Πισπιρίγκου: «Δύο παιδιά να έχουν πεθάνει από ανακοπή και το τρίτο στη ΜΕΘ, χωρίς κάτι παθολογικό, πόσο τυχαίο μπορούσε να είναι αυτό;»

Πισπιρίγκου: «Δύο παιδιά να έχουν πεθάνει από ανακοπή και το τρίτο στη ΜΕΘ, χωρίς κάτι παθολογικό, πόσο τυχαίο μπορούσε να είναι αυτό;»

«Δεν ντρέπεστε λιγάκι, ντροπή σε όλους σας, παλιάνθρωποι όλοι» ξέσπασε αναφερόμενος στους γιατρούς ο Αλέξης Κούγιας

Στα δεδομένα που οδήγησαν τους γιατρούς στο νοσοκομείο του Ρίου να εξετάσουν το ενδεχόμενο η Ρούλα Πισπιρίγκου να πάσχει από το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου αναφέρθηκε καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η παιδίατρος - εντατικολόγος, Γεωργία Μάρκου.

Η μάρτυρας, η οποία ήταν μια από τους γιατρούς που παρακολουθούσε την Τζωρτζίνα στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, όπου νοσηλευόταν σε «βαριά κατάσταση» μετά την ανακοπή που υπέστη, κατέθεσε πως από τις εξετάσεις που έκαναν «δεν είχε βρεθεί κάτι παθολογικό». «Συνδυάζοντας ότι δεν υπήρχε κάτι παθολογικό στο παιδί, το ιστορικό της οικογένειας που είχε χάσει άλλα δυο παιδιά και βλέποντας την συμπεριφορά των γονιών που ήταν ψυχρή, αποστασιοποιημένη μας έκανε εντύπωση» ανέφερε η παιδίατρος και εστίασε στις αντιδράσεις της κατηγορούμενης που από το εδώλιο την άκουγε με προσοχή.

«Η αντίδραση της μάνας δεν μπορούσε να ταιριάξει με το μέγεθος του δράματος που ζούσε η οικογένεια» είπε η μάρτυρας η οποία χαρακτήρισε τη Ρούλα Πισπιρίγκου «αποστασιοποιημένη και ψυχρή». Η κ. Μάρκου εξήγησε, πως με δεδομένο ότι για τους γιατρούς στο «επίκεντρο βρίσκεται το παιδί», έκαναν τη «δύσκολη» -όπως τη χαρακτήρισε- σκέψη «μήπως η μητέρα μπορεί να προκαλέσει κάτι κακό». «Ήταν παρούσα σε όλα τα περιστατικά» σημείωσε η παιδίατρος και συμπλήρωσε «δεν θέλαμε να είμαστε άδικοι απέναντι στη μητέρα, αλλά είπαμε ότι πρόκειται για τρία παιδιά σε διαφορετικές ηλικίες. Δύο παιδιά να έχουν πεθάνει από ανακοπή και το τρίτο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πάλι από ανακοπή, χωρίς κάτι παθολογικό, πόσο τυχαίο μπορούσε να είναι αυτό;».

Η μάρτυρας μίλησε για τις κινήσεις που ακολούθησαν, την εξέταση της κατηγορούμενης από τον ψυχίατρο και την άρνηση της να τον επισκεφθεί δεύτερη φορά. Η παιδίατρος αναφέρθηκε αναλυτικά στις κρίσιμες ώρες που έζησε η Τζωρτζίνα στη ΜΕΘ και τα προβλήματα που το παιδί αντιμετώπισε, καθώς η ανακοπή το οδήγησε στην εγκεφαλοπάθεια. Στο επίκεντρο βρέθηκε ο γονιδιακός έλεγχος, ο οποίος ζητήθηκε και ολοκληρώθηκε, ενώ το παιδί είχε φύγει από τη ζωή και ήταν αρνητικός. Όπως είπε, στάλθηκε αίμα της Τζωρτζίνας και των γονέων της στην Αθήνα, με τον επικεφαλής της ΜΕΘ, Ανδρέα Ηλιάδη, να μιλά και με γενετιστή, καθώς η Ρούλα Πισπιρίγκου, όπως κατέθεσε η μάρτυρας, ήταν έγκυος στην πέμπτη εβδομάδα.

Η μάρτυρας εξήγησε, πως έγινε γαστροστομία στην Τζωρτζίνα και η μητέρα της ήταν εκείνη που εκπαιδεύτηκε να της δίνει τα φάρμακα και την τροφή. Στη συνέχεια η κ. Μάρκου κατέθεσε για την επιστροφή της Τζωρτζίνας στο σπίτι, όπου παρουσίασε εμετούς, με αποτέλεσμα να κριθεί, ότι έπρεπε να νοσηλευτεί και πάλι. Σύμφωνα με τη γιατρό, κατά τη διάρκεια της νέας νοσηλείας του παιδιού στην παιδιατρική κλινική, παρουσιάστηκαν κάποια επεισόδια, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στη ΜΕΘ. Η μάρτυρας περιέγραψε πώς, μετά από ανάλογα επεισόδια, τρεις φορές το παιδί μπήκε στη ΜΕΘ, όπου σε όλες τις περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι «ήταν σταθερό χωρίς καμία αρρυθμία».

«Μετά από λίγο καιρό έγινε ξανά εισαγωγή στην παιδιατρική με εμετούς και μετά στη Μονάδα. Δεν διαπιστώθηκε κάτι απειλητικό για τη ζωή του και ξαναγύρισε στην παιδιατρική. Ξανάρχισε τα συμπτώματα και ξαναμπήκε σε μας, δεν έδειχνε κάτι, ξαναγύρισε στην κλινική, αυτό έγινε τρεις φορές… Εγώ δεν έτυχε να εφημερεύω σε κανένα από τα επεισόδια, μου τα μετέφεραν οι συνάδελφοι» είπε. Ένα 24ωρο εγκεφαλογράφημα που μπορούσε να γίνει μόνο στην Αθήνα «αν και όλες οι εξετάσεις μέχρι τότε ήταν αρνητικές», έφεραν το παιδί στο Παίδων, όπου άφησε την τελευταία του πνοή τον Ιανουάριο του 2022.

Η μάρτυρας δέχτηκε από την υπεράσπιση σειρά ερωτήσεων σχετικά με τη διαδικασία μεταμοσχεύσεων οργάνων παιδιών, με την πρόεδρο του δικαστηρίου να σχολιάζει, πως το θέμα αυτό «δεν είναι αντικείμενο της δίκης» και τον Αλέξη Κούγια να σημειώνει, πως δεν «ρωτά τυχαία», προσθέτοντας πως αφορά «την αξιοπιστία των γιατρών», ενώ επιφυλάχθηκε να ανοίξει τα χαρτιά του μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης Ηλιάδη.

Κούγιας: Ποια είναι η διαδικασία μεταμοσχεύσεων οργάνων παιδιών;
Πρόεδρος: Πού κατατείνουν οι ερωτήσεις; Έχουν σχέση με αυτά που δικάζουμε;
Κούγιας: Φυσικά και έχουν.
Πρόεδρος: Εάν δεν μας εξηγήσετε δεν μπορώ να επιτρέψω την ερώτηση
Κούγιας: Έχει σχέση με την αξιοπιστία των μαρτύρων. Δεν θέλω να πω άλλα, γιατί δεν έχω ολοκληρώσει την εξέταση του κ.Ηλιάδη. Αν θέλετε απαγορέψτε μου την ερώτηση, εάν ξέρει πόσες μεταμοσχεύσεις έχουν γίνει.
Πρόεδρος: Η μάρτυρας δεν θα απαντήσει.

Η μάρτυρας κλήθηκε να απαντήσει, αν διδάσκεται πώς σε περίπτωση δηλητηρίασης ο ασθενής «έχει περισσότερες πιθανότητες να αναζωογονηθεί πλήρως». «Ναι διδάσκεται, αλλά αυτό έχει σχέση με το χρόνο που θα ξεκινήσει η αναζωογόνηση» ανέφερε η γιατρός.

Ο Αλέξης Κούγιας εστίασε στα περίπου 50 λεπτά αναζωογόνησης που έγινε στην Τζωρτζίνας, θέτοντας θέμα «ηθικής ιατρικής» και επαναφέροντας τον ισχυρισμό, πως οι γιατροί επιχείρησαν να καλύψουν με αυτό τον τρόπο τα δικά τους λάθη. «Οι γιατροί θα προσφέρουν τα πάντα για τη ζωή του ασθενούς» τόνισε η μάρτυρας.

Κούγιας: Ποιος είναι ο χρόνος αναζωογόνησης για να έχει μια ποιότητα ζωής μετά ο ασθενής;
Μάρτυρας: Αυτό δεν είναι κάτι καταγεγραμμένο. Το πόσο θα διαρκέσει δεν είναι θέμα ευθύνης, εμείς ενδιαφερόμαστε για τη ζωή. Η αναζωογόνηση εξατομικεύεται, εξαρτάται από τις συνθήκες… Τα αποτελέσματα δεν μπορεί να τα ξέρεις. Δεν υπάρχει «πρέπει» να σταματήσει ο γιατρός, υπάρχει δυνατότητα και μετά τα 20 λεπτά.

Ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου κάλεσε τη γιατρό να εξηγήσει για ποιο λόγο περιγράφει ως απαθείς τους γονείς .
Κούγιας: Τι έπρεπε να κάνουν για να μην τους λέτε απαθείς;
Μάρτυρας : Αναμένεται να κλαίνε, να πέφτουν πάνω στο παιδί τους. Αυτό είναι το σύνηθες.
Κούγιας: Μπορεί να είναι αξιοπρεπής και να κλαίει στο σπίτι της, όπως έχει πει ο σύζυγος της;
Μάρτυρας: Το να κλαίει κάποιος δεν σημαίνει αναξιοπρέπεια
Κούγιας: Αν είχε σκοτώσει το παιδί θα μπορούσε να υποκρίνεται την πονεμένη μάνα, να λιποθυμάει…
Μάρτυρας: Εγώ αναφέρω, ότι ήταν μια συμπεριφορά, που έκανε εντύπωση σε όλους στη Μονάδα.
Κούγιας: Μπορεί να προκαλέσει βραδυκαρδία και κορεσμό η κατηγορούμενη;
Μάρτυρας: Αυτό χρήζει διερεύνησης.
Κούγιας: Με ποιο τρόπο θα μπορούσε να το προκαλέσει;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να πω, δεν ήμουν παρούσα, με απόφραξη των αεραγωγών. Θεωρητικά σας απαντώ…

Την έκρηξη του Αλέξη Κούγια προκάλεσε απάντηση της γιατρού, σχετικά με την διαδικασία ανάνηψης του παιδιού. «Δεν ντρέπεστε λιγάκι, ντροπή σε όλους σας, παλιάνθρωποι όλοι» φώναξε αναφερόμενος στους γιατρούς. «Πώς εκφράζεστε έτσι;» ήταν η αντίδραση της προέδρου με τον συνήγορο να κάνει λόγο για συμμορία και να κάνει γνωστό στο δικαστήριο, πως επιφυλάσσετε να καταθέσει μήνυση σε βάρος της γιατρού.

Η δίκη διεκόπη για αύριο.

Μαρία Ζαχαροπούλου