Ισίδωρος Ντογιάκος: «Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν μπορεί να είναι αγόμενος, φερόμενος ή πιεζόμενος»

Ισίδωρος Ντογιάκος: «Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν μπορεί να είναι αγόμενος, φερόμενος ή πιεζόμενος»

Τι είπε για το κόμμα Κασιδιάρη, τις υποκλοπές και την παραίτηση Τζανερίκου

Απαντήσεις για όλες τις «καυτές» υποθέσεις που απασχολούν το τελευταίο διάστημα τη δικαιοσύνη έδωσε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, από το βήμα του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 - 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

“Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν μπορεί να είναι αγόμενος, φερόμενος ή πιεζόμενος. Η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Ουέ και αλίμονο αν είχε περιορισμούς έκφρασης ” είπε ο κ. Ντογιάκος, ερωτηθείς για τις επικρίσεις που έχει δεχθεί τόσο για τη γνωμοδότησή του σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών όσο και για την παραίτηση του αντεισαγγελέα Τζανερίκου. «Αν κ. Τζανερίκος πίστευε ότι κάποιος τον αδίκησε θα ερχόταν να μου πει κάνε κάτι. Εγώ αυτό θα έκανα» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια μιας άκρως ενδιαφέρουσας συζήτησης με την δημοσιογράφο της εφημερίδας Καθημερινή, Ιωάννα Μάνδρου, ο κ. Ντογιάκος χαρακτήρισε την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ως «πρωτοφανή για τα χρονικά της πατρίδας», σχολιάζοντας εν συνεχεία τη δήλωση του Ηλία Κασιδιάρη πως θα κατέλθει στις εκλογές με το κόμμα «Έλληνες». «Οι εκλογές είναι μία γιορτή της Δημοκρατίας. Πρέπει να έχει κανείς μία πολιτική κουλτούρα για να οδηγείται σε αποφάσεις. Πρέπει ψύχραιμα και ώριμα να σκεφτεί ποια θα είναι η απόφασή του. Θα συνδεθεί με ένα γεγονός ακραίο ή δυσάρεστο. Η Χρυσή Αυγή βαρύνεται με μία δολοφονία. Ένα κόμμα που βαρύνεται με δολοφονία, θα μπορούσε να εκπροσωπείται στη Βουλή;» είπε με νόημα ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Όσον αφορά την υπόθεση των υποκλοπών, υπογράμμισε πως συμβουλεύτηκε και προκατόχους του ‘σοφούς’ αλλά και εν ενεργεία συναδέλφους όσον αφορά τη νομιμότητα της γνωμοδότησης, λέγοντας πως δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ της γνωμοδότησής του και του νέου νόμου λειτουργίας της ΕΥΠ, παρά μόνον ποιος θα είχε τον τελικό έλεγχο η ΑΔΑΕ ή η ΕΥΠ. Προσέθεσε πως οι έρευνες για τις παρακολουθήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο ερευνητικό στάδιο. Αναφερόμενος στο δυστύχημα των Τεμπών, αποκάλυψε ότι η υπόθεση βρίσκεται σε ειδικό εφέτη ανακριτή, προχωράει πολύ γρήγορα και δεν θα αργήσουν να υπάρξουν εξελίξεις.

Ο κ. Ντογιάκιος στάθηκε επίσης στη διαφορά νοοτροπίας μεταξύ ενός πολιτικού κι ενός εισαγγελέα, τονίζοντας πως αρκετοί πολιτικοί έχουν μία άποψη στην οποία εμμένουν πεισματικά. «Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι πολλές φορές ή κάποιες παροτρύνουν και τους πολίτες να μην σέβονται δικαστικές αποφάσεις» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για πολιτική σκοπιμότητα, που μόλις εξαντληθεί το ενδιαφέρον η υπόθεση πάει στην άκρη. «Ο Δικαστής δεν πατάει στο δάπεδο, που πατάει όλος ο κόσμος. Είναι πάνω στην έδρα και βρίσκεται μεταξύ Θεού και ανθρώπων» σχολίασε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, χαρακτηρίζοντας πολυπαραγοντικό το πρόβλημα της Δικαιοσύνης κι εκτιμώντας ότι η αξιολόγηση που προβλέφθηκε πρόσφατα θα βελτιώσει την απόδοση των δικαστικών λειτουργών. Απαντώντας τέλος στο ερώτημα τι θα κάνει μετά το τέλος Ιουνίου οπότε συνταξιοδοτείται, είπε ότι είναι έτοιμος ως κοινός θνητός να υποταχθεί στις δυνάμεις του πανδαμάτορα χρόνου.