. «Αποδείχθηκε ότι ο σύνδεσμος στην Παλαιών Πατρών Γερμανού ήταν το δεύτερο σπίτι του. Είναι ο αρχηγός, που σχεδίασε και κατέστρωσε το σχέδιο της επίθεσης, είχε σεβασμό στον σύνδεσμο. Δεν μπορούσε να δικαιολογήσει τα κλειδιά που βρέθηκαν πάνω του δύο μέρες μετά την επίθεση. "Έτυχε" επαναλάμβανε, γιατί αυτός ήταν που έπρεπε να τα κατέχει. Είναι αδιαμφισβήτητο», είπε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας.

Συμπλήρωσε με έμφαση πως ο 1ος κατηγορούμενος «δεν ήταν πειστικός σε οτιδήποτε κατέθεσε. Οι απαντήσεις του ήταν αόριστες. Δεν έδινε σαφής απαντήσεις για την επίθεση. Δεν ήθελε να δώσει πληροφορίες για την οργάνωση της επίθεσης». Η κ. Κλιάμπα ανέφερε χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο της αγόρευσής της ότι «ούτε ο ίδιος πίστευε τον εαυτό του. Ούτε μια φορά λάβαμε σαφή απάντηση. Τα ψέματα του κατηγορούμενου συνεχίστηκαν, όταν είπε, ότι υπάρχουν όπλα στην κουζίνα στον σύνδεσμο, ενώ σε άλλη κατάθεση, ότι δεν υπήρχε κουζίνα στον σύνδεσμο. Όταν ρωτήθηκε για το δρεπάνι, είπε ότι δεν το είδε στον σύνδεσμο. Έπρεπε να "προστατεύσει" τον σύνδεσμο. Ο κατηγορούμενος άφησε το κινητό του στον σύνδεσμο να φορτίζει, γιατί είχε κλείσει όταν ήταν στο Παλατάκι. Στον σύνδεσμο πριν τη επίθεση έμεινε μια ώρα και 40 λεπτά. Πόση ώρα φόρτιζε ένα κινητό τελευταίας τεχνολογίας;» διερωτήθηκε. Επιπλέον, η εισαγγελέας τόνισε ότι «μας είπε, ότι απλά μπήκαν στα αυτοκίνητα. Ήταν όλα άριστα μελετημένα. Ακόμα και ο τρόπος που μπήκαν στα αυτοκίνητα. Τίποτα δεν ήταν τυχαίο».

Μιλώντας για μια ακόμη αντίφαση ανάμεσα στις καταθέσεις του 1ου κατηγορούμενου, η κ. Κλιάμπα είπε, πως σύμφωνα με τις καταθέσεις του «τα γεμάτα φως σκαλιά έγιναν ξαφνικά σκοτεινά, όταν κλήθηκε να απαντήσει τι είδε». Κατά την εισαγγελέα «ο 1ος κατηγορούμενος δεν προοριζόταν να κατέβει από το αυτοκίνητο. Αυτός θα ήταν ο εγκέφαλος. Ποιος θα βγει από το αυτοκίνητο, με ποια σειρά. Είχε την υψηλή εποπτεία. Όταν βγήκε από το αμάξι, προσπάθησε να αποτρέψει την αποφυγή ενός θύματος. Αυτό προσπάθησε να προλάβει».

Ακόμα, η εισαγγελέας επεσήμανε, ότι ο 1ος κατηγορούμενος «άκουσε την απάντηση (σ.σ. στην ερώτηση "τι ομάδα είστε;") αλλά δεν άκουσε κραυγές. Δεν κοκκάλωσε από τις κραυγές του Άλκη, αλλά όταν είδε τους εχθρούς να έρχονται από την Πλαστήρα».