Συναγερμός σε ξηρά και θάλασσα για το μεταναστευτικό – Βίντεο-ντοκουμέντο με τζετ σκι να σέρνει φουσκωτό

Συναγερμός σε ξηρά και θάλασσα για το μεταναστευτικό – Βίντεο-ντοκουμέντο με τζετ σκι να σέρνει φουσκωτό

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι Ελληνικές Αρχές σε ηπειρωτική και νησιωτική χώρα καθώς οι διακινητές σκέφτονται κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο για να πετύχουν το σκοπό τους

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκονται οι Ελληνικές Αρχές μετά το νέο επεισόδιο παράνομης εισόδου προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται αύξηση αφίξεων τόσο από ξηρά όσο και στις ελληνικές ακτές.

Σε βίντεο-ντοκουμέντο που παρουσίασε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, φαίνεται διακινητής να οδηγεί τζετ σκι και να τραβά με σχοινί βάρκα με μετανάστες. Στο πλησιέστερο σημείο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, στο στενό της Μυκάλης στη Σάμο, οι τουρκικές ακταιωροί κάνουν την παρουσία τους αρκετά έντονη. Πολλές φορές όμως, όχι μόνο δεν εμποδίζουν τους μετανάστες να έρθουν στην χώρα μας, αλλά ουσιαστικά τους σπρώχνουν.

Περίπου 150 με 200 μετανάστες προσπαθούν καθημερινά να περάσουν στη νησιωτική Ελλάδα. Οι απόπειρες των διακινητών στα ελληνικά παράλια συναντούν τον «φραγμό», που έχουν στήσει τα πλωτά του Λιμενικού Σώματος. Αυτοσχέδια σωσίβια, παιδικά ρούχα, παντόφλες είναι σημάδια που δείχνουν, ότι εδώ είναι ένα πέρασμα. Η Ψιλή Άμμος, μία ανάσα από την Τουρκία, είναι σημείο που προτιμούν οι μετανάστες.

Στη Λέσβο οι λιμενικές αρχές εντόπισαν φουσκωτό ταχύπλοο σκάφος να κινείται από τα ελληνικά παράλια προς τις τουρκικές ακτές. Ακολούθησε καταδίωξη και ρίψη βολών, ώστε να ακινητοποιηθεί και να συλληφθεί ο 40χρονος διακινητής. Ο ίδιος δήλωσε, πως μετέφερε οχτώ αλλοδαπούς έναντι χρηματικής αμοιβής, οι οποίοι αναζητούνται από τις αστυνομικές αρχές του νησιού.

Στη Νέα Βύσσα στον Έβρο οι μετανάστες ανοίγουν δρόμο μέσα από καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ώστε να μη γίνουν αντιληπτοί από τους αστυνομικούς. Στόχος τους είναι να βρεθούν στο χωριό κι από εκεί στην Εγνατία οδό. Η συνοριακή φύλαξη στον Έβρο έχει ενισχυθεί από πέρσι το καλοκαίρι μέχρι φέτος με 250 νέους συνοριοφύλακες, ενώ Στρατός, Αστυνομία και Frontex βρίσκονται σε επαγρύπνηση 24 ώρες το 24ωρο.