Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Αταλάντη: «Είναι νωρίς ακόμη για εκτιμήσεις» λέει ο Ευθύμιος Λέκκας

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Αταλάντη: «Είναι νωρίς ακόμη για εκτιμήσεις» λέει ο Ευθύμιος Λέκκας

Οι σεισμολόγοι αποσυνδέουν την σημερινή δόνηση από το ρήγμα της Αταλάντης

Την πρώτη του εκτίμηση έδωσε σχετικά με το σεισμό των 4,8 Ρίχτερ κοντά στην Αταλάντη, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στο MEGA.

«Η πρώτη εκτίμηση ήταν, ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σεισμό της τάξης του 5,1, που υποβαθμίστηκε στους 4,8. Δόθηκε η εντύπωση, ότι είναι στην Αταλάντη, αλλά δεν συνδέεται με το ρήγμα της Αταλάντης» είπεαρχικά και συνέχισε: «Το ρήγμα της Αταλάντης έχει ένα βαρύ ιστορικά από τον 19ο αιώνα, που έχει δώσει σεισμό της τάξης των 7 βαθμών με μεγάλες καταστροφές. Είναι ένα ρήγμα, που αντιμετωπίζουμε με δέος. Το ρήγμα της Αταλάντης γεμίζει σε μεγαλύτερα χρονικά διάστημα, περίπου 600 – 700 χρόνων, έχουμε να κάνουμε με ένα ρήγμα μιας ηπειρωτικής λεκάνης όχι προς την πλευρά του Ευβοϊκού, αλλά προς την μέσα μεριά».

Αναφερόμενος στο ρήγμα που έδωσε τον σεισμό, ο κ. Λέκκας σημείωσε: «Είναι ένα από τα ρήγματα που κάνουν μια μικρή λεκάνη, εκεί που έγινε ο σεισμός το 2013, χωρίς επιπτώσεις στην περιοχή. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός μέχρι και την Αθήνα. Πρέπει να δούμε και την εξέλιξη του φαινομένου και με άλλα σεισμικά φαινόμενα, που ενδεχομένως θα ακολουθήσουν και να δούμε ποιο σεισμικό ρήγμα συνδέεται με τη συγκεκριμένη σεισμικότητα. Είναι ένα κοντινό παράλληλο ή εγκάρσιο ρήγμα, ακόμα δεν έχουμε στοιχεία, που απέχει 20 χιλιόμετρα από το ρήγμα της Αταλάντης, που δεν είναι όμως ώριμο να δώσει μεγάλο σεισμό. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να κερδίσουμε λίγο χρόνο, να αναλύσουμε το φαινόμενο καλύτερα. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να δούμε αν έχουμε επιπτώσεις ή όχι και δεν έχουμε κάποιες επιπτώσεις».

Κάνοντας τις δικές τους εκτιμήσεις οι σεισμολόγοι Γεράσιμος Χουλιάρας και Βασίλης Καραστάθης, επεσήμαναν επίσης, ότι δεν είναι γνωστό εάν ο σεισμός συνδέεται με το ρήγμα της Αταλάντης. Ο δε διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, δήλωσε ότι πρόκειται για «δόνηση κοντά στο χωριό Έξαρχος, ένα χωριό πίσω από το ρήγμα της Αταλάντης». Πρόσθεσε δε, ότι «δεν έχει όμως σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης. Είναι μια δόνηση ασθενής και θα έχει ασθενή μετασεισμική ακολουθία, όπως φαίνεται».